Padaczka najczęściej jest leczona tradycyjnymi lekami jak:
Phenobarbital, Primidone, Diazepam (Valium),
Potassium Bromide. Niektóre z nich powstrzymują ataki konwulsji
ale wywołują wiele ubocznych objawów.
Coraz częściej szuka się naturalnych metod leczenia padaczki. Jednym
z nich jest sposób
w zmianie życia i w stosowaniu odpowiedniej diety; szukanie
pożywienia o wysokich i odpowiednich wartościach odżywczych.
Wiadomo, że zbyt ubogie odżywianie się powoduje poważne choroby,
zmienia aktywność mózgu, wywołuje alergie, nadciśnienie, cukrzycę,
problemy z wagą i wiele innych czynników. Najbardziej rekomendowana
jest domowa kuchnia, gdzie można przyrządzić dla siebie odpowiednie
pożywienie z dowolnie wybranych składników. Nie są zalecane gotowe
szczególnie puszkowane produkty z dodatkiem wielu konserwantów.
HYPOGLIKEMIA
Hypoglikemia jest stanem charakteryzującym się nadmiernie niskim
poziomem glukozy we krwi. Poziom ten utrzymywany jest w stanie
delikatnej równowagi przez stały przepływ glukozy z naczyń
krwionośnych do otaczających tkanek, dostarczając im substratu
energetycznego, którym jest glukoza. Jest to istotne dla
prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów, szczególnie
dla centralnego układu nerwowego.
Objawy:
-znaczny głód
-niepokój
-poty
-szybkie bicie serca (tachycardia)
-drżenie (tremor)
-nudności
-wymioty
-osłabienie
-rozszerzenie źrenic
-wzrost napięcia mięśniowego.
-bóle głowy
-tzw. "endokrynny zespół psychotyczny"
(rozdrażnienie, splątanie,
zaburzenia koncentracji, depresja)
-zaburzenia koordynacji ruchowej
-drgawki
-podwójne widzenie
-senność, śpiączka, zaburzenia oddychania i krążenia pochodzenia
ośrodkowego.
Jeśli wystąpi poważne zaburzenie organizmu należy natychmiast podać
źródło glukozy. Najlepszy jest miód, zawierający dużo glukozy i
fruktozy, gdyż te cukry szybko przenikają
do krwi. Glukozę należy jednak stosować z umiarem, gdyż zwiększone
spożycie powoduje gwałtowny wzrost stężenia jej we krwi. Jedynym
bowiem substratem energetycznym dla mózgu, w którym brak jest
glikogenu, jest glukoza i dlatego, dopływ jej z krwią do mózgu musi
być stały i nieprzerwany. Najmniejsze obniżenie jej zawartości
poniżej dolnej granicy upośledza funkcję ośrodkowego układu
nerwowego, co odbija się natychmiast ujemnie na pracy całego
organizmu.
Skład
chemiczny miodu:
(Wikipedia)
Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W
największej ilości monosacharydy: glukoza (34%) i fruktoza (39%).
Istotnym czynnikiem wpływającym na
smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują
kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadniczą grupą związków
decydującą o smaku i aromacie miodu
są olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Łącznie z miodu
wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których
znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony a także
estry i związki polifenolowe. Barwa miodu uzależniona jest od
obecności różnych barwników.
Największe znaczenie maja karotenoidy,
głównie β-karoten i ksantofil. Zawartość związków azotowych w
miodzie jest niewielka. Spośród białek występujących
w miodzie ważną rolę biologiczną spełniają enzymy. Pochodzą one
głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy
zaliczyć inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i
fruktozy, α-amylazę i β-amylazę, prowadzące do przemiany
polisacharydów do dekstryn a następnie do cukrów prostych; oksydazę
glukozy powodującą utlenianie glukozy do kwasu glukonowego.
W
reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru - związek o właściwościach
antyseptycznych. Ponadto miód zawiera pewne ilości mikroelementów:
(potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne).
W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze
hormonalnym. Ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera
także niewielkie ilości witamin -
B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Wartości odżywcze miodu natychmiast stabilizują poziom cukru we
krwi, przywracają cierpiącego do normalnego stanu. Jeśli w danej
chwili brakuje miodu można użyć syropu klonowego lub zwykłego cukru
bezpośrednio do ust. Przez jamę ustną będzie szybko absorbowany.
Chorym na hypoglikemię zaleca się nie tylko właściwą dietę, ale
również
musi przestrzegać bardzo dokładnego czasu posiłków.
