Kakao
jako Lek i Duchowy Napój Bogów!
• Surowiec: Dojrzałe owoce
usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem
w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie ekstrahuje
się nasiona,
które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym
krokiem jest
prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z
której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a
odtłuszczone wytłoczony, poddane
powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego - kakao.
• Produkty spożywcze:
- kakao
- masło kakaowe
Występuje w trzech różniących się aromatem odmianach:
• Criollo - pochodzi z
Ameryki Środkowej i Karaibów, jest najpełniejsza w smaku,
ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to
najcenniejsza;
• Forastero - najbardziej
popularna, wytrzymała odmiana,
o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;
• Tinitario - uprawiana na
Trynidadzie, jest krzyżówką Criollo i Forastero.
Ziarna kakaowca wygrywają ze wszystkim pod względem zawartości
minerałów.
To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, dobrze
przyswajalnego przez
organizm wapnia. Są największym naturalnym źródłem żelaza,
najprawdopodobniej
jest to najlepsze źródło manganu, są jednym z najlepszych źródeł
cynku, miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego
metabolizmu są w ziarnach kakaowca. Są też oprócz Aceroli-jednym z
najlepszy źródeł witaminy C. Jednak żadna czekolada jej nie
zawiera, ponieważ niszczy ja wysoka temperatura przy produkcji
produktu.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one
chronią
nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.
Wedle starożytnych duchowych opowieści Indian, Wielki Anioł o
imieniu
Quetzalcoatl dał ludziom Xocolatl, Kakao, gdy przybrał ludzkie ciało
i zstąpił na
Ziemię, aby pomóc ludziom. Niebiosa są wielce łaskawe, a wyższe
istoty przybywające
na Ziemię do ludzkości, podarowali ludziom wiele dobrych i
pożytecznych rzeczy. Roślina Kakao na pewno należy do tych pożytków,
które mają bardzo wszechstronne lecznicze działanie, a przecież jest
to napój bogów, aniołów z Niebios. Kakao leczy, pomaga wielce
w około 100 różnych chorobach i dolegliwościach, dlatego ludzie
powinni nauczyć się
cenić ten wspaniały naturalny lek i nauczyć prawidłowo go stosować.
Każdy pokarm bogów, aniołów, bo bogowie w liczbie mnogiej to po
prostu aniołowie i archaniołowie, pochodzi
z Rajskiego Ogrodu Eden i w jakiś sposób jest jednocześnie lekiem
dla ludzkości na rozmaite jej przypadłości. Nie wolno pić ani
spożywać Kakao z sacharozą, czyli z białym cukrem, gdyż cukier
powoduje w tej postaci wiele chorób jak próchnica, kwasica,
zaburzenia trzustki czy problemy z krwią lub wzrokiem. Można Kakao
używać razem z miodem, który ma cukry naturalne, lecznicze lub z
glukozą, która nie ma destrukcyjnych wpływów trującej zdrowie
sacharozy. Nie pije się ani nie spożywa Kakao z mlekiem zwierząt,
gdyż traci wtedy znaczną część swoich leczniczych właściwości, a
pamiętać o tych zastrzeżeniach trzeba, tym bardziej, że mleko krowie
jest generalnie nieodpowiednie lub szkodliwe dla większości ludzi.
Cukier biały, rafinowany, sacharoza powoduje uzależnienie chorobowe,
powoduje nałogi i uzdatnia organizm ludzki do nałogów, stąd jego
spożywanie jest dodatkowo niewskazane. Cukry w miodach czy owocach,
takie jak glukoza czy fruktoza mają
generalnie dobroczynne właściwości. Wielocukrów w ogóle należy
unikać
z uwagi na ich chorobotwórczość i zaburzanie odporności
organizmu, którą Kakao, Boski Napój akurat wzmaga.
