Sposoby leczenia dny moczanowej skupiają się głównie na
procesach oczyszczenia organizmu z wszelkich toksyn, a w
szczególności na obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi.
Celom tym służy przede wszystkim właściwie opracowana dieta.
I nie jest to bynajmniej dieta niezwykle rygorystyczna,
której trudno się trzymać. Wiąże się ona głównie z
wypracowaniem u osoby cierpiącej na dnę moczanową takiego
sposobu odżywiania, który zapobiegnie dostarczaniu do
organizmu nadmiaru puryn, tłustych i ostrych pokarmów czy
alkoholu. Tłuste i ciężkie jedzenie jak wiadomo od wieków,
osłabia znacznie układ pokarmowy, żołądek i jelita, a tym
samym osłabia również ludzki organizm, układ immunologiczny,
a co za tym idzie wpływa negatywnie na wszelkie aspekty
ludzkiego życia.
W wielu krajach, w tym również w Polsce społeczeństwa nie
potrafią jeszcze wyobrazić sobie życia według jakiejś
określonej diety. Przeciętnemu człowiekowi słowo dieta
kojarzy się z rygorystycznymi zakazami odnośnie spożywania
pokarmów, pożywieniem niesmacznym i niezbyt sycącym. Jest to
jednak związane z niewłaściwym sposobem rozumienia tego
słowa. Dieta mylnie utożsamiana jest z góry z "dietą fit",
czyli dietą odchudzającą. Należy uświadomić sobie przede
wszystkim, że dieta to nic innego jak racjonalny,
odpowiednio dopracowany i dobrany dla danego organizmu
sposób odżywiania, który ma zapewnić organizmowi niezbędną
ilość witamin i składników odżywczych, potrzebnych mu do
jego indywidualnego trybu życia. Nie należy zatem diety
traktować jedynie jako listy wyrzeczeń, gdyż jest to w
głównej mierze lista możliwości i kompozycji produktów
żywnościowych, właściwego sposobu ich łączenia i
przygotowania tak by składniki odżywcze nie zostały utracone
w toku przygotowania posiłku, a przy okazji dostarczyły nam
całej niezbędnej gamy witamin i minerałów.
Owszem przyznać należy, że dla osoby lubującej się w
ewidentnie tłustej i ostrej kuchni wprowadzenie
jakiejkolwiek diety nie będzie sprawą łatwą. Dla pocieszenia
jednak wskazać również trzeba, że tak samo osoby lubujące
się w jedzeniu jakichś określonych grup pokarmów - np.
wyrobów mącznych czy tylko zbożowych, nie będą łatwo
przechodziły na dietę racjonalną. Niemniej jednak
równoważenie składników odżywczych pozwala wprowadzić w
organizmie człowieka odpowiedni balans, co zapewnia mu
zdrowie i dobre samopoczucie.
No, ale wracając do tematu,
skupmy się zatem na ograniczeniach jakie pociąga za sobą
stwierdzona u danej osoby dna moczanowa, nie zapominając
jednocześnie o wszelkich pozytywnych aspektach leczenia. Dna
nie jest w zasadzie możliwa do wyleczenia metodami
farmakologicznymi. Zażywanie środków nabywanych w aptekach
na osłabienie objawów tego schorzenia ma raczej działanie
tymczasowe, może pomóc chwilowo zneutralizować ból, czasowo
pozbyć się opuchlizny itd. Jednak co najważniejsze, nie
pozwoli nam na stałe bądź na dłuższy okres czasu obniżyć
poziomu kwasu moczowego we krwi. To w zasadzie mało możliwe
bez wprowadzenia konkretnych nawyków żywieniowych, czy
działań profilaktyczno-leczniczych przy wykorzystaniu ziół
czy soków z warzyw i owoców.
Leczenie zatem dny to właściwie trzy najważniejsze kroki:
1. Zmiana sposobu odżywiania:
Przede
wszystkim wyeliminowanie z diety nadmiaru mięsa, wszelkiego
rodzaju podrobów, kiełbas, skorupiaków, tuńczyków, makreli,
śledzi i innych ryb (nie wszystkich), roślin strączkowych -
grochu, fasoli szparagowej, bobu, tłuszczów zwierzęcych -
głównie smalcu i margaryn, rezygnacja z alkoholu, w
szczególności piwa, a także ograniczenie spożycia tłustych
serów, ostrych dodatków jak papryczki, musztardy i inne
ostre sosy. Nie wskazane jest także picie mocnej herbaty,
kawy, kakao i spożywanie czekolady. To tylko niektóre
przykłady, które należy rozszerzyć o stosowną wiedzę w tym
zakresie. Najlepiej, jeśli nie mamy sami tyle chęci i
ciekawości by wyszukać co można, a czego nie, udać się z
prośbą o wskazanie odpowiedniej listy do dietetyka - taka
wizyta na pewno nie zaszkodzi. Zwróćmy uwagę, że nie piszę
tutaj o absolutnym i całkowitym zakazie spożywania tychże
pokarmów.