Najlepiej ustalić stałe godziny np:
1. Śniadanie - 7. 00 rano
2. II śniadanie - 11.00
3. Obiad - 15.00
4. Kolacja - 19.00
Nie należy kłaść się z pustym żołądkiem. Zaleca się małą przekąskę.
Spotkałam kobietę, która 11 lat cierpiała na rodzaj padaczki, której
nie mogli zdiagnozować lekarze. W końcu okazało się, że jest chora
na hypoglikimię. Choroba przebiegała w formie ukrytej.
Ważne
jest aby często kontrolować poziom cukru we krwi.
Ważna rzeczą jest wyeliminowanie ze swojego środowiska toksyn.
Dobrze używać naturalnych środków czyszczących, unikać chemikali.
Leczenie naturalne to również odpowiednia dawka odpoczynku,
medytacje i regularne spacery w spokojnych miejscach powinny wejść
na stałe w dzienny rozkład zajęć człowieka chorego na padaczkę.
Bardzo istotne są ćwiczenia gimnastyczne, które pomagają dotlenić
organizm. Należy poświęcić ½ godz. dziennie na gimnastykę bez
względu na wiek. Wskazane są spacery na świeżym powietrzu. Aktywność
fizyczna pomaga oczyścić stres, przywraca równowagę. Tylko
psycho-fizyczna działalność pozwoli szybko usunąć zgromadzony stres.
Należy znaleźć dla siebie odpowiednią formę ćwiczeń: Hatha -Yogę,
Tai-Chi, Chi-Gong, taniec lub inne wybrane przez siebie fizyczne
aktywności.
Pomocne są kąpiele, w miarę możliwości w nie chlorowanej wodzie,
wspaniałe będą wszystkie czyste źródła wody: jeziora, rzeki, morze.
Kąpiele w wannie należy wzbogacić morską solą, dodać do jednej
kąpieli około 1/2kg nieczyszczonej morskiej soli i zanurzyć się w
takiej solance na 20 minut.
Unikać spalin. Niedobór tlenu doprowadzi do zatrucia tlenkiem węgla.
Dobry sen zmniejszy ilość napadów padaczkowych. Jeśli występuje
bezsenność można podać melatoninę.
(LINK!
- melatonina).
POT
Pocenie się jest skutecznym sposobem oczyszczenia z toksyn,
- należy często zmieniać ubranie
- korzystać z sauny
- pić gorące napotne herbatki
- dobry jest pieprz cayenne, używać zamiast zwykłego pieprzu.
Niektóre przemysłowe toksyny mogą opuścić ciało tylko przez gruczoły
potu.
Ciało ludzkie posiada również duszę, należy o niej pamiętać. Nie
traktować jej jako odrębnej jednostki. Łącznie z ciałem leczymy
umysł. Dobrze jest pomyśleć co nasza dusza potrzebuje i zastosować
psychoterapię duchową. Najbardziej polecana jest medytacja.
Ważnym elementem jest oczyszczanie ciała z pasożytów.
Rozróżnia się wiele rodzajów padaczki. Chorzy ludzie używają różnych
kombinacji lekarstw, w tym kontrolujące sen i nieregularne bicie
serca. Antykonwulsanty działają w odmienny sposób; jedne wpływają na
aktywność mózgu bardzo powoli, inne szybko wchłaniają się w układ
nerwowy. Nie ma antykonwulsantów, które nie wywołują ubocznych
skutków. Każdy z nich pracuje w inny sposób i wywołuje inne uboczne
symptomy. Kombinacja leków stwarza swoistą mieszankę a co się z tym
wiąże zwiększa się szansa na uboczne działanie. Ludzki mózg aby mógł
prawidłowo funkcjonować potrzebuje odpowiednią ilość tlenu, należy
dbać o dobre dotlenianie organizmu. Ważna jest również równowaga w
gospodarce hormonalanej, tylko wówczas układ nerwowy otrzymuje
odpowiednią ilość impulsów potrzebnych do prawidłowego
funkcjonowania.
U dzieci dobre efekty leczenia padaczki daje wprowadzenie melatoniny:
poprawia sen, działa jako neuroprotektor, zmniejsza stres.
EPI - STILL
Naturalna 100% bezpieczna mieszanka wybranych ziół.
Wspomaga w utrzymaniu balansu mózgu, utrzymuje normalną aktywność elektryczną.
Epi-still zawiera:
- passiflora (passionflower),
wspiera układ nerwowy
- scuttelaria laterifolia (skullcap),
utrzymuje równowagę
- caprum metalicum, składnik
wpływający na aktywność mózgu
- cicuta virosa, utrzymuje
normalną aktywność mózgu i systemu nerwowego.
