TEORIE SPISKOWE

BADANIA WSKAZUJĄ, ŻE TOKSYNA BT OBECNA
W GMO JEST PRZYCZYNĄ ANEMII I BIAŁACZKI

Zwolennicy wprowadzenia GMO wciąż przekonują, że genetyczne modyfikacje to szansa dla świata i nie są powiązane z negatywnymi skutkami dla zdrowia i rakiem w szczególności. Jednakże istnieje wiele powodów, aby w to wątpić. Czynnikiem, który wskazuje na istnienie ścisłego związku pomiędzy GMO i rakiem jest toksyna Bt.

Niektóre rośliny GMO mają wszczepione geny bakterii Bacillus thuringiensis. Dzięki temu dochodzi w nich do syntezy endotoksyny (toksyny Bt), która zabija larwy owadów. To rodzaj uniwersalnego środka owadobójczego. Obecnie rolnictwo korzysta z około trzydziestu roślin GMO stosujących tą technologię. Istnieje tego typu kukurydza, bawełna, ziemniaki, rzepak, ryż, brokuły, orzechy ziemne, oberżyna, tytoń i inne.

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of Hematology & Thromboembolic Diseases", donosi, że toksyna Bt powoduje uszkodzenie czerwonych i białych krwinek, a także naruszenie cyklu ich produkcji przez szpik kostny u ssaków. W testach na zwierzętach laboratoryjnych, zastosowanie tylko jedną dawkę toksyny Bt, która doprowadziła do anemii i leukemii.

Ponadto, badacze stwierdzili, że toksyna Bt nie tylko hamuje działanie szpiku kostnego, ale również powoduje wytwarzanie nieprawidłowych limfocytów, komórek przypominających te występujące w niektórych rodzajach białaczki. Zespół badawczy nalega na przeprowadzenie dalszych badań w celu wyjaśnienia mechanizmów powodujących ten stan chorobowy.

Producenci GMO twierdzą, że toksyna Bt ulega degradacji w przewodzie pokarmowym człowieka. Jednak we wcześniejszych badaniach przeprowadzonych przez lekarzy z Uniwersytetu Sherbrooke w Quebecu (Kanada) toksynę Bt stwierdzono u 93% kobiet w ciąży, w 80% próbek krwi pępowinowej noworodków oraz w 67% kobiet niebędących w ciąży. To oznacza, że ​​toksyny Bt mogą być obecne w organizmie i gromadzą się do niebezpiecznego poziomu.

Źródło: LINK!