
Uważane za symbol radości życia i
zdrowia.
Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji. Obecnie
rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Ogrody
pomarańczowe możemy spotkać wokół wybrzeży Morza Śródziemnego,
zwłaszcza w Hiszpanii. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone
-szczególnie Kalifornia i Floryda, oraz Chiny.

Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych
witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże
owoce sezonowe to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zawartość witaminy C - w 100
gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg! Przypomnijmy - witamina C
poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a co za
tym idzie - sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Ciekawostką może być
fakt, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co
szklanka mleka - w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne
rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka
krowiego.
Co wyleczymy dzięki pomarańczy?
- grypę
- zgagę
- wzdęcia
- zaparcia
- szkorbut
- gorączka
- osteoporoza
- nadciśnienie tętnicze
- infekcje dróg oddechowych
Witaminowa bomba

Pomarańcze posiadają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i
peptyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają
wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Doskonale nadają się do
diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych. Również
cechują się dużą zawartością terpenów - związków działających
bakteriobójczo i antywirusowo. To dzięki nim są idealnym sposobem na
walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy
zwykłego przeziębienia. Terpeny rozszerzają również naczynia
krwionośne (mają więc korzystny wpływ na krążenie) oraz idealnie
współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej
dotleniony.
Witamina C pełni w organizmie ważne funkcje biochemiczne: bierze
udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów, podnosi
przyswajalność żelaza, wzmaga detoksykację i odporność ustroju.
Witamina C zapobiega chorobom nowotworowym - jako naturalny
przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - wolne rodniki pełnią
istotna rolę w procesach inicjacji i promocji nowotworów. Pomarańcze
zawierają odkrywane dopiero teraz przez badaczy substancje:
autropten, diomina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek
nowotworowych.
Witamina C chroni nas również przed chorobami sercowo-naczyniowymi -
zapobiega aterogennym modyfikacjom LDL (zły cholesterol), zmniejsza
przyleganie płytek krwi do ścian tętnic. Niedobór witaminy C sprzyja
podwyższeniu ciśnienia krwi. Hesperydyna ma zdolności do redukcji
zakrzepów krwi, które są przyczyną udarów mózgu i zmniejszają
utlenianie LDL.

Pomarańcza to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu
foliowego i potasu. Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego
przejawiają się w poprawie perystaltyki jelit i ochronie przed
chorobami przewodu pokarmowego (błonnik pobudza wydzielanie śliny,
wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit), zapobieganiu otyłości
(błonnik spowalnia przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, zmniejsza
wartość energetyczną diety, daje poczucie sytości). Błonnik chroni
też przed chorobami układu krążenia (błonnik obniża poziom glukozy i
cholesterolu we krwi).
Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego (foliacyny) przez kobiety w
ciąży jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu - może
wpływać na niedorozwój łożyska oraz powodować wady wrodzone u
noworodka. Wiele wyników badań eksperymentalnych wskazuje, że
niedobór kwasu foliowego może zwiększać podatność komórek na
transformacje nowo-tworowe. Niedobór kwasu foliowego z pożywienia
podnosi zawartość homocysteiny we krwi - homocyteina jest
niezależnym czynnikiem rozwoju miażdżycy.
Potas jest głównym kationem płynu wewnątrzkomórkowego. Reguluje
gospodarkę wodną w organizmie, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,
reguluje czynności mięśni i nerwów, zwiększa przepuszczalność błon
komórkowych.
Pomarańcza to również cenne źródło fitoskładników. Wymieńmy tu
monoterpeny, limonoidy, zaliczane do flawonoidów flawanony, z ich
głównym przedstawicielem hesperydyną, inne flawonoidy -
polimetoksylowane flawony (tangeritina) oraz β-kryptoksantyny, które
zaliczamy do karotenoidów.
Monoterpeny chronią człowieka przed rakiem jelita grubego, obniżają
LDL cholesterol (zły choresterol), poprawiają stosunek LDL/HDL
cholesterol (HDL - dobry cholesterol) - tym samym zmniejszają ryzyko
arteriosklerozy. Zawarte w pomarańczy flawanony chronią przed
chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi.

