Witamina B1
(tiamina)
Jest witaminą dobrego usposobienia. Od odpowiedniej ilości tej
witaminy i innych z grupy witamin B, zależy integralność centralnego
układu nerwowego i właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Tiamina spełnia też ważne funkcje w podtrzymywaniu normalnego
apetytu i trawienia, metabolizmu węglowodanów, syntezy ważnego
hormonu acetylocholiny. W przypadku jej niedoboru funkcjonowanie
umysłu zostaje poważnie osłabione. Uczenie się, modlitwa, medytacja,
rozmyślanie, dobre usposobienie i inne ważne funkcje umysłu zostają
wtedy ograniczone. Niemal wszystkie naturalne produkty zawierają
tiaminę. Jest obecna w dużych ilościach w roślinach strączkowych,
drożdżach piekarskich, zbożach, orzechach i nasionach. Jej niedobór
prowadzi do poważnej choroby, beri beri. Chlorowana woda niszczy
tiaminę! Potrawy gotowane na takiej wodzie zawierają niewielkie
ilości tej witaminy, także zbyt długie gotowanie i za wysoka
temperatura są jej wrogiem, również gotowanie w środowisku
zasadowym. Osoby odżywiające się głównie w restauracjach mogą
cierpieć na brak tej i innych witamin ze względu na sposób
przygotowania tam posiłków (zbyt
długie wystawianie posiłków na działanie światła, ciepła i
powietrza).
Witamina B2
(ryboflawina)
Odgrywa ona ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Niedobór
powoduje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie,
meczenie się oczu. Jej najważniejszą czynnością w organizmie jest
udział w procesach utleniania i redukcji. Współdziała w prawidłowym
funkcjonowaniu nerwu wzrokowego, błon śluzowych, nabłonka i innych.
Objawy niedoboru: uszkodzenia gałek ocznych i rogówki, nadwrażliwość
na światło, uczucie "piasku" pod powiekami, piekące, zaczerwienione,
zmęczone oczy, zmiany w obrębie jamy ustnej i kącików ust, wypadanie
włosów, brak koncentracji, zawroty głowy, bezsenność.
Znajduje się w liściastych warzywach, pełnoziarnistym chlebie i
roślinach strączkowych. Jej niedobór wywołuje patologiczne zmiany w
jamie ustnej, ból języka, wypadanie włosów, łuszczenie się skóry.
Niedobór może się pojawić na skutek diety opartej na rafinowanych
produktach i "pustych" kaloriach.
Witamina B3
(niacyna,
witamina PP)
Jej niedobór powoduje chorobę zwaną pelagra. Jest to poważne
schorzenie, nie występuje obecnie często pełnej formie, wiele osób
cierpi na nią w łagodnej postaci, niedobór tej witaminy odbija się
głównie na stanie nerwów, skórze i jelitach. Nie jest ona
magazynowana w organizmie jak i inne witaminy z tej grupy więc
należy dbać o jej dostawę regularnie. Ma ona działanie rozszerzające
na naczynia krwionośne, co może być pomocne w usuwaniu dolegliwości
krążeniowych u osób z wąskimi żyłami i bólami migrenowymi głowy
.Źródła tej witaminy: drożdże piwne, orzeszki ziemne, tuńczyk,
suszone brzoskwinie, łosoś, pełne ziarna, migdały.
Witamina B12
Wokół tej witaminy narosło wiele sprzecznych opinii, większość
specjalistów uważa, że tylko pokarmy pochodzenia zwierzęcego, a
konkretnie mięso są jej źródłem, istnieje jednak kilka
wegetariańskich źródeł tej witaminy: pszenica, soja, zielone części
roślin, oliwki, owoce, kapusta, seler, brokuły, pory. Kolejnym jej
źródłem są bakterie w jamie ustnej, nosowej, migdałkach i drogach
oddechowych, które ja produkują. Te źródła są w stanie pokryć
niewielkie zapotrzebowanie na tę witaminę u wegetarian spożywających
niewielkie ilości białka. Jest niewiele przeprowadzanych badań lub
nie ma ich wcale, aby porównać zapotrzebowanie na składniki
pokarmowe dla ludzi odżywiających się różnymi dietami, jednak
nieliczne, jakie były przeprowadzane mówią o innym zapotrzebowaniu
na składniki pokarmowe dla ludzi na standardowej diecie i dla
wegetarian, inne też te grupy mają wyniki badań uważane jako
właściwe dla tak zwanej "normy". Niedobór witaminy B12 występuje
bardzo rzadko i zazwyczaj dotyczy osób jedzących mięso. Za
najczęstsze przyczyny przyjmuje się zaburzenia wchłaniania,
zwiększone zapotrzebowanie, zaburzenia trawienia, schorzenia jelita
krętego i pasożyty.
Wszystkie witaminy z tej grupy są powszechnie obecne w wielu
pokarmach i stosując naturalne, świeże pożywienie nie powinno być
niedoborów, jednak współczesne produkty są dalekie od ideału i
dlatego braki witamin pojawiają się coraz częściej. Poza tym wiele
czynników niszczy delikatne witaminy B: używki, konserwanty, kawa,
napoje gazowane i leki nagminnie stosowane
(na przykład środki przeciwbólowe).
Źródło: Agata i Calvin Thrash: "Sposób na zdrowe życie"
|