Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie
popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze
i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze,
profilaktyczne i odmładzające.
Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa
się je sokami życia lub "żywymi" sokami.
Soki zawierają wiele witamin. Należy również podkreślić korzyści,
jakie dają zawarte w nich substancje mineralne - liczne tzw.
mikroelementy. Są one bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, co
jest cechą szczególnie ważną w leczeniu różnych dolegliwości
charakteryzujących się zaburzeniami we wchłanianiu rozmaitych
pierwiastków. Np. zawarte w sokach sole potasu usuwają z organizmu
nadmiar płynów, tym samym pomocne bywają dla chorych "na serce",
przy niedomaganiach krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze) i
chorobach nerek, wtedy gdy pojawiają się puchliny i obrzęki. Związki
żelaza, znajdujące się w sokach, pomagają w niedokrwistości.
Zielarze zachwalają w takich przypadkach soki z pokrzyw.
Kwasy organiczne, chociażby w sokach z jabłek i cytryn, pomagają
lepiej trawić i przyswajać pokarm. Częściowo też rekompensują
niedostatek kwasu solnego występujący w wielu chorobach,
charakteryzujących się obniżoną kwasowością żołądka.
Soki zawierają również pewne ilości błonnika i substancji
pektynowych, które polepszają pracę jelit i pomagają w usuwaniu
różnych szkodliwych substancji z ustroju. Dotyczy to cholesterolu,
dlatego soki owocowo-warzywne ważne są w diecie przeciwmiażdżycowej.
Ponieważ soki naturalne, świeże, niekonserwowane są niskokaloryczne,
dlatego poleca się je osobom pragnącym zrzucić nadmiar kilogramów.
Najnowsze badania naukowe wydają się wskazywać na jeszcze inne
walory soków, dotąd raczej nie doceniane. Chodzi tutaj o
przyswajalność substancji odżywczych i witamin. Otóż okazuje się, że
zawartość zarówno witamin jak i soli mineralnych jest równoznaczna z
ich przyswajalnością przez organizm ludzki. Istnieją powody do
przypuszczeń, że takie same dawki witamin przyjmowane w sokach są o
wiele lepiej przyswajalne, niż analogiczne ilości podawane w postaci
tabletek, czy różnych mineralnych preparatów. Dlaczego tak się
dzieje? Otóż ważna dla ustroju jest kompozycja w jakiej te związki
występują. Najlepsza kompozycją zaś jest ta, którą wypracowała
natura. Zamiast więc drogich preparatów witaminowo-mineralnych pijmy
tanie i dobrze przyswajalne, naturalne soki owocowe i warzywne.
Polecamy:
Sok z marchwi - o rozlicznych zaletach marchwi wiedziano już w
starożytności. W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo
karotenu, czyli prowitaminy A, która zostaje zamieniona w wątrobie w
cenną witaminę A. Sok z marchwi zalecany jest wiec osobom z
chorobami i niedomaganiami wzroku, należy też wiedzieć, że witamina
A chroni przed rakiem płuc (palacze powinni wprowadzić sok z marchwi
do swojego jadłospisu). Sok z marchwi - jak podają źródła - uratował
życie wielu osobom. Sok ten pomaga w leczeniu niedokrwistości,
chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, zapobiega
powstawaniu kamieni nerkowych, może leczyć nadczynność tarczycy
(wskazany m.in. w chorobie Basedowa), działa przeciwrobacznie (np.
owsiki u dzieci). Niemiecki lekarz H. E. Kirscher w książce "Żywe
soki" opisuje, jak przy pomocy soku z marchwi wyleczył chorych z
różnych poważnych dolegliwości, takich jak: białaczka, artretyzm,
choroby nerek, stany przedrakowe. Niektórzy z jego pacjentów przez
wiele tygodni, a nawet miesięcy żywili się wyłącznie sokiem z
marchwi, co wydaje się trudnym do uwierzenia, lecz są to fakty
udokumentowane.
Sok z selera - główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on
witaminę A, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkową
witaminę U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której następuje
szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów. Z uwagi na zawartość tych
składników (do końca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on
działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające. Sok z selera
przedłuża młodość i "czyści krew", ma również właściwości
przeciwbólowe, moczopędne, pomaga przy migrenie i przemianie
materii. Lecznictwo ludowe zaleca go także przy niemocy płciowej, a
to dlatego, że olej zawarty z bulwach posiada hormony seksualne. W
celach profilaktycznych najlepiej pić szklankę świeżego soku z
selera w połączeniu z sokiem z marchwi.
Sok z czerwonego buraka - burak zawiera witaminy C i B1, jest w nim
także dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale:
cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w
zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Perencz z Węgier poddał 45 chorych
na nowotwory działaniu buraka czerwonego. Dawki były zróżnicowane w
stosunku do poszczególnych osób (od 300 do 500 ml surowego soku
buraczanego dziennie). W wyniku tej kuracji u ok. połowy chorych
zauważono znaczną poprawę. Picie surowego soku z buraka jest
wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające
krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (nadmiar tego
kwasu powoduje dnę moczanową). Pobudza też krążenie krwi i pomaga
przy złej przemianie materii.
Źródło:
LINK!
|