Występuje ona w tak wielu produktach spożywczych, że raczej nie
pojawiają się jej niedobory. Zdarzyć się mogą u niemowląt karmionych
sztucznymi odżywkami ubogimi w tę witaminę, karmienie piersią
zapobiega temu stanowi. Witamina E jest najłatwiej dostępna ze
wszystkich witamin. Zielone części roślin, zboża, orzechy, rośliny
strączkowe, różne nasiona, oliwa z oliwek owoce i warzywa są jej
doskonałym źródłem. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna
w tłuszczach, gotowanie potraw nie ma wpływu na jej aktywność, jest
długo magazynowana w organizmie i w miarę potrzeby stopniowo
wykorzystywana. Jej zapasy mogą starczyć nawet na kilka miesięcy.
Witamina ta wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami, które są
szkodliwymi dla organizmu cząsteczkami. Głównym ich źródłem są
tłuszcze nienasycone.
Witamina E działająca jako antyutleniacz zamienia wolne rodniki w
mniej aktywne i mniej szkodliwe związki, jednocześnie chroniąc
komórki przed uszkodzeniem przez nie. Produkty uszkadzającego
działania utleniania gromadzą się w komórkach jako pigmenty (na
przykład lipofuscyna). Witamina E i inne przeciwutleniacze chronią
organizm przed gromadzeniem postarzających pigmentów. Duże dawki
witaminy E wydłużają czas krzepnięcia krwi. Zapobiega ona miażdżycy,
obniża poziom lipidów we krwi, uczestniczy w procesach odtruwania,
chroni komórki przed stłuszczeniem, pobudza produkcję substancji
przeciwzakrzepowych przez co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób naczyń
krwionośnych, współdziała razem z witaminami A i C zmniejszając
ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zamrażanie produktów żywnościowych i mielenie ziaren na mąkę
powoduje duże straty tej witaminy. Także spożycie zjełczałego
tłuszczu powoduje, że aby się z nim uporać organizm może zużyć cały
swój zapas witaminy E, o ile go w ogóle posiada. Najlepiej
systematycznie codziennie stosować oliwę z oliwek, a jeśli ktoś nie
toleruje tłuszczu może stosować kiełki z pszenicy, jest to też
doskonałe źródło tej witaminy. Oleje tłoczone na zimno są jej dobrym
źródłem, szpinak, kapusta, awokado, czosnek, sałata.
Źródło: Agata i Calvin Thrash : "Sposób na zdrowe życie".
|