Kurkuma okazuje się
być najzdrowszą przyprawą na Ziemi.
Od 4000 lat stosowana jest przez chińskich lekarzy i przez indyjską Ayurvedę
i znana jest jako bardzo dobry uzdrowiciel... kurkuma króluje
w indyjskiej kuchni.
Dzisiejsze badania wskazują, że jest silnym antyoksydantem i
ma właściwości przeciwzapalne.
Pomaga w takich chorobach jak: choroba Alzheimera,
zaburzenia poznawcze, zaćma, wrzodziejące zapalenie jelita
grubego, choroba Crohna, choroby układu
sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, metabolizm,
jest skuteczna w leczeniu nowotworów, cukrzycy i wielu innych
chorób.
Kurkuma jest uważana za jeden z najlepszych naturalnych
środków w walce z astmą i egzemą i każdego rodzaju alergii.
Ayurvedyjscy uzdrowiciele używają zarówno świeżego korzenia
kurkumy jak i mielonego.
Szczególnie oddziaływuje silnie na organizm, kiedy spożywamy
ją w połączeniu z czarnym pieprzem (może być to pieprz
kajeński). Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa skuteczność
kurkumy.
Również zaleca się stosowanie kurkumy z olejem z oliwek,
imbirem, które znacznie zwiększają poziom absorpcji przez
jelita.
Kurkuma uchodzi za długowieczną przyprawę, może wydłużyć
życie około 12 procent, zatrzymuje mechanizmy starzenia się.
Skutecznie leczy choroby stawów: reumatoidalne zapalenie
stawów, choroby zwyrodnieniowe stawów.
Skutecznie leczy choroby skóry, w tym trądzik i łuszczycę
(maseczki / okłady - w tym przypadku należy zmieszać kurkumę
z wodą lub organicznym olejem kokosowym lub oliwkowym i nakładać na skórę gdzie występuje problem
- należy wiedzieć, że kurkuma zmienia kolor twarzy na żółty
na 2-3 dni).
Kurkuma zwalcza raka. Identyfikuje komórki nowotworowe i w
procesie epoptozy doprowadza je do samozniszczenia.
Kurkuma
to bardzo dobry uzdrowiciel serca i układu naczyniowego,
może nawet odwrócić przerost serca (nieprawidłowe
powiększenie serca). Przerost serca zwiększa ryzyko ataku
serca i zwiększa ciśnienie tętnicze.
Z
ostatnich badań wynika, że kurkuma zabija helikobakter
pylori (H. pylori), bakterię, która jest odpowiedzialna za
owrzodzenie żołądka a nawet raka żołądka... w tym przypadku
należy spożywać kurkuminę razem z kminkiem i imbirem i
odrobiną sproszkowanego chili. Należy pić herbatkę
sporządzoną z tych przypraw.
Kurkuma skutecznie zapobiega chorobie wrzodziejącego jelita
grubego, jest bardzo skuteczna w chorobie Crohna,
likwiduje bóle brzucha, pomaga w przypadku dużego spadku
wagi.
Kurkuma leczy nasze oczy, szczególnie u osób starszych,
kiedy ich oczy niszczone są przez cukrzycę i nadciśnienie
tętnicze, które przyspieszają zaćmę.
Kurkuma to wspaniały środek na chorobę Alzheimera i inne
dolegliwości natury poznawczej, demencji, krótkiej
pamięci... zmniejszając stres oksydacyjny kurkuma hamuje
powstawanie płytek beta-amyloidu.
Kurkuma skutecznie odtruwa
wątrobę i reguluje metabolizm - naturalnie kontroluje wagę.
Reguluje ciśnienie krwi.
Kilka rad jak spożywać kurkumę - przede wszystkim należałoby
ją wprowadzić do kuchni. Jest bardzo dużo smacznych potraw,
które są sporządzane z kurkumą.
Znane są też różne napoje z kurkumą, jednym z bardziej
znanych jest szklanka ciepłego mleka z dodatkiem 1/2
łyżeczki sproszkowanej kurkumy.
Następny znany napój z
kurkumy: 250 ml mleka migdałowego + 2 łyżeczki sproszkowanej
kurkumy + 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru, wszystko należy
zmieszać i troszkę podgrzać.
Złote mleko: 1/4 filiżanki sproszkowanej kurkumy + 1/2
łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu + 1/2 filiżanki
destylowanej wody. Należy zmieszać razem wszystkie składniki
i podgrzewać w rondlu na wolnym ogniu aby wszystko
przekształciło się w jednolitą pastę. Kiedy pasta
przestygnie należy przełożyć ją do szklanego słoika i
przechowywać ją w lodówce. Następnie należy ją spożywać 1-2
łyżeczki każdego dnia, w zależności od potrzeby. Można
mieszać ją z mlekiem migdałowym lub kokosowym.
