Kokos jest źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i jest bardzo
pożywny. Spożywanie go jest bardzo korzystne dla zdrowia. Sam olej
kokosowy posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż
jakikolwiek inny tłuszcz spożywczy. W Azji jest też stosowany w
medycynie tradycyjnej. Palma kokosowa jest nazywana tam "drzewem
życia" Niedawno naukowcy odkryli sekret leczniczego działania
kokosu. Różnica polega na tym, że molekuły kokosowego tłuszczu maja
inną budowę niż pozostałych tłuszczów.
Stosowanie kokosu w tradycyjnej
medycynie
Na całym świecie kokos używany jest w leczeniu różnych schorzeń:
wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, oparzenia,
przeziębienia, zaparcia, kaszel, kamienie nerkowe ,i wiele innych.
Olej ten ze względu na budowę swoich molekuł nie ma negatywnego
wpływu na cholesterol i pomaga w ochronie przeciw chorobom serca, co
daje mu unikatową pozycję wśród tłuszczów, jest ich na świecie
niewiele o takim działaniu. Obniża ryzyko miażdżycy tętnic i chorób
serca.
Stosowanie kokosu w medycynie
współczesnej
Dowiedziono naukowo, że kokos w różnej postaci jest źródłem wielu
korzyści dla zdrowia. Badania na ten temat są publikowane w
czasopismach medycznych. Oto niektóre z nich:
Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C,
SARS, AIDS i inne. Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów,
zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, chorób dziąseł i ubytków
w zębach, zapalenia płuc, rzeżączki i innych. Zabija grzyby i
drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, pleśniawki, zapalenie
skóry niemowląt i inne. Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblie i
inne pasożyty
Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii. Zwiększa energię i
wytrzymałość, poprawia wydajność fizyczną i sportową. Poprawia
trawienie i wchłanianie innych składników pokarmowych. Polepsza
wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi. Polepsza stan
trzustki, łagodzi stany zapalne narządów. Poprawia wchłanianie Ca i
Mg, wspomaga rozwój mocnych kości i zębów, chroni przed osteoporozą.
Wspomaga leczenie i regenerację tkanek, polepsza działanie układu
obronnego. Chroni przed rakiem piersi, okrężnicy i innymi. Zapobiega
chorobom dróg żółciowych, chorobom jelit. Zapobiega miażdżycy i
poprawia poziom "dobrego" cholesterolu. Pełni funkcję ochronnego
przeciwutleniacza chroniąc ciało przed wolnymi rodnikami
powodującymi przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe.
Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych
olejów!
Rozpuszcza kamienie nerkowe i chroni przed chorobami nerek i
pęcherza. Zapobiega chorobom wątroby, wspomaga funkcje tarczycy.
Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do
odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów
spożywczych. Zapobiega otyłości i problemom z utrzymaniem właściwej
wagi przez poprawę metabolizmu!
Stosowany zewnętrznie chroni skórę przed infekcjami, łagodzi
wszelkie podrażnienia i stany zapalne. Wspomaga naturalną równowagę
skóry, zmiękcza ją, zapobiega jej przesuszeniu i łuszczeniu się.
Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze, plamkom na ciele. Stanowi
naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV (opalanie!).
Pomaga w leczeniu łupieżu i jest świetnym kosmetykiem na przesuszone
włosy, również do masażu.
Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w
przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, jest całkowicie
nietoksyczny dla ludzi.
opracowała
Bogusława - Maria na podstawie informacji internetowej
|