Proszek kakaowy używamy do przyrządzania napoju czy kakaowej
zupy z owocami bez dwucukrów i bez mleka, to żelazna zasada dla
wykorzystania leczniczych i dobroczynnych właściwości Kakao. Napoje
kakaowe przyprawia się wanilią, miodem, mąką kukurydzianą, chili,
płatkami
kwiatów, cynamonem, tapioką, mączką z bulw storczykowych, a mocny
napój
kakaowy bardzo dobrze popija się chłodną źródlaną wodą. Kakao chroni
zęby
przed próchnicą, a cukier powoduje próchnicę, bo dwucukry jak
sacharoza
wytwarzają środowisko dla gnilnych procesów i żyjątek niszczących
uzębienie.
Kto potrzebuje słodzić Kakao, niech używa miodów o minimalnej
zawartości
dwucukru, a dużej ilości monocukrów jak fruktoza czy glukoza! Magnez
zawarty
w Xocolatl, napoju bogów, aniołów z Ogrodu Edenu reguluje sprawność
komórek nerwowych, a cynk i selen zawarty w Kakao zwiększają
wydzielanie endorfin -
substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu.
Kakao działa rozluźniająco, odprężająco i rozweselająco. W Xocolatl znajdujemy
Vit. E i B
oraz fosfor, potas czy wapń w łatwo przyswajalnej postaci! Kakao
zawiera pewne
ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób
właściwości
kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwając
apatię. Xocolatl
nie jest jednocześnie toksyczny tak jak czarna kawa i czarna
herbata. Amatorom
marihuany należy przypomnieć, że w Kakao zwarte są te same
substancje, co
w Konopiach (cannabis), ale w małej, homeopatycznej dawce
leczniczej, stąd
Kakao zwiększa przepływ energii, lekko rozwesela, działa kojąco i
przeciwdepresyjnie likwidując ból po rozstaniach czy innych
przykrych przeżyciach emocjonalnych. Fenyloetyloamina, znana jako
hormon F wywołuje stany euforyczne, stan poczucia
bycia zakochanym, bo to związek wydzielający się w stanie
zakochania. Hormon
F powoduje stan uniesienia, wzniosłości, podobnie jak amfetamina,
ale bez
destrukcyjnych skutków ubocznych charakterystycznych dla
długotrwałego
zażywania amfetaminy. Na tym polega wyższość naturalnej, Boskiej
medycyny,
że skutki uboczne są wyeliminowane bądź zminimalizowane do stopnia
nieszkodliwego!
Spożywanie czekolady bez cukru i bez mleka, napoju kakaowego czy
zupy z kakao i owocami poprawia nastrój, wywołuje uczucie
zadowolenia,
odprężenia, rozjaśnia umysł i zwiększa przepływ energii, usuwa
blokady energii,
ożywiając na fali jakby lekkiego, trzeźwego rauszu. Aby dobrze udało
się prywatne
przyjęcie należy na początku serwować kakao i to mocne, dobrze i
smacznie
przyprawione. Dawni indiańscy królowie spożywali większą ilość
Xocolatl przed
udaniem się do haremu, gdyż mikstury z kakao są dobrym
afrodyzjakiem, a częste spożywanie produktów prawidłowo
przyrządzanego kakao pozwalają zachować erotyczną sprawność do
późnej starości. Niewątpliwie, dzieci często popijające Xocolatl nie
będą potrzebowały sięgać ani po alkohol, do którego cukrożerstwo
uzależnia, ani nie będą potrzebowały wspomagać się marihuaną czy
amfetaminą. Wystarczy im kakao dla leczniczych efektów tamtych
substancji, a i miłość będą przeżywać w bardziej dojrzały sposób,
bez uzależnienia do zakochiwania ciągle w kimś innym. Xocolatl
chroni organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudza
układ odpornościowy do właściwej pracy, łagodzi bóle reumatyczne,
przeciwdziała depresji, zwiększa siłę koncentracji, leczy biegunki,
opóźnia zmiany miażdżycowe, usuwa wyczerpanie nerwowe, leczy anemię,
usuwa kłopoty z trawieniem, to tylko kilka dolegliwości, które można
leczyć zażywając
co dzień napoje czy zupy kakaowe! Żelazo zawarte w Kakao chroni
przed anemią
i zmęczeniem, stąd Xocolatl jest dobrym napojem dla pracoholików i
ludzi zgorzkniałych
w ich depresjach! Picie kakao zwiększa poziom poczucia
bezpieczeństwa
zmniejszając uciążliwe tendencje do bycia w życiu ofiarą losu i
otoczenia.
