Dokładnie badana i testowana przez prof. ładimira Vuksana ze
szpitala Uniwersyteckiego w Toronto - Kanada, jest zalecana w
leczeniu chorób sercowych (cardiovascular)
i leczeniu cukrzycy.
Posiada medyczny patent - 60 - 274 256.
Salba jest 100% naturalnym produktem ziarnistym.
Ziarna Chia lub Salba pochodzą z
Salvia Hispanica L, są w kolorze: białym, czarnym, brązowym lub szarym.
Aztecy używali ich w normalnym pożywieniu aby wzmocnić swoją
kondycję.
Rośnie w naturalnych warunkach w Ameryce Płd, USA i Kanadzie.
"SALBA
doskonale pomaga w leczeniu chorób sercowych
i w cukrzycy, typ 2.
U zdrowych osób zachowuje zdrowie i dobrą kondycję."
(Prof. Vuksan)
Ziarna posiadają dużą ilość protein podobnych jakie są w ryżu,
kukurydzy, owsie, soji, pszenicy i jęczmieniu. Poza tym posiadają
potas, magnez, wapń, Omega 3, Omega 6, Omega 9 i błonnik.
Salba posiada:
Vit C - 7x więcej niż w pomarańczach
Calcium - 6x więcej niż w mleku
Magnez - 15x więcej niż w brokułach
Potas - więcej niż w bananach
Omega 3 - dużo więcej niż w łososiu
Do spożycia w każdym wieku:
- pomaga dzieciom w prawidłowym dojrzewaniu,
aby mogły wyrosnąć na silną i zdrową jednostkę,
- bogata w calcium i żelazo pomaga kobietom w okresie menopauzy,
- bogata w błonnik pomaga utrzymać wagę ciała,
doskonała w celu oczyszczenia jelit, szczególnie jelita grubego,
- posiada dużo Omega 3 i Omega 6 i inne minerały,
które powstrzymuje proces starzenia,
redukuje zmęczenie,
wzmacnia serce, muskuły, poprawia cyrkulację krwi,
reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia stawy,
poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na psychikę i wzmacnia pamięć.
Można dodawać ziarna do sałatek, jogurtów, płatków zbożowych i do
zup.
Ziarna zmielone w młynku do kawy można dodawać do wypieków a nawet
do sosów.
Ziarna Salby powinny być przechowywane w zimnym miejscu.
Jeśli kupujemy gotowe preparaty zaleca się spożywać 5 łyżek
stołowych dziennie. Nie wywołują żadnych ubocznych efektów. Podczas
zażywania Salby należy pić dużo płynów, wówczas jest bardziej
aktywna.
A kanadyjskich sklepach spożywczych można nabyć Salbę jako produkt
spożywczy, lecz jej ceny są ciągle wysokie:
- 180 G - około 12$
- 300G - ok. 24$
Ziarna Salvia Hispanica L:
Kalorie 46
Kalorie wolne od tłuszczów 37
Tłuszcze (ogólnie) 04.14g
Węglowodany 4.50mg
Folate (Folic acid) 10.00mcg
Selenium <00.01mg
Niacin 0.86mg
Antioxidants Orac 840
Dietetyczny błonnik 04.20g
Rozpuszczalny błonnik 00.42g
Nierozpuszczalny błonnik 03.70g
Proteiny 02.60g
Vitamin A 01.60IU
Calcium 92.00mg
Magnesium 46.00mg
Iron 00.95mg
Thiamin 00.09mg
Riboflavin 00.02mg
Copper 00.20mg
Omega 3 fatty acids 02.50
Omega 6 fatty acids 0.76g
Omega 9 fatty acids 00.25g
WAŻNA WIADOMOŚĆ!
Nie wywołuje alergii!
Vancouver
21 Jan 2008
WIESŁAWA
|