Oba te zioła pochodzą z kłącza rośliny, którą można użyć tak
w stanie świeżym jak i suszonym w postaci proszku. Kurkuma
ma zdolności leczenia ran, chroni zdolności poznawcze,
zmniejsza stany zapalne, eliminuje depresje, łagodzi ból,
spowalnia proces starzenia, chroni przewód pokarmowy, układ
naczyniowy, nasz mózg i zapobiega rakowi.
Kurkuma jest zaliczana do super ziół, które ratują nasze
zdrowie, nie tylko w formie przypraw do jedzenia, olejków na
ciało lub stosowanych doustnie, maści ... z kurkumy można
robić również herbatę. Aby zrobić taką herbatę dobrze jest
zmieszać kurkumę pół na pół z korzeniem imbiru (może być
proszek), tak zrobiona herbata wspiera twoje serce, mózg i
każdą komórkę w organizmie, a przede wszystkim nie pozwala
odwodnić się organizmowi.
Odwodnienie może prowadzić do poważnych skutków ubocznych,
nasza krew staje się gęstsza co powoduje trudności w jej
przepływaniu - taki stan doprowadza do wysokiego ciśnienia
krwi, zwiększa stężenie cholesterolu, ponieważ organizm
próbuje zapobiec utracie wody w swoich komórkach. Taki stan
również może doprowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2, a
nawet raka.
Oczywiście każdy człowiek powinien być świadomy picia
odpowiedniej ilości wody, dawki odpowiedniej do jego wagi,
ponieważ woda wpływa decydująco na nasze zdrowie, ale nasz
organizm możemy wesprzeć przez inne naturalne czynniki, np.
kurkumę i imbir. Kurkuma jest największym zabójcą chorób
serca, poprawia funkcję śródbłonka, który jest okładziną
naczyń krwionośnych. Uszkodzenie śródbłonka jest istotnym
czynnikiem chorób serca. Kurkuma poprawia pracę mózgu,
zwiększa wzrost komórek macierzystych neuronów w mózgu aż o
80%, oczywiście musimy używać kurkumy w odpowiednim
stężeniu, jest pomocna w chorobie Alzheimera, u ludzi,
którzy przeszli udar mózgu.
Do wykonania naszej herbaty będzie potrzebny jeszcze imbir,
którego korzyści znane są ze składnika jaki w sobie zawiera
gingerol, który nie tylko ogrzewa organizm, również posiada
właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne; ostatnie
badania wskazują, że bardzo dobrze wpływa na nasze serce
poprawiając jego nadwyrężoną kondycję. Imbir zmniejsza
poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Wpływa także na
nasz mózg, poprawia funkcje naszych neuroprzekaźników, co
sprawia, że substancje chemiczne w naszych komórkach
mózgowych lepiej komunikują się ze sobą. Tym samym zdobywamy
większe zdolności poznawcze, lepszy sen, koncentrację i
wiele innych. Im więcej pijemy herbaty z imbirem tym lepiej
jest dla naszego zdrowia. Obie te wspaniałe przyprawy:
kurkuma i imbir poprawią jeszcze bardziej swoje walory
smakowe i nie tylko, kiedy dodamy do nich nieco miodu, który
również wspaniale wpływa na nasz mózg. Zapobiega uszkodzeniu
komórek w mózgu, co poprawia stan ludzi cierpiących na
demencję, a poza tym bardzo korzystnie wpływa na cały nasz
układ krążenia. Aby wzmocnić tą herbatkę dodajemy do niej
jeszcze odrobinę czarnego pieprzu.
Jak sporządzić taką herbatę?
Na jedną szklankę wody dodajemy 4 łyżeczki kurkumy, 4
łyżeczki imbiru (kto ma świeże korzenie będą lepsze)...
jeśli nie, możemy użyć obu składników w proszku, dosypujemy
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu, który pomoże łatwiej
wprowadzić wszystkie czynniki do organizmu i wzmocni ich
działanie. To wszystko wkładamy do emaliowanego garnka i
powoli ogrzewamy, kiedy przestygnie dodajemy 1/4 szklanki
miodu (miodu nie wolno gotować)... i tak sporządzoną esencję
herbacianą odstawiamy na co najmniej jedną godzinę, wówczas
stanie się gładsza (może stać dłużej). Następnie przelewamy
do szklanego słoika i możemy taką esencję przechowywać w
lodówce. Taką herbatę możemy pić zarówno na ciepło jak i na
zimno. Jeżeli chcemy bardziej ciepłą, esencję mieszamy z
przegotowaną ciepłą wodą. Jeśli chcemy zimną zmieszamy ją z
zimną przegotowaną wodą ... zarówno możemy przelać większą
ilość do szklanego dzbanka i oziębiać w lodówce (bardzo
dobry napój na gorące lato).
Do jednej szklanki tak sporządzonego koncentratu należy
dolać 3 szklanki czystej wody. I taką mniej więcej proporcję
należy utrzymać.
Vancouver
11 Jan. 2016
WIESŁAWA
|