Herbatka z kurkumy #1: 1 łyżeczka mielonego cynamonu +
odrobina mielonego goździka + odrobina gałki muszkatołowej + 1
łyżeczka świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru) + odrobina czarnego pieprzu + 2-3 łyżeczki kurkumy + 2
filiżanki wody. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu
około 10 minut. Kiedy przestygnie można dosłodzić miodem...
zawartość herbatki należy przelać do termosu i popijać w
ciągu dnia.
Herbatka z kurkumy #2 (oczyszczająca i wzmacniająca
organizm): 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/4 łyżeczki imbiru + 1/2
łyżeczki kurkumy (tumeric) + szczypta pieprzu kajeńskiego
lub czarnego. Wszystko należy zalać 1 szklanką wrzątku,
przykryć i parzyć około 7-10 minut, następnie wypić. Ta
herbatka jest wskazana jako kuracja oczyszczająca i
wzmacniająca organizm, można ją stosować przez 1-2 tygodnie
i co jakiś czas powtarzać.
Herbata z kurkumy, imbiru i cytryny #3: 1/2 łyżeczki
sproszkowanej kurkumy (lub około 3 cm świeżego korzenia) +
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub około 3 cm świeżego
korzenia imbiru) + 4 filiżanki wody + sok z jednej cytryny.
Korzeń kurkumy i imbiru należy zalać wrzątkiem i odstawić na
15 minut, następnie dodać sok z jednej cytryny, można do
smaku dodać miodu. Tak sporządzoną herbatę należy w ciągu
dnia popijać w
temperaturze pokojowej.
Świeży sok z kurkumy: 2 obrane cytryny + 5 łodyg naciowego
selera + 1 jabłko + 2 małe marchewki + 6 średnich korzeni
kurkumy (tumeric) (jeśli nie mamy świeżego korzenia kurkumy
zastępujemy go jedną łyżeczką zmielonego) + 3 cm korzenia
imbiru (też można zastąpić mielonym, około 1/2 łyżeczki
proszku) + 5 gałązek świeżej mięty (może być kolendra).
Wszystkie świeże składniki należy przepuścić przez
sokowirówkę, w przypadku, kiedy dodajemy proszek kurkumy i
imbiru dosypujemy go do gotowego soku i dokładnie mieszamy.
I tak sporządzony sok jest już gotowy do picia.
Przy produkcji soku należy uważać na ubranie, kurkuma
pozostawia trwałe plamy.
Oprócz świeżej kurkumy można spożywać suplementy sporządzone
z kurkumy. Można również spożywać kurkumę i robić soki wg.
własnych pomysłów.
Vancouver
14 Apr. 2016
WIESŁAWA
OTO CO SIĘ STANIE, KIEDY
ZACZNIESZ
PIĆ WODĘ Z KURKUMĄ KAŻDEGO RANKA
O
kurkumie dużo się mówi, ponieważ jest ona jedną z
najzdrowszych przypraw na świecie. Kurkuma zawdzięcza swoją
sławę zawartości kurkuminy - silnego przeciwutleniacza,
który ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne,
przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne.
Wymieszanie kurkumy z wodą, miodem i sokiem z cytryny
przyniesie wiele korzyści dla zdrowia i urody. Znikną
dolegliwości, takie jak bóle głowy, brak energii,
spowolniony metabolizm, słaba odporność i wiele, wiele
innych. Jakie korzyści przyniesie picie takiego napoju
codziennie rano?
1. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kurkumy nie będziesz
musiała sięgać po szkodliwe tabletki przeciwbólowe.
2. Kurkuma obniża poziom cholesterolu, co pomoże Ci uniknąć
chorób układu sercowo-naczyniowego.
3. Jako przeciwutleniacz, kurkumina spowolni starzenie się
skóry i całego organizmu, oraz, co najważniejsze, zmniejszy
ryzyko zachorowania na raka.
4. Wpłynie również doskonale na ludzi, którzy mają problemy
ze stawami (właściwości przeciwzapalne).
5. Kurkuma stabilizuje również poziom insuliny we krwi, co
zapobiega w powstawaniu cukrzycy oraz poprawia kondycję osób
już borykających się z tą chorobą.
Napój z kurkumy pij każdego ranka.
Składniki:
1/4 - 1/2 łyżeczki kurkumy
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki miodu
szklanka ciepłej wody
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Warto również sięgnąć po suplementy z wyciągami z kurkumy w
postaci kapsułek.
Źródło:
LINK!
|