NATURALNE LECZENIE

WITAMINA A

Przyczyny powszechnie występującego niedoboru witaminy A:

Jednym z najlepiej rozpoznanych niedoborów naszych czasów jest niedobór witaminy A. Jego przyczyną jest nie tylko niedostateczne spożycie bogatych w tę witaminę zielonych i żółtych warzyw. Duże ilości witaminy A znajdują się w zwierzęcej wątrobie, lecz obecnie jej spożywanie może być nie korzystnym rozwiązaniem, nie tylko ze względów etycznych lecz także z uwagi na fakt, że przemysłowo hodowane zwierzęta są nafaszerowane chemikaliami, hormonami i lekarstwami, które gromadzą się w ich wątrobach ( podobnie jest z naszymi też gromadzą wszystkie toksyny i dlatego dobrze jest stosować okresowo regularne oczyszczania wątroby).

Wszystkie rośliny zawierające chlorofil zawierają pigmenty zwane karotenami. Chlorofil i karoteny działają synergicznie na kilku polach, między innymi jest to powodem, że pokarmy zielone zamieniają dwukrotnie więcej swojego karotenu na witaminę A niż pokarmy żółte. Jest to istotna informacja dla cierpiących na niedobór tej witaminy. Jeszcze istotniejsze jest to, że karoten, który nie jest przekształcony na witaminę A, pełni jeszcze inne bardzo ważne funkcje w organizmie.

Beta karoten zawarty w roślinach, jak wykazują liczne przeprowadzone ostatnio badania, wyjątkowo dobrze działa w przypadkach raka, guzów i wszystkich chorób związanych ze słabą odpornością. Jednak dotyczy to tylko tego, który występuje w roślinach w postaci naturalnej, wyizolowany beta karoten jako czysta substancja, może być i sztucznie wytworzony, nie ma takiego działania, a nawet może uszkadzać wątrobę. Nazwy beta karoten i witamina A będą dalej stosowane wymiennie, pamiętać należy, że beta karoten jest tylko jednym ze źródeł witaminy A lecz sam ma dodatkowe właściwości zdrowotne, bardzo istotne dla zdrowia.

Oprócz braku w diecie witaminy A przyczyną jej niedoboru może też być wielość funkcji, które ta witamina spełnia w organizmie. Odgrywa ona kluczową rolę w procesach metabolicznych zachodzących w wątrobie. U ludzi wątroba jest zwykle przeciążona z powodu zbyt kalorycznego, tłustego, pełnego toksyn i wysoko przetworzonego pożywienia oraz przejadania się. Przy takiej diecie właściwie nie wiadomo, jaka ilość witaminy A byłaby wystarczająca; niektórzy żywieniowcy zalecają pięciokrotnie lub jeszcze wyższą dawkę niż dotychczas. Jeśli stwierdzi się niedobór witaminy A, to najpierw należy sprawdzić, czy niedoboru nie zlikwiduje się przez zwykłe zachowanie umiaru w jedzeniu.

Wielu wegetarian, którzy spożywają zbyt dużo tłuszczy w postaci orzechów, nasion i olejów oraz nadmiar białka pochodzącego z ziaren i roślin strączkowych, przejawia charakterystyczne objawy niedoboru witaminy A: łuszczącą się skórę głowy (łupież), ogólną suchość skóry i przedwczesne starzenie (z niedoboru RNA). Gdy ograniczy się zbyt obfitą dietę, wtedy witamina A może pomóc przywrócić właściwą pracę wątroby. Zaletą przyjmowania beta karotenu (pochodzącego z warzyw) jako źródła witaminy A jest brak jego toksyczności. Jakikolwiek jego nadmiar jest przechowywany w organizmie jako zapas, natomiast witamina A pochodzenia zwierzęcego (retinol) jest w nadmiarze toksyczna. Badania nad rakiem dowodzą, że beta karoten zdecydowanie silniej przeciwdziała tworzeniu się guzów niż retinol.

Główne właściwości witaminy A:

Jest niezbędna do właściwego metabolizmu białka Znacznie wspomaga produkcję RNA, który przekazuje komórkom ważne informacje o funkcji i odnowie. Chroni ciało w obrębie powierzchni skóry, tkanek i komórek, chroni błony śluzowe ust, nosa, gardła i płuc, zmniejszając ich podatność na infekcje; neutralizuje skutki działania zanieczyszczonego powietrza, zmiękcza skórę i zwiększa jej odporność na choroby, wzmacnia krążenie ochronnej energii Qi (termin z medycyny chińskiej), a na poziomie komórkowym wzmacnia ściany komórkowe, co zapobiega ich penetracji przez wirusy.

Pomaga w budowie i naprawie kości, zębów, włosów, paznokci, skóry i błon śluzowych płuc oraz układu pokarmowego i rozrodczego. Bierze udział w tworzeniu dobrej jakości krwi, utrzymuje dobre widzenie i zapobiega osłabieniu wzroku w ciemności. Pobudza działanie grasicy i układu odpornościowego.

Szczególne działanie pożywienia zawierającego beta karoten:

Ponad 25 lat badań dowodzi, że ludzie, którzy spożywają produkty o większej niż średnia zawartości beta karotenu mają niższy wskaźnik zachorowania na wiele rodzajów nowotworów. Uważa się, że jest on najsilniejszym z obecnie znanych neutralizatorów i wymiataczy wolnych rodników i blokuje procesy prowadzące do uzłośliwienia komórek. Należy pamiętać, że chodzi o pożywienie roślinne zawierające beta karoten, wyizolowany podawany w suplementach nie ma takiego działania.

Oznaki niedoboru witaminy A:

Szorstka, sucha, przedwcześnie starzejąca się i pomarszczona skóra, choroby skóry, utrata powonienia, alergie, łupież, kurza ślepota, zapalenie oczu, suchość błon śluzowych ust, układu oddechowego i rozrodczego.

Źródła witaminy A:

Wszystkie mikroalgi (dunaliella, spirulina, chlorella, sinica), trawa pszeniczna i jęczmienna, marchew, bataty, kapusta włoska, pietruszka, szpinak, botwinka, zielona cebula, dynia, jarmuż, kapusta chińska, morele, sałata, persymona, melon kantalupa, brzoskwinie.

Źródło: Paul Pitchford, "odżywianie dla zdrowia"

(Sok z pszenicy - informacje LINK!; Jak uprawiać pszenicę w domu LINK!)