NATURALNE LECZENIE

SKORUPKI Z JAJ NA OSTEOPOROZĘ

Osteoporoza to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. I dotyka nie tylko kobiety w zaawansowanym wieku. Cierpią na nią coraz częściej również mężczyźni. Pierwsze objawy osteoporozy u mieszkańców dużych miast Europy występują już w wieku 30 lat. Co więcej, przypadki osteoporozy coraz częściej wykrywane są u dzieci w wieku 8-11lat!

Osteoporoza oznacza demineralizację kości, głównie ich odwapnienie. Jeśli z różnych przyczyn wapnia w organizmie zaczyna brakować, wtedy tkanka kostna ulega rzeszotowieniu i kości wyglądają jak ser z dużymi dziurami. Zażywanie suplementów z wapniem nie zawsze pomaga, a często jest wręcz szkodliwe. Pomóc sobie możemy przez zmianę nawyków tj. zwiększenie aktywności fizycznej, rezygnację ze „śmieciowego” jedzenia i wprowadzenie do jadłospisu jak najwięcej warzyw i owoców zawierających maksymalne ilości wapnia, witamin C i D, fosforu, potasu i magnezu

Skutecznym i prostym remedium przeciw osteoporozie są skorupki z jaj. Są one idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajalny przez organizm. Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne. Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajek na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.

Terapia skorupkami jaj może więc przynieść nieoceniony pożytek w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Nie powoduje przy tym żadnych skutków ubocznych, jest prosta w stosowaniu i tania. W skorupkoterapii najlepiej jest oczywiście wykorzystywać skorupki z jajek ekologicznych.

Terapia jest bardzo prosta. Skorupkę trzeba zanurzyć na 5 minut we wrzątku, pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do gotowych potraw. Dwa razy w roku w styczniu i listopadzie możemy przeprowadzić 30-dniowe kuracje skorupkami zażywając po 1-2 g skorupek dziennie.

Źródło: LINK!