NATURALNE LECZENIE

NOWY SUPERNAPÓJ -
SOK Z BURAKA ÆWIK£OWEGO

Brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" p³odów rolnych - burak æwik³owy - i doszli do wniosku, ¿e jego sok mo¿e czyniæ z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Przy s³owie "superprodukt" wyobra¿amy sobie mieszankê jakich¶ egzotycznych owoców, które rosn± wy³±cznie w jednej wiosce w Indonezji, oraz miêsa zwierzêcia, które jest hodowane na zboczu jednej jedynej afrykañskiej góry. Rzeczywisto¶æ jest znacznie bardziej prosta - superpo¿ytecznymi mog± byæ najbardziej zwyk³e produkty, jednak z tego powodu, ¿e przyzwyczaili¶my siê do nich, widz±c je na swoich sto³ach na co dzieñ, nie przyjdzie nam do g³owy zastanawiaæ siê nad ich w³asno¶ciami. Na szczê¶cie, robi± to za nas uczeni: brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" p³odów rolnych - burak æwik³owy - i doszli do wniosku, ¿e jego sok mo¿e czyniæ z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Wed³ug badaczy z Uniwersytetu w Exeter sok z buraka æwik³owego mo¿e, po pierwsze, wyst±piæ w roli napoju energetyzuj±cego. Do¶wiadczenia wykaza³y, ¿e zwiêksza on o oko³o 16% wytrzyma³o¶æ cz³owieka, pozwalaj±c mu byæ odpowiednio d³u¿szej aktywnym fizycznie i wytrzymywaæ wiêksze obci±¿enia. Przyczyniaj± siê do tego sole istniej±ce w buraku æwik³owym, które obni¿aj± procesy utleniaj±ce w organizmie, zwiêkszaj±c tym samym zdolno¶æ oszczêdnego wydatkowania energii.

Jak zapewniaj± uczeni, taki efekt nie mo¿e byæ osi±gniêty ¿adnymi innymi znanymi ludzko¶ci ¶rodkami. Uwa¿aj± oni, ¿e ich odkrycie wezm± pod uwagê nie tylko zwykli ludzie, ale tak¿e profesjonalni sportowcy: sok z buraka æwik³owego jest faktycznie nowym - dozwolonym - rodzajem dopingu. Na dodatek sok bêdzie po¿yteczny dla ludzi cierpi±cych na zak³ócenia procesów metabolicznych, zak³ócenia w pracy uk³adu sercowo-naczyniowego i nadci¶nienie.

W trakcie badañ uczeni przeprowadzili badania z grup± mê¿czyzn w wieku od 19 do 38 lat. W ci±gu sze¶ciu dni dostawali oni sok z buraka æwik³owego (500 ml dziennie), a nastêpnie przeprowadzili z nimi seriê testów fizycznych. W nastêpnym etapie zamiast soku uczestnicy dostawali przez taki sam okres placebo, a potem testy zosta³y powtórzone.

Zgodnie z oczekiwaniami uzyskane przez uczestników badañ wska¼niki po "buraczanym" te¶cie by³y znacznie wy¿sze. Badani mogli d³u¿ej i szybciej je¼dziæ na rowerze, nie mêczyli siê, a po próbie obci±¿eniowej mieli lepsze samopoczucie. Na razie medycy nie poznali dok³adnie mechanizmu dzia³ania soku na nasze samopoczucie, ale planuj± dalej prowadziæ badania w tym kierunku.

Jednocze¶nie badacze równie¿ stwierdzili, ¿e pod wp³ywem soku z buraka æwik³owego badane osoby nie mia³y ¿adnych problemów z nadci¶nieniem krwi. Nawet podczas fizycznych obci±¿eñ ci¶nienie krwi pozostawa³o w granicach normy.

Te dane potwierdzaj± wyniki wcze¶niejszych badañ, które wskazywa³y, ¿e sok z buraka æwik³owego ma zdolno¶æ regulowania ci¶nienia krwi. Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodni³a, ¿e nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyra¼ne obni¿enie ci¶nienia krwi. Po 3-4 godzinach obni¿enie ci¶nienia osi±ga swój szczyt i trwa oko³o 24 godziny.

To mo¿e byæ bardzo dobr± nowin± dla miliardów nadci¶nieniowców, którzy walcz± z nadci¶nieniem za pomoc± regularnego przyjmowania tabletek. Wed³ug statystyki oko³o 25% ludno¶ci ca³ej planety cierpi z powodu tej dolegliwo¶ci, a do 2025 roku ich liczba zbli¿y siê do 30%. Tymczasem nadci¶nienie jest uwa¿ane za przyczynê oko³o 50% wszystkich chorób uk³adu sercowo-naczyniowego i prawie 75% zawa³ów serca.

- My¶lê, ¿e picie soku z buraka æwik³owego pomo¿e zarówno w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, jak równie¿ pomo¿e rozwi±zywaæ ju¿ istniej±ce problemy, pomo¿e obni¿yæ procent nadci¶nieniowców na ¶wiecie - cytuje prof. Ahluwaliê "Science Daily".

Porada na czasie

W odró¿nieniu od tradycyjnej, narodowa medycyna dawno wykorzystuje sok z buraka æwik³owego dla bardzo ró¿norodnych celów, w tym tak¿e i dla leczenia nadci¶nienia. Na przyk³ad, znany uzdrowiciel Genadij Ma³achow zaleca stosowanie nastêpuj±cej recepty na podwy¿szone ci¶nienie:

- starty na tarce korzeñ chrzanu nale¿y zalaæ zimn± wod± i pozostawiæ na noc,
- rano do chrzanu nale¿y dodaæ pó³ szklanki soku marchwi i pó³ szklanki soku z buraka æwik³owego,
- mo¿na dodaæ sok z po³ówki cytryny i miodu do smaku - miód dobrze wi±¿e ze sob± zmieszane sk³adniki.

Mieszankê nale¿y spo¿ywaæ dwa razy dziennie po jednej ³y¿ce sto³owej na 30-40 minut przed jedzeniem.

Zobacz równie¿: Burak czyni cuda!

¬ród³o: LINK!