
Naturalne substancje wprowadzone do organizmu są na tyle silne i
inteligentne, że są w stanie odróżnić komórki chore od zdrowych. W
przypadku raka organiczne czynniki w swoim działaniu potrafią
zatrzymać szkodliwe chemikalia w DNA.
Jednym z takich naturalnych czynników jest kurkumina, która jest
bardzo skuteczna w walce z nowotworami.

Kurkuma
roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych.
Korzenie jej zawierają żółte substancje (kurkumę),
które zawierają kurkuminę i inne
kurkumidoidy.
Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ayurvedyjskiej.
Była wówczas najważniejszym lekiem używanym do przyśpieszania
gojenia ran, oczyszczania krwi i łagodzenia dolegliwości
żołądkowych. Kurkuma, w języku hindu nazywana - haldi.
W ciągu ostatnich lat naukowcy udowodnili jej wspaniałe działanie
przeciwnowotworowe. Kurkumina posiada co najmniej kilkanaście
odrębnych sposobów integracji z rakiem.
Kurkumina może kolidować z pestycydami naśladując estogeny. Należą
do nich: DDT (dwuchlorodwufenylotrójchloroetan,
znany pod nazwą: Azotox, Ditox, Tritox , Anofex, Cesarex) i
dioksyny, (są jednymi z najbardziej
toksycznych związków, jakie otrzymano w wyniku syntezy), dwie
bardzo toksyczne substancje chemiczne, które mocno zanieczyszczają
dzisiejsze wody i żywność.
Dioksyn potrafi być tak toksyczny, że kilka jego uncji może
zniszczyć całą ludność Nowego Jorku.
Kurkumina posiada wyjątkową zdolność do dopasowywania się poprzez
komórkowe drzwi, znane jako aryl receptora węglowodanów. To jest
wyczyn, który dzieli dwa estrogeny: naturalny i ten, który naśladuje
chemikalia. Ponieważ chemiczne czynniki wnikają do komórki poprzez
te same drzwi kurkumina ma zdolność zablokować dostęp do komórki i
chroni przed naśladowcami estrogenu.
Estrogen - enzym chemiczny, wspiera rozwój raka piersi.
W badaniach na ludzkich komórkach raka piersi kurkumina odwraca
wzrost spowodowany przez estradiol
17b (jest enzymem, który
katalizuje reakcję chemiczną, stosowany w menopauzie; podejrzany o
rozwój raka piersi - pobudzaniu podział komórek sutka, wpływa na
inne hormony, które stymulują podział komórek piersi) o 98%.
Wzrost w DDT, zwiększający zachorowanie na raka piersi były
blokowane pod wpływem kurkuminy o 75%.
Chlordon i endosulfane, dwa
inne chemiczne składniki (endosulfane
związek chloroorganiczny, który jest używany jako środek
owadobójczy, wysoce kontrowersyjny; ze względu na jego ostrą
toksyczność zakazany w ponad 50 krajach, w tym Unii Europejskiej i
wielu krajów Azji i Afryki Zachodniej, nadal szeroko stosowane w
wielu innych krajach, w tym Indii, Brazylii i Australii),
które razem tworzą komórki raka piersi, kurkumina była w stanie
odwrócić ich wzrost o 90%.
Leczenie wzmacniane Phytochemical soi i Genisteiną (organiczne
związki chemiczne z grupy flawonoidów, między innymi występują w
ziarnach soi) powodują zahamowanie wzrostu o 100%.