W nauce o żywieniu człowieka, charakteryzując żywność
pod względem składu i w odniesieniu do zapotrzebowania,
posługujemy się Wskaźnikiem Jakości Żywieniowej
(INQ - Index Nutritional Quality).
Wyraża on stopień, w jakim
spożywany produkt pokrywając zapotrzebowanie energetyczne
człowieka, zaspokaja rownież jego zapotrzebowanie
na określony składnik odżywczy. Jeżeli jego wartość jest
większa od jedności oznacza to, że produkt spożywczy
zaspokaja zapotrzebowanie - np. na witaminę C -bardziej
niż na energię (kalorie). Spojrzmy w tabeli na wartości INQ
wyliczone dla pomarańczy.
Wskaźnik Jakości
Żywieniowej dla pomarańczy:
Składnik odżywczy ----------
Wskaźnik Jakości Życiowej
Wapń ----------------------------- 1,86
Fosfor ---------------------------- 1,30
Magnez -------------------------- 1,80
Żelazo --------------------------- 1,29
Witamina A ---------------------- 1,07
Witamina E ---------------------- 0,86
Witamina C ---------------------- 36,80
Witamina B1 --------------------- 2,58
Witamina B2 --------------------- 0,85
Witamina PP ---------------------- 0,50
Warto pamiętać, że powinniśmy jeść nie tylko miąższ z pomarańczy -
biała skórka pokrywająca cząstki owocu to bardzo bogate źródło
pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże
obniżyć "zły" cholesterol. Obecność naturalnych kwasów organicznych,
które neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych pomoże pozbyć się
wzdęć lub uczucia ciężkości po przejedzeniu. Jeśli zjemy owoc wraz z
białą skórką to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych
i wspomożemy trawienie.
W naszym użyciu pomarańcze pojawiają się w wielu wydaniach.
Najbardziej popularne są jednak podawane na surowo, lub w postaci
wyciśniętego z nich soku. Skórkę pomarańczową można wykorzystać jako
przyprawę, nadającą naszym daniom niepowtarzalny aromat. Pyszne są
również ciasta sporządzane z dodatkiem pomarańczy.
Pomarańcza w kosmetyce:

Pomarańcze mają nie tylko właściwości lecznicze, lecz także
pielęgnacyjne. Zawierają wspomniane już olejki eteryczne, które
dzięki właściwościom odprężającym, są często stosowane w
aromaterapii.
Wykorzystywane są również kwiaty pomarańczy - z ich płatków
pozyskuje się olejek zwany neroli używany bardzo często w
ekskluzywnych perfumach. Do wyprodukowania kilograma neroli potrzeba
aż tony płatków.
Maseczka
do cery normalnej:
Sok z połówki pomarańczy wymieszać dokładnie z łyżką stołową mąki i
1/3 szklanki surowego mleka. Nanieść na twarz i szyję. Spłukać
przegotowaną wodą po 30 minutach.
Maseczka
do cery suchej:
Łyżkę soku z pomarańczy rozmieszać z surowym żółtkiem i nanieść na
twarz oraz szyję. Po 30 minutach spłukać letnią przegotowaną wodą.
Maseczka ma działanie odświeżające i odżywcze.
Tonik do
skóry wiotkiej z rozszerzonymi porami:
Pomarańcze starannie umyć i cienko obrać. Skórkę pokroić na
niewielkie kawałki, włożyć do słoika i zalać octem winnym, tak by
przykrył ją całkowicie. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe
miejsce. Po dwóch tygodniach płyn przefiltrować przez papierowy
filtr. Otrzymany tonik należy używać po rozcieńczeniu przegotowaną
wodą w proporcji 1:1. Działa stymulująco, ściągająco i
oczyszczająco.
Pomarańcza bergamota:

(bergamota, bergamotka) -
podgatunek pomarańczy gorzkiej.
Pochodzi prawdopodobnie z okolic Morza Śródziemnego - znana jest tu
już od XVI wieku. Wywodzi się z Azji, pomarańczę bergamotę
zaobserwowano tylko we Włoszech i Francji, natomiast uprawiana jest
tylko we Włoszech.
Skórka owoców, kwiaty i liście są źródłem eterycznych olejków -
olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey oraz
olejku nerolowego stosowanego w:
- perfumerii (m. innymi woda
kolońska)
- aromaterapii (słynie ze swych
właściwości antydepresyjnych)
- leczniczo przy problemach układu trawiennego

Jest jeszcze wiele odmian tego owocu. Są pomarańcze słodkie, kwaśne,
gorzkie, małe i duże.
Najczęściej spotykane gatunki to:
Pomarańcza chińska, słodka - Citrus Sinensis
Pomarańcza gorzka, kwaśna- Citrus Airantiacum
Pomarańcza olbrzymia (Pompela)- Citrus Maxima, Citrus grandis
Pomarańcza limeta (Limeta) - Citrus Limetta Risso
Pomarańcza trójlistkowa (Poncirus trifoliata Raf. Citrus Trifoliata)
Wartość odżywcza:
energia: 183kJ (44kcal)
woda: 87 g
białko: 0,9 g
tłuszcz: 0,2 g
węglowodany: 11,3 g
błonnik: 2 g
sód: 3 mg
potas: 183 mg
wapń: 33 mg
fosfor: 23 mg
magnez: 12 mg
żelazo: 0,4 mg
cynk: 0,15 mg
miedź: 0,7 mg
mangan: 0,03 mg
B-karoten: 114 ug
tiamina: 0,08 mg
ryboflawina: 0,03 mg
niacyna: 0,2 mg
kwas foliowy: 37 mg
witamina C: 50 mg
Pomarańcze polecane są szczególnie osobom, które dotknęła infekcja
dróg oddechowych lub grypa. Wspólnie zawierają bowiem związki, które
działają bakteriobójczo i antywirusowo.

|