Ziarno kakaowe zawiera wiele bioaktywnych składników, takich jak
polifenole
(flawanony, antocyjanidy, flawonole,
flawanole izoflawony i flawony), teobrominę, fenyloetyloaminę,
anandamidy, fenyloalaninę i tyrozynę. Ziarno kakaowca ma wyższą
zawartość flawanoli w porównaniu do innych produktów roślinnych.
Dzięki tak bogatej zawartości tych substancji wykazuje bardzo silne
działanie antyoksydacyjne.
Badania wykazują, że stężenie dwóch głównych flawanoli (epikatechiny
i katechiny) w surowicy krwi wzrasta już w godzinę po spożyciu
czekolady.
Produkt Kofeina [mg] Teobromina [mg]
Mleczna czekolada (100 g) 25160
Ciemna czekolada (100 g) 70462
Czarna herbata (200 ml) 20-651-4
Kawa instant (200 ml) 60<1
Napój typu Cola (330 ml) 30 ilości śladowe
Czekolada, czy jogurt?
O korzystnym działaniu bakterii kwasu mlekowego zawartych w
fermentowanych
napojach mlecznych wiadomo od dawna. Mikroflora jelitowa zdrowych
ludzi jest bardzo wrażliwa, a jej równowaga może być zaburzona przez
niewłaściwą dietę, stres, stany chorobowe jelit czy też niektóre
leki (szczególnie antybiotyki). Bakterie jogurtowe oddziałują
korzystnie na równowagę mikroflory jelitowej człowieka, wpływają
również na poprawę procesów trawienia, a ich regularne spożywanie
może poprawić przyswajalność laktozy - cukru mlecznego. Ze względu na te korzystne właściwości
żywieniowcy zalecają regularne spożywanie mlecznych napojów
fermentowanych. Ale być może już niedługo będziemy mogli sięgnąć po
czekoladę zawierającą te korzystne mikroorganizmy. Naukowcom z
Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
udało się dobrać szczep, który nie tylko przeżywa, ale jest aktywny
w czekoladzie przechowywanej nawet w temperaturze pokojowej przez 12
miesięcy. Wyprodukowana przez nich 100 g tabliczka czekolady zawiera
tyle żywych kultur bakterii, ile litr jogurtu!
Produkt [100 g] Flawanole i procyjanidy [mg]
Napój kakaowy 1400
Ciemna czekolada 170
Mleczna czekolada 70
Jabłka 106
Sok jeżynowy 12,6
Czerwone wino 22
Czarna herbata (torebka) 40
Masło kakaowe to nie tylko dobry produkt do smarowania chleba,
ale i bardzo skuteczna maść przyspieszająca gojenie ran. Masło
należy
wyklarować, czyli przetopić przed zmieszaniem z kakao i
sporządzeniem
masła czy pasty kakaowej, która nie może zawierać dwucukrów pokroju
sacharozy, białego cukru. Kakao zmieszane z popiołem (pyłem) z
ogniska
to świetny lek przeciwko biegunce, także na inne problemy przewodu
pokarmowego.
Olejek kakaowy to doskonały środek kosmetyczny, po którym cera
jaśnieje,
a skóra zostaje oczyszczona. Masło kakaowe dobre jest także jako
odmładzający
okład kosmetyczny. Dobrze przyrządzone napoje czy produkty kakaowe,
zdrowa
bezcukrowa czekolada pomaga myśleć perspektywicznie, szeroko, szybko
i błyskotliwie, łagodzi obyczaje i zacieśnia więzy międzyludzkie.