Kurkumina była badana na blokowanie innych chemikali. Również
stwierdzono podobne rezultaty, kurkumina zmniejszała guzy.
Skutecznie pomaga w leczeniu chorób: raka piersi, prostaty, skóry i
raka płuc.
Kurkumina już od dawna była znana ze zdolności zapobiegania rakowi
skóry. Już w roku 1993 naukowcy z Tajwanu poinformowali, że hamuje
wzrost przyrostu komórek nowotworowych.
Rak płaskonabłonkowy atakuje oskrzela, jamę ustną i skórę. Naukowcy
z Uniwersytetu w Missouri leczyli kurkuminą doustnie raka
płaskonabłonkowego. Zauważyli duże zahamowania wzrostu komórek
nowotworowych.
Kurkumina jest również niezwykle skuteczna w walce z rakiem
okrężnicy. Stany zapalne wydają się odgrywać zasadniczą rolę w
promowaniu tego typu raka. Kurkumina już od dawna jest znana jako
środek przeciwzapalny. Niedawno wykazano, że kurkumina hamuje
cytooksygenazy (COX) i
lipoksygenazy (LOX), dwa
enzymy, które promują stan zapalny. Ludzie przyjmują leki
przeciwzapalne (NLPZ) w tym
aspirynę chcąc chronić się przed rakiem okrężnicy. Kurkumina posiada
kilka innych korzyści:
- działa antyoksydacyjnie,
- chroni nasze organizmy od uszkodzenia wolnych rodników,
- jako przyprawa konserwuje żywność.
Działanie antyoksydacyjne -
działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczna zdolność do szybkiej
detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy
wyrządzonych szkód. Wszystkie formy życia utrzymują w komórkach
środowisko redukujące, które jest zachowywane przez aktywność
enzymów podtrzymujących stan redukcji, poprzez ciągły doplyw energii
metabolicznej. Zaburzenia w prawidłowym stanie redukcji, mogą
wywołać toksyczne działanie, poprzez produkcję nadtlenków i wolnych
rodników, powodujących oksydacyjne uszkodzenia wszystkich składników
komórki, a szczególnie dotkliwe dla komórki są uszkodzenia białek,
lipidów i DNA.
Wolne rodniki - działanie w
organizmie, wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające
na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążąc do
przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną
utleniając każdy związek, z którym mają kontakt. Obiektem ataków
wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki
posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub
nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych,
polisacharydy, lipidy (cholesterol)
znajdujący się w krwi.
Wolne rodniki wyzwalają raka poprzez uszkodzenie DNA i geny
aktywacji. Kurkumina zabija komórki nowotworowe, wpływa na wolne
rodniki i metylowanie.

Metylacja DNA - proces
przyłączania gup metylowych (CH3)
do zasad azotowych nukleoidów, w szczególności do cytozy, rzadziej
do adeiny. Metylacja jest odpowiedzialana za wiele procesów
związanych z rozwojem organizmów, w szczególności za wytwarzanie i
utrzymywanie odpowiedniej specyfiki tkankowej. Wzrost metylacji
części regulatorowej genu może wywołać zahamowanie jego ekspresji.
Ogólnie zakłada się, że wysoka metylacja pewnych elementów
chromatyny (substancji występującej
jądrze komórkowym) związana jest z częściową lub całkowitą
inaktywacją transkrypcyjną. Im jest większy stopień metylacji tym
słabsza jest ekspresja danego genu.
Metylacja DNA ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania raka w stanie
wolnym. Dokładniej, niektóre wzory metylacji i braku metylacji DNA
zachowują grupy raka wyłączone a geny supersorowe włączone. Np;
badania Dr. Khunga Lertratanangkoona pokazują, że substancje
chemiczne, które zubożają glutatonin w wątrobie zakłócają metylację
DNA. Glutatonin jest ważny dla utrzymania prawidłowej metylacji DNA.
Glutatonim jest w wątrobie naturalnym antyoksantem. Substancje
chemiczne przetrzymywane w wątrobie zubożają glutatonin. Kurkumina
chroni glutatonin, np. na działanie alkoholu czy innych substancji
chemicznych. Kurkumina może również zapisywać wzory metylacji DNA i
dawać im inne korzyści antyrakowe.
Kurkumina jest w stanie powstrzymać raka w jego najwcześniejszych
stadiach, długo zanim będzie wykrywalny. Działa na poziomie komórek.
Proces ten nazwany jest "Apoptosis" (zaprogramowana
śmierć komórki w ustroju żywym - dzięki temu mechanizmowi usuwane są
zużyte lub uszkodzone komórki). Ciało niszczy nieprawidłowe
komórki, które mogą stać się nowotworami.
Kurkumina nie wpływa na komórki zdrowe tylko na nowotworowe,
rozpoznaje ich nieprawidłowość. Niestety nie działa na wszystkie
typy nowotworów.