Jak używać Epi-still
Dorośli i nastolatkowe:
15-20 kropli na 1/4 szkl. wody lub soku 3 x dzienni.
Dzieci:
1 kropla na 1 rok życia na 1/4 szkl. wody lub soku 3 x
dziennie.
PURE CALM
Wspiera układ nerwowy,
balansuje emocje, stres i wszystkie nerwowe
napięcia. Pozwala na pozytywne myślenie. Pomaga w przypadku
szybkiego bicia serca (tachycardia),
na huśtawkę nastrojów. Można go używać zastępując: Diazepam,
Alprazolarm, Clonazepam, Inderol, Clonidine, Imipramine, Wellbutrin.
DIETA
Należy unikać toksycznego jedzenia. Bardzo ważnym elementem jest
picie wody.
Dieta powinna zawierać zdrową żywność - świeże warzywa, owoce,
ziarna, kiełki zbóż, które poprawiają prace mózgu. Posiłki powinny
nauczyć się rozpoznawać jakie produkty szkodzą
a które są właściwe. Potrzebne jest trochę czasu aby wdrążyć w życie
odpowiednią dietę. Wszystkie ciężkie produkty powinny być usunięte,
nie wolno objadać się. Nie należy też przesadzać z dawkowaniem
odpowiednich produktów odżywczych, zbyt wysokie dawki
a nawet przedawkowanie ziół może okazać się szkodliwe. Wskazany jest
we wszystkim umiar. W przypadku ludzi, którzy tracą masę kostną
wzbogacić dietę w wit. D i wapń.
Oleje rybne pomagają w zaburzeniach rytmu serca, stabilizują
nadpobudliwość neuronów
w tkance serca. Naukowcy prowadzą badania czy takie same działanie
posiadają oleje ryb
w tkance mózgowej - zmniejszenie nadpobudliwości neuronów a tym
samym zmniejszenie napadów padaczkowych. Ciągle trwają badania.
Dieta wzbogacona kwasami tłuszczowymi OMEGA-3 może zmniejszyć
częstotliwość napadów padaczkowych, łagodzi drgawki. Pacjenci
powinni spożywać OMEGĘ- 3 podczas śniadania przez okres 6 miesięcy.
Wielonasycone kwasy tłuszczowe, mogą zmniejszyć częstotliwość
napadów padaczkowych u pacjentow z padaczką z centralnego układu
nerwowego (CNS),
a także u leczonych antykonwulsyjnie narkomanów.
CO ZAWIERA
OMRGA-3?
Najzdrowszy rodzaj tłuszczu -
wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu
OMEGA- 3
to odkrycie ostatnich lat. Okazało się, że jest to
najzdrowszy rodzaj tłuszczu, który jest niezbędny do prawidłowego
funkcjonowania praktycznie całego organizmu. Kwasy tłuszczowe
OMEGA-3 zawarte są w oleju i w mięsie ryb, stanowią istotny składnik
pokarmowy. Odgrywają w organizmie dwie zasadnicze role:
- zapewniają odpowiednią strukturę, elastyczność i funkcjonalność
wszystkich błon komórkowych: mózgu, układu nerwowego i naczyń
krwionośnych oraz są niezbędne do syntezy śródkomórkowych lipidów w
warstwie rogówki naskórka.
Szczególnym olejem jest olej z rekina. Jego związki ograniczają
procesy zapalne, wzmacniają niektóre elementy układu
odpornościowego.
Praktycznie każdy człowiek Zachodu ma ogromne niedobory kwasów
tłuszczowych OMEGA-3, ponieważ występują one w tych potrawach,
których jemy bardzo mało -
m.in. w rybach i owocach morza oraz soi (NIE
modyfikowanej genetycznie).
Niektóre korzyści ze stosowania OMEGI- 3
- Jest zdrowa dla serca, krwi i naczyń krwionośnych
- Pomaga oczyścić układ krwionośny ze złogów
- Jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i
układu nerwowego
- Działa profilaktycznie i wspomagająco na wiele procesów życiowych.
Dlaczego powinniśmy uzupełniać
OMEGA-3?
Najnowsze badania dowiodły, że ten szczególny rodzaj tłuszczu ma
zasadnicze znaczenie dla komórek - jego brak powoduje poważne
zaburzenia w ich funkcjonowaniu. Lecznicze właściwości oleju rybiego
mają tak szeroki zakres, że mogłoby się to wydawać niedorzeczne,
Spożywanie kwasów tłuszczowych OMEGA-3 jest szczególnie ważne:
- Dla kobiet w ciąży - w fazie tworzenia się u dziecka mózgu
i układu nerwowego
- Dla małych dzieci - gwarantuje dobry rozwój mózgu, układu
nerwowego,
przyczynia się do lepszej nauki, pamięci itd.
