Magnez bywa nazywany pierwiastkiem życia. I faktycznie coś w tym
jest. Magnez jest
m.in. czynnikiem wzrostu, przywraca równowagę psychiczną i pracę
układu nerwowego, oczyszcza wątrobę powiększając ilość wydzielanej
żółci, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia,
zwalcza miażdżycę i zakrzepy i działa przeciwstresowo. Jego niedobór
powoduje liczne zaburzenia i choroby organizmu i objawia się choćby
nadmierną nerwowością, może powodować poranne zmęczenie nawet po
wielu
godzinach snu, bóle głowy, zmęczenie, kurcze mięśni (zwłaszcza
łydek) itp.
Jest jednym z pierwiastków, które obecne są w każdej tkance i płynie
ustrojowym.
Ze względu na ilość jest na czwartym miejscu wśród mineralnych
składników ustroju.
Z 20 - 30 g magnezu obecnego w organizmie człowieka dorosłego więcej
niż połowa występuje w kościach. Magnez niezbędny jest w ciele
człowieka do działania w przybliżeniu 80 enzymów oraz aktywacji
jednej z witamin - witaminy B1. Ma swój udział w odbudowie
energetycznych fosforanowych źródeł mięśniowego skurczu, fosforanu
kreatyny i kwasu ATP. Magnez bierze udział w syntezie oraz
stabilizacji nukleinowych kwasów (DNA,
RNA), zapewnia funkcjonowanie komórkowych mitochondriów, wraz
z wapniem uczestniczy w funkcjonowaniu mięśniowej i nerwowej tkanki.
Magnez przyczynia się do poprawy wchłaniania potasu, chroni także
komórki sercowego mięśnia oraz nerwowe komórki przed działaniem
niszczącym wolnych rodników, toksycznych substancji a w efekcie
przed miażdżycowymi zmianami w krwionośnym układzie. Na obszarach
gdzie twardą wodę pije się zawierającą wapń, magnez, lit, cynk i
pozostałe minerały, liczba zgonów w wyniku zawału serca jest
mniejsza znacznie w porównaniu z terenami spożycia miękkiej wody.
Magnez (Mg) to nie tylko
uczestnik fotosyntezy, ale tzw. makroelement, niezmiernie ważny dla
wielu funkcji życiowych człowieka. Oto najważniejsze z nich.
Układ
pokarmowy
Pierwiastek ten bierze udział w procesach metabolicznych. Odgrywa
rolę w dostawie
energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych
na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Wspomaga pracę wątroby.
Ułatwia wydalanie ołowiu
z organizmu, co jest ważne zwłaszcza dla mieszkańców miast. Obniża
poziom cholesterolu, działa odtłuszczająco. Jest również niezbędny
dla właściwego
trawienia soli mineralnych (wapnia,
sodu, potasu) oraz witaminy C.
Układ nerwowy
Magnez jest regulatorem układu nerwowego. Przy przewlekłym jego
niedoborze
w tkankach nerwowych może dojść do deficytu ważnej dla procesu
zapamiętywania substancji - dopaminy - i pojawiają się kłopoty z
pamięcią. Ma działanie uspokajające. Spełnia ważną funkcję w
profilaktyce i terapii różnych chorób, np. depresji.
Objawy niedoboru Mg
• trudności z koncentracją,
• bezsenność,
• poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
• stany niepokoju i lęku,
• zawroty i bóle głowy
• skurcze i "mrowienie" mięśni
• napadowe bicie serca,
• nudności,
• wypadanie włosów oraz
• łamliwość paznokci,
• próchnica zębów
• podatność na infekcje.
Układ krążenia
Magnez niezbędny jest do zapewnienia prawidłowej pracy serca. Wpływa
także korzystnie na proces krzepnięcia krwi. Wzmacnia tętnice -
działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, a przez to zapobiega
nawet zawałom.
Układ
kostno-mięśniowy
Magnez jest materiałem budulcowym zębów i kości. Odgrywa ważną rolę
w procesie skurczu mięśni (w tym
mięśnia sercowego), wpływa korzystnie na pobudliwość
nerwowo-mięśniową.
Układ
odpornościowy
Stymuluje mechanizmy obronne organizmu. Zwalcza alergie oraz
podatność
na powstawanie nowotworów. Ponadto wykazuje wpływ na gruczoły
wydzielanie wewnętrznego (np. tarczycę) oraz układ moczowo-płciowy (przeciwdziała
schorzeniom pęcherza, zapaleniom prostaty). Reguluje także
powstawanie estrogenów.
Przeciwdziała zaburzeniom wzrostu u młodzieży.
Źródła w
naturze
Źródłami magnezu w naszej diecie są: rośliny zielone, strączkowe (soja),
kukurydza, awokado, banany, ziarna zbóż (kasza
gryczana, jęczmienna), kakao, czekolada, orzechy, migdały
mleko. Nie ma obawy o przedawkowanie, gdy pochodzi z naturalnych
źródeł. Niestety, z powodu jego znikających zasobów w glebie oraz
usuwania z żywności w procesach oczyszczania coraz mniej tego
pierwiastka dociera do naszego organizmu.
Jednakże często i niepotrzebnie sami przyczyniamy się do utraty tego
ważnego makroelementu. Głównie poprzez stres, przepracowanie,
nadużywanie alkoholu i innych używek, nadmiar tłuszczu i cukru w
diecie czy też "kuracje" odchudzające. Deficyt magnezu może być
również spowodowany infekcją czy biegunką. Trzeba pamiętać o
wnikliwej obserwacji organizmu i w przypadkach takich problemów
koniecznie uzupełnić stratę magnezu. Tylko w ten sposób możemy
wyeliminować dolegliwości.
|