
Naukowcy z Marshall Universitety w Zach. Wirginii umieścili raport w
czasopiśmie „Nutrition”, ScienceDaily (Sep. 6, 2011), że mała dawka
orzechów włoskich spożywana codziennie obniża ryzyko zachorowania na
raka piersi u kobiet.
Orzechy włoskie są naturalnym źródłem zdrowego tłuszczu OMEGA-3,
który od dawna związany jest z dobrym zdrowiem. Zawiera nie tylko
silne dawki tłuszczu Omega-3, który głównie jest odpowiedzialny za
zmniejszenie ryzyka, ale również efekt synergii między wieloma
składnikami odżywczymi dostarczanymi przez orzechy: minerałami,
witaminami i białkiem.

Składnikami odżywczymi
nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego
wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one
zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie
pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i zmetabolizowane
w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę,
której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta niedoborowa w
poszczególne składniki odżywcze prowadzi z czasem do niezaspokojenia
potrzeb ustroju i naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest
nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin
lub minerałów, a w skrajnych przypadkach - zgon.
Podstawowymi
składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są:
1. białka - podstawa budowy i
przebudowy tkanek organizmu;
2. tłuszcze - źródło energii
i podstawowych kwasów tłuszczowych, nośnik witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach (A, D, E, K) i ważny składnik błon komórkowych i
złożonych białek;
3. węglowodany - źródło
energii;
4. energia;
5. woda;
6. składniki mineralne i pierwiastki
śladowe - (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek,
enzymów, barwników;
7. witaminy - substancje
pochodzenia organicznego odgrywające ważną rolę w przemianach
metabolicznych.

Naukowcy potwierdzają, że jedzenie garści orzechów każdego dnia może
znacznie obniżyć ryzyko rozwoju tej podstępnej choroby.
Dr. Elaine Hardman określa wpływ orzechowej diety i zaleca spożywać
je przez całe życie. Dr. Hardman mówi, że dieta zawierająca włoskie
orzechy od poczęcia aż do końca życia hamuje raka piersi, a nawet
zmniejsza guza do połowy i nawet do jeszcze mniejszych rozmiarów i
nie pozwala mu szybko wzrastać. Badania na ten temat przeprowadzane
są na myszach, które mają podobne wzorce raka jak ludzie.
Orzechy posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza
wit. E) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak.
Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności”
przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to
aby orzechy włoskie były w naszej zdrowej diecie, aby zmniejszyć
ryzyko zachorowania na raka nie tylko u ludzi obecnie żyjących, ale
także przyszłych pokoleń.

Dzienne zapotrzebowanie w celu uzupełnienia codziennej diety, które
zapobiega rakowi piersi i wielu innym przewlekłym chorobom wynosi 14
połówek orzechów.
Wiemy już jak mocno zmienia nasze życie zdrowa dieta, jak wzmacnia i
poprawia jakość naszego życia, jest to naturalna kuracja, która
zasilana odpowiednimi ziołami wzmocni w nas dobre samopoczucie i
zdrowie.
Na podstawie
LINK! opracowała WIESŁAWA (10 Sep. 2011)
|