- W celach profilaktycznych
Nowe badania świadczą o tym, że kwasy tłuszczowe OMEGA-3 zapobiegają
wystąpieniu raka sutka oraz mogą być stosowane jako lek na tę
chorobę. W badaniach laboratoryjnych udowodniono, że kwasy
tłuszczowe OMEGA-3 otrzymane z tłustych ryb, takich jak łosoś,
morska odmiana okonia i makrela, hamują rozwój komórek rakowych.
OMEGA-6
Omega-6 uzyskuje się z roślin pestkowych: siemnie lniane, pestki
czerwonej porzeczki, winogron, dyni. Wykazano, że u kobiet z rakiem
sutka stosunek zawartości tłuszczów "szkodliwych" - związków
OMEGA-6, do tłuszczów "dobrych" - OMEGA-3, był 2 - 5 razy wyższy .
Dieta kobiet mieszkających w Azji, które znacznie rzadziej chorują
na raka sutka niż kobiety w krajach zachodnich, jest o wiele
bogatsza w produkty zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych
OMEGA-3 (ryby, owoce morza, soja
nie modyfikowana genetycznie).
W gruczole piersiowym Amerykanek, które spożywają duże ilości
tłuszczów zawierających szkodliwe związki OMEGA-6, występują one w
znacznie większych ilościach niż OMEGA-3. U kobiet z Azji, jest
odwrotnie, dominują związki OMEGA-3.
Również prowadzone są prace z wykorzystaniem w leczeniu padaczki
Karmozyny.
Wyniki sugerują, że może być w przyszłości czynnikiem w leczeniu
narkomanów
z objawami padaczkowymi.
Dieta
cierpiących na epilepsje powinna zawierać:
- dużo ziaren
- rośliny liściaste
- strączkowe
- owoce morza, produkty zawierające
dużo magnezu, cynku.
PICIE ZIÓŁ:
Jemioła
(viscum)
- działa antyspasmatycznie
- pokrzywa (urtica)
- mech irlandzki (chondrus crispus)
- hyssop (hyssopus)
- tarczyca (scutellaria)
- gwiazdnica (stelaria)
- rumianek (chamomille)
- waleriana
Susan Weed
Amerykanka zajmująca się ziołolecznictwem, znana w świecie ze swoich
licznie wydanych książek na temat naturalnego leczenia sugeruje
picie herbatek ze słomy owsa i kąpiele w wodzie z naparu ze słomą
owsianą.
Thomas Bartram
Po 35 latach praktyki lekarskiej w szpitalu w chwili przejścia na
emeryturę następne lata życia poświęcił medycynie ziołowej. W swojej
pracy na temat ziół w "Bartram
Encyclopedia of Herbal Medicine" proponuje listę ziół w
zależności od postaci padaczki:
- grand mal,
w płacie skroniowym
passiflower,
skullcap,(tarczyca
- scutellaria)
verbena
- petit mal:
hyssop
Wymienia również herbatki z liści piwonii.
Bardzo pomocnym w leczeniu padaczki
jest Noni juice (LINK!)
Przestrzega się przed:
- GLA/OMEGA-6 fatty acid, może
zwiększyć ataki.
- Wiesiołek (primrose
oil) może potęgować padaczkę w płacie skroniowym.
Należy
unikać:
-Mięsa, kofeiny, kakao, alkoholi, przypraw, białego pieczywa.
-uważać na niektóre sezonowe owoce (czerwone
porzeczki, winogrona, jagody i warzywa - pomidory, pestki dyni),
zaobserwować jak indywidualnie wpływają na zdrowotną kondycję.
-orzeszki ziemne, (pozatym
wszystkie inne orzechy są wskazane)
Nie są wskazane zioła:
-
Mięta pieprzowa
- kora wierzby
- wiązówka błotna
- gingo biloba,
może u niektórych osób wywołać ataki konwulsyjne,
należy również uważać na olejek anyżowy.
Należy
wiedzieć:
Padaczka nie jest choroba umysłową i nie ogranicza inteligencji,
jest tylko chwilowym zaburzeniem pracy mózgu.
LINK! (Padaczka - choroba mózgu)
Vancouver
27. Aug. 2008
WIESŁAWA
|