Kurkumina wzmacnia odporność, szczególnie w leczeniu jelit komórki
odpornościowe typu B są większe. Poza tym zlokalizowano stymulację
immunologiczną, zwiększa przeciwciała (tego
dowodzą badania naukowców w Indii).
Kurkumina zatrzymuje angiogenezę (angiogenezę
możemy zaobserwować podczas rozwoju zmiany nowotworowej, gojenia się
ran, w agregacji płytek), szczególnie istotne w chwili kiedy
w rozwoju nowotworu nie ma jeszcze wykrywalnego guza. Niektóre
enzymy uniemożliwiają tworzenie się guzów poprzez odpowiedni dopływ
krwi. Jest to ważne w chwili przerzutów, gdzie ciężko zobaczyć co się
naprawdę dzieje. Naukowcy z Tufts Universytetu hamują rozwój
nowotworów, które przenoszą się drogą naczyń krwionośnych używając
kurkuminoidy. Kurkumina blokuje AP-1(kompleks
białkowy - bierze udział w regulacji procesów apoptozy, proliferacji
i różnicowania się komórek. Może on działać zarówno jako czynnik
sprzyjający przeżyciu, jak i jako czynnik sprzyjający apoptozie).
Kurkumina może blokować anglogenezę przez chalatujące metale
wykorzystywane przez enzymy, które wspierają rozwój naczyń
krwionośnych. Niektóre enzymy, które promują angiogenezę są znane
jako "metaloproteinazy" (macierzy
zewnątrzkomórkowej, kolagenazy, matryksyny - grupa zależnych od
cynku enzymów proteolitycznych, należących do endopeptydaz, których
podstawową funkcją jest uczestniczenie w fizjologicznych i
patologicznych procesach przebudowy składników macierzy
zewnątrzkomórkowej i degradowanie ich). W badaniach
inwazyjnych postaci ludzkich nowotworów wątroby kurkumina hamuje
przeżuty w 70% tłumiąc metaloproteinazy-9.
Wyżej wymienione zalety kurkuminy: przerywa sygnały, które pozwalają
na wzrost komórek nowotworowych, tym samym zmniejsza ryzyko
zachorowania na raka i oczyszcza zatrucia chemiczne. Szczególnie
przydatna w raku okrężnicy i raku wątroby. Nic dziwnego, że
zainteresowało się nią wielu naukowców.

Przy chorobach nowotworowych dzienna dawka kurkuminy powinna wynosić
od 1800 do 3600 mg na dobę.
Lekarze jednak są zdania, że nie wolno łączyć kurkuminy z leczeniem
chemioterapią, jest to spowodowane tym, że nie przeprowadzono
dostatecznych badań na wspólne działanie.
Zażywając kurkuminę lod 3-ch do 6-ciu miesięcy; wraz z zieloną
herbatą i innymi antyrakowymi suplementami można liczyć na
wyleczenie raka.

Kurkuma - tumerik - curry,
przyprawa indyjska dodawana do potraw. Jest właściwości
przeciwzapalne zostały wykryte w medycynie wschodniej od wieków. Ale
stosunkowo niedawno zidentyfikowano, że jej składnik kurkumina jest
wspaniałym środkiem w zwalczaniu raka, szczególnie w jego
początkowym stadium i w trakcie przerzutów.
Kurkumina jest zalecana: w
czerniaku, w raku piersi, pęcherza, mózgu, trzustki, jajnika,
okrężnicy, wątroby (Dr. Aggarwal -
Indie).
Poza tym jest zalecana w przypadku choroby Alzheimera, cukrzycy,
chorób układu krążenia, chorób autoimiunologicznych, zapalenia
stawów, chorób jelit, w stanach zapalnych.

Osoba, u której zdiagnozowano raka musi zmienić cały swój styl
życia.
Musi się zdrowo odżywiać, nauczyć się relaksować, umieć zarządzać
stresem, ćwiczyć, przebywać na świeżym powietrzu i rzucić palenie.
Ważną rzeczą jest właściwa dieta:
Unikanie w 100% produktów mięsnych i cukru, używek (alkohol,
kawa, czarna herbata, papierosy).
Należy zrezygnować z jedzenie mięsa,
szczególnie czerwonego. Wszystkie wędzone mięsa i ryby, w
procesie ich produkcji powstają silnie rakotwórcze związki, tzw.
nitrozoamidy.
Cukier stymuluje w organizmie
procesy zapalne i jednocześnie powoduje wzrost komórek i tkanek - a
oba te mechanizmy sprzyjają rozwojowi raka.
W diecie rakowca powinny się
znaleźć: warzywa i owoce, naturalne soki, ziołowe herbaty,
zielona herbata, naturalne suplementy, np. omega-3 i inne.
Wspomagają leczenie: cebula,
czosnek, siemie lniane, olej lniany i inne.
Może to brzmieć niewiarygodnie, ale rak jest uleczalny w 95% jeśli
odpowiednio zadbamy o siebie.
6 Nov. 2009
WIESŁAWA
|