Choć nie ukrywam, że z uwagi również na wiele innych
opracowań w zakresie leczenia różnych schorzeń z chęcią
poradziłabym Wam całkowite wyeliminowanie mięsa (osobiście
nie jadam) czy smalcu. Ponieważ jednak z własnych obserwacji
wiem, że nie jest ludziom łatwo z tego zrezygnować zwracam
jedynie uwagę, że jeśli już spożywacie mięso, zważajcie na
jego jakość, zawarty w nim tłuszcz, starajcie się jeść mięso
chude, ze sprawdzonych masarni, a przede wszystkim nie
jedzcie go zbyt często - maxymalnie dwa razy w tygodniu.
Starajcie się tak samo w miejsce serów tłustych wprowadzić
chude, zamiast smalcu stosować oliwę z oliwek, zwiększyć
ilość spożywanych warzyw i owoców, bądź to surowych, bądź
przygotowanych na parze (tu uwaga na rośliny strączkowe, nie
wskazane w tej diecie). Wskazane jest za to spożywanie
dużych ilości wiśni i czereśni. Przygotowując herbatę
wyciągajcie torebkę szybciej, wprowadźcie do diety również
inne herbaty - zieloną, czerwoną, yerba mate. Pijcie zioła i
soki z warzyw i owoców, szczególnie po tym, jak pofolgujecie
sobie w sposób nie wskazany i zjecie coś, czego jeść nie
powinniście. Starajcie się nigdy nie przesadzić, możecie to
przepłacić zdrowiem na 10 dni do nawet 3 tygodni. Tyle mniej
więcej potrafią utrzymywać się ataki dny (kiedy jest nie
leczona) i oczywiście mogą wrócić za każdym razem, gdy
zapomnicie o diecie.
2. Terapia przepłukująca:
Przy
użyciu niektórych ziół leczniczych tzw. klasztornej medycyny
można wspomóc wydalanie kwasu moczowego przez nerki. W tym
celu trzeba pić 2 - 3 litrów wody dziennie. Osobiście
profilaktycznie stosuję terapie przepłukującą nerki i kilka
razy w miesiącu piję przez dwa dni mieszanki ziołowe dla
zachowania sprawności pracy nerek i oczyszczenia organizmu z
toksyn. Tu dla mnie dużą rolę odgrywa ziele skrzypu polnego,
który w Polsce można zbierać na łąkach w ogromnych
ilościach. Oczywiście do nabycia jest on w każdej zielarni.
Mieszanka ziołowa:
Zioła
zawarte we wskazanej poniżej mieszance wspomagają wydalanie
kwasu moczowego przez nerki. Cel tej terapii należy uznać za
osiągnięty, jeśli mocz stanie się przejrzysty, prawie jak
woda i nie będziemy odczuwać nieprzyjemnego zapachu, co jest
ostatnio coraz częstszą przypadłością z uwagi właśnie na
niewłaściwy sposób odżywiania się i spożywanie napojów
słodzonych i gazowanych. Dla sukcesu napar powinien być
przyjmowany przez ok. 6 tygodni.
Skład:
30 g ziela pokrzywy,
20 g liści brzozowych,
30 g korzenia i ziela mniszka lekarskiego,
20 g liści porzeczki
Przygotowanie:
2 łyżeczki mieszanki ziołowej zalać 1 filiżanką wody,
gotować 30 minut i przecedzić. Pić 3 filiżanki dziennie
przed każdym posiłkiem. Aby w czasie diety poskromić apetyt
najlepiej przed jedzeniem pić 1 filiżankę naparu, popijając
2 szklankami wody.
Napar z kory wierzbowej:
1 łyżeczkę drobno pociętej kory wierzbowej zalać filiżanką
wrzątku, odstawić na 20 minut i przecedzić. Pić 5 - 9
filiżanek w ciągu całego dnia.
3. Zdrowy tryb życia:
W miarę możliwości unikajcie
nadmiernego wysiłku fizycznego, w szczególności w okresie
osłabienia czy wymęczenia organizmu, jak również strzeżcie
się przed wyziębieniem ciała. Przy przeziębieniach objawy
podagry chętniej dają o sobie znać.
Co
dostarczyć organizmowi?
Przy dnie moczanowej należy dopomóc organizmowi w
uzupełnieniu niezbędnych wartości odżywczych i witamin.
Zalecane jest zatem picie ziół o działaniu przeciwzapalnym i
regeneracyjnym, niektórzy polecają przyjmowanie suplementu
Shark Aid, czyli chrząstki rekina, która odbudowuje maź
stawową i poprawia ruchomość stawów. Ważne są również środki
regenerujące tkankę kostną, odpowiednie ilości kwasu
Omega-3, które najlepiej dostarczyć organizmowi we
właściwych pokarmach podobnie jak witaminę E. Również
popularnym ostatnio środkiem leczniczym różnego rodzaju
schorzeń jest sok Noni z Thaiti (o którym mowa była w
temacie stwardnienia rozsianego) oraz Pure Yucca.
