Sok z
gorzkiego melona - jak donoszą najnowsze badania - znacząco hamuje
rozwój guzów nowotworowych trzustki u mysz poprzez zakłócenie
metabolizmu glukozy w komórkach nowotworowych, przez co są one
dosłownie głodzone będąc pozbawione cukru, którego potrzebują, aby
przetrwać.
Gorzki melon (Momordica charantia) - znany również jako przepękla
ogórkowa, jest rośliną uprawianą głównie w południowej Azji, Afryce,
Chinach, Japonii, Oceanii a nawet na Karaibach. Jest bogaty przede
wszystkim w beta karoten, potas, wapń, witaminy B1, B2, B3, C oraz
magnez, kwas foliowy, cynk, mangan, fosfor i żelazo. Wykazuje
również działanie antywirusowe, antyoksydacyjne oraz
przeciwcukrzycowe. Chociaż przez medycynę naturalną doceniany jest
już i stosowany od stuleci, przez zachodnią medycynę współczesną
gorzki melon doceniony został stosunkowo niedawno, od kiedy mocno
zwiększono ilość badań nad jego potencjalnymi właściwościami
antynowotworowymi 4 lata temu.
Gorzki melon wykazuje działania przeciwrakowe w przypadku raka
piersi, raka prostaty, okrężnicy, wątroby, żołądka, jamy
nosowo-gardłowej, a także wobec białaczki i nerwiaka niedojrzałego.
Jednak dopiero najnowsze badania wykazały, że bardzo silne działanie
cytotoksyczne gorzki melon wykazuje również na nowotwór trzustki.
Naukowcy z Centrum Nowotworów Uniwersytetu Kolorado, aby przygotować
sok do testów kupili gorzkie melony w lokalnym sklepie, oczyścili je
z pestek i miąższu a następnie użyli domowej sokowirówki. Usunięto
osad a następnie sok zastosowano bezpośrednio na komórki
nowotworowe. Używano również liofilizowanego soku zmielonego na
proszek, którym później karmiono myszy.
Sok z gorzkiego melona wykazał niesamowitą wręcz siłę redukowania
żywotności wszystkich czterech linii komórkowych nowotworów
trzustki.
Żywotność linii AsPC-1 oraz Capan-2 została zredukowana o 90%,
podczas gdy linii BxPC-3 i MiaPaCA-2 o 98%, po zaledwie 72 godzinach
leczenia.
Aby potwierdzić efektywność działania soku z gorzkiego melona,
naukowcy wszczepili również grupie mysz komórki nowotworowe trzustki
(MiaPaCa-2) i połowie z nich podawali dziennie przez 6 tygodni 5
miligramów liofilizowanego proszku z soku gorzkiego melona.
Myszy karmione proszkiem z soku gorzkiego melona po sześciu
tygodniach miały o 64% mniejsze guzy nowotworowe niż myszy nie
leczone, a jednocześnie nie wystąpiły efekty uboczne.
Podana myszom (ważącym około 13 gramów) dawka 5 miligramów proszku z
soku gorzkiego melona, przekłada się na 6 gramów dla dorosłej osoby
ważącej 75 kg.
Źródło:
LINK! |