Poszczenie i oczyszczanie może być podnoszącym na duchu
doświadczeniem, które wzmacnia zdrowie i poprawia nastawienie
umysłu. Można pościć nie jedząc nic, spożywając tylko jeden pokarm
lub eliminując jeden, bądź kilka pokarmów z diety. Post może trwać
od jednego do kilku dni, a nawet kilka tygodni. Prawie wszyscy
współcześni ludzie potrzebują postu, który oderwałby ich od
trwającego całe życie schematu trzech posiłków dziennie
uzupełnianych przekąskami. Niemal każda tradycja lecznicza bądź
religijna zaleca post jako metodę przynoszącą korzyści zdrowotne
bądź duchowe.
Wielu naszych przodków pościło. W okresie wiosennym, kiedy
wyczerpywały się zimowe zapasy, pościli nawet kilka tygodni, żywiąc
się jedynie wodą i wiosenną zieleniną. Współczesne poszczenie wiąże
się ze spożywaniem dużych ilości soków, jednak może
to doprowadzić do poważnego osłabienia metabolizmu i "ognia
trawiennego" (wg medycyny chińskiej). Należy dostosować rodzaj postu
do konkretnej osoby!
Skuteczność poszczenia wiąże się z przyspieszeniem procesu
oczyszczania i odnawiania organizmu. Tak zwane pokarmy
"oczyszczające" są zazwyczaj remediami na większość chorób i
przypadłości, które są związane ze stanem "nadmiaru" w naszych
ciałach. Powszechnie zakłada się, że lepsze jest szybsze
oczyszczenie i dlatego większość ludzi
ucieka się do "błyskawicznych" metod oczyszczania organizmu, takich
jak zastosowanie soków owocowych, bądź warzywnych. Odkryto jednak,
że choć szybka metoda może być skuteczna i spektakularna, to dłużej
działające posty budują w człowieku wytrzymałość
i wiarę w mądrość życia, mogą one stać się podporą u tych, którzy są
przepełnieni stresem
i potrzebują na co dzień oparcia.
Kiedy osiągnie się stabilność w sposobie odżywiania dzięki
zastosowaniu zrównoważonej, pozbawionej skrajności diety,
ekstremalne oczyszczanie stanie się mniej atrakcyjne niż wcześniej.
Po ograniczeniu przez pewien czas przyjmowania produktów o silnych
właściwościach, automatycznie osiąga się pewien poziom równowagi, a
najbardziej odpowiednie posty występują w okresach, kiedy przez
dzień bądź dwa je się po prostu tylko zboża albo kilka warzyw bądź
owoców.
Ponieważ człowiek przez większość swojego życia odżywia się pewnymi
określonymi rodzajami pożywienia, to na każdego inaczej będą
działały podczas postów rodzaje pokarmów, jakie służą do oczyszczania
organizmu. Chodzi o pozostałości jakie w ciele zalegają jako balast,
który należy usunąć. Pozostałości te najczęściej pochodzą z
pożywienia kwasotwórczego, wysokotłuszczowego i tworzącego śluz
(mięso, ryby, drób, jajka, większość nabiału, większość zbóż i
roślin strączkowych, cukier, leki i substancje chemiczne).
W wyniku stosowania tych pokarmów dochodzi do zakwaszenia organizmu,
rozwijają się choroby i infekcje. Dotyczy to szczególnie stanów
artretycznych i reumatycznych. Organizm powinien być lekko zasadowy,
aby mógł dysponować alkalicznymi rezerwami na kwasotwórcze warunki,
takie jak stres, brak ruchu, złe nawyki żywieniowe. Najbardziej
alkalizującymi produktami są owoce, warzywa, kiełki, młode pędy zbóż
i zioła.
Dla zdrowia organizmu ważna jest jakość śluzu na błonach śluzowych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą przyczyniać się do wytwarzania
ciężkiego śluzu, który zakłóca oddychanie, blokuje zatoki, układ
moczowy i trawienie. Jedzenie późno w nocy również powoduje
powstawanie tego typu złogów.
Przeprowadzanie postów w czasie których je się warzywa, owoce i
zboża przynosi bardzo dobre i trwałe rezultaty. Nie daje on co
prawda tak szybkich i spektakularnych efektów jak bardziej
drastyczne posty (na przykład taki, gdy pije się tylko wodę), jest
jednak to post całkowicie bezpieczny i mniej stresujący dla osób,
których dieta była do tej pory kaloryczna i obfita.
Jeśli u kogoś występują objawy gorąca (czuje, że jest mu gorąco, nie
lubi upałów, pije ogromne ilości napojów orzeźwiających, ma czerwoną
cerę) lub nadmiaru (osoba krzepka, o mocnym głosie, z silnym pulsem,
grubym nalotem na języku) to powinien stosować w czasie postu surowe
warzywa, owoce i soki. Ci, u których występują objawy zimna (
dreszcze, bladość, awersja do zimna i upodobanie do ciepła) powinni
pościć jedząc gotowane warzywa, zboża, pić rozgrzewające herbatki
ziołowe. Ludzie wychudzeni nie powinni pościć.
Kiedy przeprowadza się post tylko z zastosowaniem płynów, drugiego
lub trzeciego dnia pojawia się uczucie głodu, a po jakimś czasie ono
znika. Jak pojawi się ponownie, jest to znak, że organizm pościł już
wystarczająco długo. Z powodu nagromadzenia nadmiaru kwasów,
tłuszczów, śluzu, trucizn, pozostałości infekcji, leków i metali
ciężkich, które zalegają w organizmie współczesnego człowieka,
zaleca się post nie dłuższy niż 7- dniowy na płynach lub 14- dniowy
na określonych pokarmach stałych, jeśli przeprowadza się post samemu
i nie korzysta z porady doświadczonej osoby. Intensywny proces
uwalniania się toksyn może bowiem przewyższać możliwości układów
wydalniczych organizmu. Krótsze posty, jednodniowe, lub nawet
trwające pół dnia mogą też być bardzo pomocne, jeśli przeprowadza
się je co tydzień.
cdn...
Źródło: Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"
|