Jukka znana jest jako "drzewo życia" - tak nazywają ją
Indianie, którzy od tysięcy lat znają jej wartości
lecznicze. To wspaniały środek odtruwający i oczyszczający.
Jest otrzymywany z wiecznie zielonej rośliny pochodzącej ze
Stanów Zjednoczonych, Meksyku i Karaibów. Przypomina trochę
palmę, ma gruby pień i liście w kształcie mieczy. Należy do
rodziny liliowatych. W tym miejscu podkreślam również jak
ważne jest prawidłowe oczyszczenie organizmów z wszelkich
toksycznych złogów w nim pozostających, które mogą blokować
i uniemożliwiać prowadzenie właściwej walki z chorobą. W
końcu wszelkie bakterie które w nas "siedzą" utrudniają
właściwe funkcjonowanie organizmu.
W przypadku leczenia farmakologicznego konieczne są w każdym
indywidualnym przypadku konsultacje medyczne z lekarzem
specjalistą. Należy być bardzo ostrożnym w przyjmowaniu
leków, gdyż różne z nich mają różne działanie na organizm.
Na przykład należy zdecydowanie wystrzegać się ASPIRYNY przy
objawach dny i stwierdzonej hiperurykemii, gdyż lek ten
powodować może wzrost stężenia kwasu moczowego w surowicy.
Proponowany jadłospis:
Propozycje posiłków
zaczerpnięte są z internetowego poradnika medycznego, a
opracowane przez lek. Mirosława Kiedrowskiego.
Dzień I
Ś: chleb z masłem i mortadelą oraz miodem
(razem 2 kromki), szklanka
mleka 1,5%, pomidor
2Ś: pomarańcza
O: zupa pomidorowa, ziemniaki, flądra pieczona,
sałata + dressing
(olej, cytryna, szczypiorek), pomidor
P: jabłko, jogurt naturalny 2%
K: chleb z margaryną i białym serem oraz dżemem
niskosłodzonym
(razem 2 kromki), jajo na twardo
Dzień II
Ś: zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb z szynką
z indyka (1
kromka), warzywa (sałata, pomidor)
2Ś: jogurt truskawkowy, jabłko
O: zupa ogórkowa, wołowina duszona z ryżem, surówka
marchwiowo-jabłkowa
P: sok pomarańczowy, delicje szampańskie
K: makaron z białym serem, jogurtem i cynamonem
Dzień III
Ś: pieczywo z masłem, twarożkiem i szynką, pomidor
2Ś: jogurt truskawkowy z musli
O: zupa jarzynowa, ziemniaki, kurczak pieczony, mizeria
P: sałatka owocowa
K: kasza gryczana z warzywami, jajecznica, kawa z mlekiem
Wybrane przepisy:
1. Zupa pomidorowa
Włoszczyzna 60g: Koncentrat pomid. 30% 20g Ryż biały 20g
Marchew 20g Mąka pszenna 5g Liść pietruszki 3g
Pietruszka 15g Olej rzepakowy uniw. 5g Otręby pszenne 10g
Por 10g Mleko 1,5% 45g
Seler 15g Śmietana 12% 10g
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokrajać, zalać wrzątkiem i
ugotować
wywar. Dodać koncentrat. Olej wymieszać z mąką, dodać mleko
i śmietanę.
Połączyć z niewielką ilością wywaru, po czym dodać do
zupy i zagotować.
Podawać z ugotowanym ryżem. Dodać otręby. Ozdobić
liściem pietruszki.
2. Zupa ogórkowa
Włoszczyzna 60g: Ogórki kiszone 50g Ziemniaki 30g
Marchew 20g Mąka pszenna 5g Liść pietruszki 3g
Pietruszka 15g Olej rzepakowy uniw. 5g Otręby pszenne 10g
Por 10g Mleko 1,5% 45g
Seler 15g Śmietana 12% 10g
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem
i ugotować
wywar. Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do gorącego wywaru.
Olej wymieszać z mąką, dodać mleko i śmietanę. Połączyć z niewielką
ilością wywaru, po czym dodać do zupy
i zagotować. Podawać z
ziemniakami. Dodać otręby. Ozdobić liściem pietruszki.
3. Zupa jarzynowa
Włoszczyzna 100g: Mąka pszenna 5g
Marchew 40g Olej rzepakowy uniw. 3g
Pietruszka 30g Masło 3g
Por 10g Mleko 1,5% 45g
Seler 20g Liść pietruszki 3g
Zielony groszek 10g Otręby pszenne 10g
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, groszek opłukać,
zalać wrzątkiem. Połączyć mleko z mąką, zawiesinę rozprowadzić zupą
i całość połączyć. Dodać olej
utarty z masłem. Krótko zagotować.
Dodać otręby. Ozdobić liściem pietruszki.
18 September 2009
GODAN
|