Eefekty nawet najbardziej agresywnych terapii wybielających zęby nie
utrzymują się dłużej niż sześć miesięcy. Ponadto są one bardzo
drogie i mogą uszkodzić szkliwo. Dlatego poniżej znajdziesz
wszystko, co powinieneś wiedzieć o kolorze swoich zębów.
Szkliwo to bardzo twarda warstwa, otaczająca i chroniąca Twoją
zębinę na tej części zębów, która wyrasta ponad dziąsła. Naturalnie
przybiera ona kolor od żółtego po jasnoszary. Natomiast zębina to
warstwa, którą możesz nazwać „kością zęba”. Ponieważ szkliwo jest
półprzezroczyste, zębina jest pod nim widoczna. A więc barwa Twoich
zębów będzie zależeć także od koloru zębiny.
Szkliwo na zębach może się poplamić jak ubranie
Szkliwo ma lekko porowatą strukturę, co oznacza, że drobne
cząsteczki spożywanych przez nas pokarmów mogą do niego przeniknąć i
się przykleić. W ten sposób można wyjaśnić, dlaczego zęby stają się
fioletowe, kiedy jesz jagody lub pijesz czerwone wino o dużej
zawartości tanin (np. Madiran).
Tak naprawdę wszystkie składniki, które zostawiają plamy na obrusie,
mogą również poplamić zęby:
- ciemne napoje takie jak kawa, herbata, coca-cola, czerwone wino i
ciemne soki owocowe (np. winogronowy czy żurawinowy);
- żywność w mocnych kolorach - na przykład jeżyny, jagody, wiśnie,
granaty, lody z czerwonych owoców, sosy pomidorowy i curry, buraki,
lukrecja.
Wszystkie te produkty zawierają barwniki, które przywierają do
szkliwa i zostawiają na nim ślady.
Ślady te utrzymują się tym dłużej, im bardziej porowate mamy
szkliwo.
Co sprawia, że szkliwo jest porowate
Wszystkie pokarmy o odczynie kwaśnym zwiększają porowatość szkliwa,
a jest ich - niestety - bardzo dużo: mięso, jaja, nabiał, oleje
roślinne, cukier rafinowany, napoje gazowane i energetyczne, piwo,
sztuczne słodziki, cytrusy itd.
Aby nie uszkodzić szkliwa, unikaj szczotkowania zębów w ciągu pół
godziny po spożyciu pokarmu o odczynie kwaśnym. Tyle czasu
wystarczy, by szkliwo mogło ponownie stwardnieć.
Cukier zawarty w słodyczach, napojach, a nawet owocach zawiera
sacharozę, która przywiera do szkliwa. Pod wpływem bakterii
naturalnie występujących w jamie ustnej, zwłaszcza straszliwej
Streptococcus mutans, sacharoza przekształca się w kwas mlekowy,
który demineralizuje kryształki szkliwa i ułatwia zaatakowanie i
uszkodzenie zęba przez bakterie.
To nie duże ilości, ale częste spożywanie cukru ma najbardziej
niszczycielski wpływ na zęby. Za każdym razem, gdy jesz cukier,
dochodzi do demineralizacji szkliwa, która osłabia jego strukturę na
około 30 minut. Dlatego, ciągłe podjadanie niewielkich ilości cukru
jest dla zębów znacznie gorsze niż jednorazowe spożycie dużej ilości
słodyczy.
Trzeba na to szczególnie uważać po zabiegach wybielania zębów
opartych na wodzie utlenionej (w gabinecie dentystycznym lub
salonie, w którym wykonasz zabieg usłyszysz zapewne o nadtlenku
wodoru, bo ta nazwa brzmi bardziej naukowo, ale chodzi dokładnie o
to samo): tego typu zabiegi zwiększają porowatość szkliwa na około
48 godzin.
Żywność wybielająca zęby
Jednak nie wszystkie pokarmy sprawiają, że zęby żółkną. Właściwie,
wiele z nich nawet pomaga utrzymać perłową barwę szkliwa:
- jabłka, gruszki, seler, marchew, kalafior, ogórki - te owoce i
warzywa zawierają na tyle dużo błonnika, by wywołać efekt
naturalnego szczotkowania zębów;
- sałata, szpinak, brokuły - zawierają składnik, który tworzy na
zębach powłokę chroniącą je przed przebarwieniami (Ot, jeszcze jeden
argument, by zacząć posiłek od sałatki...);
- sery - zawierają tłuszcze i białka, które neutralizują nadmiar
kwasów. Sery stymulują wytwarzanie śliny oraz zawierają wapń i
fosfor, które przyczyniają się do ochrony zębów, ponieważ sprzyjają
remineralizacji szkliwa (które w 95% składa się z minerałów).
Domowe sposoby na wybielenie zębów
A oto dwa babcine sposoby na bezpieczne i skuteczne wybielenie zębów
w warunkach domowych:
- pocieranie zębów wewnętrzną stroną skórki z pomarańczy, czyli
białą częścią znajdującą się pomiędzy skórką a miąższem. Te białe
części fachowo nazywa się mezokarpem i zawierają substancje
chemiczne odpowiedzialne za wybielanie zębów. Zęby należy pocierać
przez 45 sekund, a pół godziny później umyć;
- pasta z truskawek i proszku do pieczenia (wodorowęglan sodu).
Truskawki zawierają składnik, który działa jak naturalny środek
wybielający. Mają one wprawdzie odczyn kwaśny, ale soda go
neutralizuje. Świeżą, dojrzałą truskawkę należy rozgnieść i ucierać
z wodorowęglanem sodu, aż do otrzymania konsystencji pasty. Tak
powstałą pastę należy nałożyć na zęby i pozostawić na 20 minut, a
następnie spłukać. Po odczekaniu 30 minut należy umyć zęby, żeby
usunąć nadmiar cukru naturalnie występującego w truskawkach.
Niektórzy twierdzą, że zęby wybielić można również przez pocieranie
węglem drzewnym, jednak nie mam na ten temat wyrobionej opinii.
Zachęcam Czytelników Poczty Zdrowia, którzy mają jakieś
doświadczenia w tym zakresie, aby do mnie napisali i namawiam do
dzielenia się innymi naturalnymi sposobami na upiększenie uśmiechu w
komentarzach na stronie:
www.pocztazdrowia.pl
Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis
|