Przyczyny powszechnie występującego niedoboru witaminy A:
Jednym z najlepiej rozpoznanych niedoborów naszych czasów jest
niedobór witaminy A. Jego przyczyną jest nie tylko niedostateczne
spożycie bogatych w tę witaminę zielonych i żółtych warzyw. Duże
ilości witaminy A znajdują się w zwierzęcej wątrobie, lecz obecnie
jej spożywanie może być nie korzystnym rozwiązaniem, nie tylko ze
względów etycznych lecz także z uwagi na fakt, że przemysłowo
hodowane zwierzęta są nafaszerowane chemikaliami, hormonami i
lekarstwami, które gromadzą się w ich wątrobach
( podobnie jest z naszymi też
gromadzą wszystkie toksyny i dlatego dobrze jest stosować okresowo
regularne oczyszczania wątroby).
Wszystkie rośliny zawierające chlorofil zawierają pigmenty zwane
karotenami. Chlorofil i karoteny działają synergicznie na kilku
polach, między innymi jest to powodem, że pokarmy zielone zamieniają
dwukrotnie więcej swojego karotenu na witaminę A niż pokarmy żółte.
Jest to istotna informacja dla cierpiących na niedobór tej witaminy.
Jeszcze istotniejsze jest to, że karoten, który nie jest
przekształcony na witaminę A, pełni jeszcze inne bardzo ważne
funkcje w organizmie.
Beta karoten zawarty w roślinach, jak wykazują
liczne przeprowadzone ostatnio badania, wyjątkowo dobrze działa w
przypadkach raka, guzów i wszystkich chorób związanych ze słabą
odpornością. Jednak dotyczy to tylko tego, który występuje w
roślinach w postaci naturalnej, wyizolowany beta karoten jako czysta
substancja, może być i sztucznie wytworzony, nie ma takiego
działania, a nawet może uszkadzać wątrobę. Nazwy beta karoten i
witamina A będą dalej stosowane wymiennie, pamiętać należy, że beta
karoten jest tylko jednym ze źródeł witaminy A lecz sam ma dodatkowe
właściwości zdrowotne, bardzo istotne dla zdrowia.
Oprócz braku w diecie witaminy A przyczyną jej niedoboru może też
być wielość funkcji, które ta witamina spełnia w organizmie. Odgrywa
ona kluczową rolę w procesach metabolicznych zachodzących w
wątrobie. U ludzi wątroba jest zwykle przeciążona z powodu zbyt
kalorycznego, tłustego, pełnego toksyn i wysoko przetworzonego
pożywienia oraz przejadania się. Przy takiej diecie właściwie nie
wiadomo, jaka ilość witaminy A byłaby wystarczająca; niektórzy
żywieniowcy zalecają pięciokrotnie lub jeszcze wyższą dawkę niż
dotychczas. Jeśli stwierdzi się niedobór witaminy A, to najpierw
należy sprawdzić, czy niedoboru nie zlikwiduje się przez zwykłe
zachowanie umiaru w jedzeniu.
Wielu wegetarian, którzy spożywają
zbyt dużo tłuszczy w postaci orzechów, nasion i olejów oraz nadmiar
białka pochodzącego z ziaren i roślin strączkowych, przejawia
charakterystyczne objawy niedoboru witaminy A: łuszczącą się skórę
głowy (łupież), ogólną suchość skóry i przedwczesne starzenie
(z niedoboru RNA). Gdy ograniczy się zbyt obfitą dietę, wtedy
witamina A może pomóc przywrócić właściwą pracę wątroby. Zaletą
przyjmowania beta karotenu
(pochodzącego z warzyw) jako źródła witaminy A jest brak jego
toksyczności. Jakikolwiek jego nadmiar jest przechowywany w
organizmie jako zapas, natomiast witamina A pochodzenia zwierzęcego
(retinol) jest w nadmiarze
toksyczna. Badania nad rakiem dowodzą, że beta karoten zdecydowanie
silniej przeciwdziała tworzeniu się guzów niż retinol.
Główne właściwości witaminy A:
Jest niezbędna do właściwego metabolizmu białka
Znacznie wspomaga produkcję RNA, który przekazuje komórkom ważne
informacje o funkcji i odnowie.
Chroni ciało w obrębie powierzchni skóry, tkanek i komórek, chroni
błony śluzowe ust, nosa, gardła i płuc, zmniejszając ich podatność
na infekcje; neutralizuje skutki działania zanieczyszczonego
powietrza, zmiękcza skórę i zwiększa jej odporność na choroby,
wzmacnia krążenie ochronnej energii Qi
(termin z medycyny chińskiej),
a na poziomie komórkowym wzmacnia ściany komórkowe, co zapobiega ich
penetracji przez wirusy.
Pomaga w budowie i naprawie kości, zębów, włosów, paznokci, skóry i
błon śluzowych płuc oraz układu pokarmowego i rozrodczego. Bierze
udział w tworzeniu dobrej jakości krwi, utrzymuje dobre widzenie i
zapobiega osłabieniu wzroku w ciemności. Pobudza działanie grasicy i
układu odpornościowego.
Szczególne działanie pożywienia zawierającego beta karoten:
Ponad 25 lat badań dowodzi, że ludzie, którzy spożywają produkty o
większej niż średnia zawartości beta karotenu mają niższy wskaźnik
zachorowania na wiele rodzajów nowotworów. Uważa się, że jest on
najsilniejszym z obecnie znanych neutralizatorów i wymiataczy
wolnych rodników i blokuje procesy prowadzące do uzłośliwienia
komórek. Należy pamiętać, że chodzi o pożywienie roślinne
zawierające beta karoten, wyizolowany podawany w suplementach nie ma
takiego działania.
Oznaki niedoboru witaminy A:
Szorstka, sucha, przedwcześnie starzejąca się i pomarszczona skóra,
choroby skóry, utrata powonienia, alergie, łupież, kurza ślepota,
zapalenie oczu, suchość błon śluzowych ust, układu oddechowego i
rozrodczego.
Źródła witaminy A:
Wszystkie mikroalgi (dunaliella,
spirulina, chlorella, sinica), trawa pszeniczna i jęczmienna,
marchew, bataty, kapusta włoska, pietruszka, szpinak, botwinka,
zielona cebula, dynia, jarmuż, kapusta chińska, morele, sałata, persymona, melon kantalupa, brzoskwinie.
Źródło: Paul Pitchford, "odżywianie dla zdrowia"
(Sok z pszenicy - informacje
LINK!; Jak uprawiać pszenicę
w domu
LINK!)
|