Xocolatl pomaga
dziękować, okazywać sympatię, tworzy romantyczny nastrój, wzmaga
dobrą jakość
stylu życia. Kakao to produkt leczniczy i prozdrowotny, używany i
sprawdzony przez pokolenia szamanów indiańskich. Katoliccy zakonnicy
dla ukrycia i zniweczenia działania kakao promowali dodawanie cukru,
ale takie złe zwyczaje psujące moc tego leku
należy wyeliminować, gdyż są szkodliwe i źle o zakonnikach świadczą.
Wielu wybitnych europejskich i amerykańskich myślicieli, uczonych i
wynalazców to smakosze oryginalnych indiańskich receptur kakaowych,
którzy odkryć dokonywali pod wpływem otwarcia
czy uwznioślenia myśli powodowanego przez napój bogów, jakim jest
Kakao.
W czasie rozstań, życiowych trudnych sytuacji, po śmierci bliskich,
w czasie ciężkich chorób, zawsze należy spożywać większe ilości
napojów
i pokarmów kakaowych, podobnie i w czasie sesji egzaminacyjnych czy
innych
wysiłków. Kakao z miodem to bardzo dobry napój dla ludzi
medytujących i rozmodlonych, aby zachowywali równowagę ducha i
właściwy nastrój, oraz aby z powodu ascezy nie podupadli na zdrowiu.
W czasie odwyku narkotykowego podawanie kakao neutralizuje potrzeby
nałogowców i bardzo dobrze ich leczy. Atutem Kakao jest fakt, że
ilość kofeiny
jest taka, że po spożyciu nawet dużej ilości Kakao nie powstaje
ciężka choroba zwana kofeinozą, charakterystyczna dla wielu osób
pijących czarną kawę. Kofeinoza to zatrucie organizmu kofeiną i
podobnymi produktami, które przejawia się takimi objawami jak
wymioty, ogólne pobudzenia czy nadpobudliwość, nadwrażliwość na
dotyk, szybkie bicie serca, szybki oddech, kłopoty z koordynacją
mięśni, drgawki, osłabienie, śpiączka, chroniczne zmęczenie czy
syndrom nagłej śmierci z powodów trudnych do ustalenia. Ludzie
pijący dużo kawy czarnej niestety często wykańczają i wyniszczają
się tak psychicznie jak
i fizycznie. Wybór Xocolatl, Kakao to wybór zdrowia i długiego
życia, bo pokarm bogów, jakim jest kakao eliminując bardzo wiele
chorób, wydatnie przedłuża życie.
Nie ma granic ludzkiej wdzięczności dla dobrego anioła takiego jak
Quetzalcoatl, który podarował ludzkości taki bezcenny dar jak ziarno
kakaowca,
przyniósł rajski krzew z Ogrodu Eden, z wyższego i lepszego świata,
gdzie żyjące
tam anielskie byty dbają o zdrowie i wybierają to, co dobre.
Przesłanie spożywania pokarmu bogów, picia napoju bogów bez
toksycznych i niepotrzebnych domieszek jak biały cukier czy krowie
mleko jest jasne dla każdego inteligentnego człowieka, który dba o
dobre zdrowie tak swoje jak i swoich dzieci czy rodziny!
Upowszechniaj to orędzie, nie tylko wśród indianistów czy ludzi
uduchowionych, którym naturalna, prewencyjna medycyna jest normalnym
stylem codziennego życia. Twoje, ludzka istoto życie i zdrowie jest
w twoich rękach i w twej zdolności wybierania oraz stosowania tego,
co dobre i pożyteczne, choć
o kakao leczniczym można dużo więcej powiedzieć! (LM)
NEWSY z dziedziny zdrowia i medycyny
dla studentów
Gorzka czekolada zapobiega miażdżycy.
Gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie komórek środbłonka
naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy - donoszą naukowcy na
łamach
najnowszego numeru pisma "Heart". Gorzka czekolada, w przeciwieństwie
do
mlecznej, jest twardsza, ciemniejsza i mniej słodka, gdyż zawiera
więcej miazgi
kakaowej i tłuszczu kakaowego (nawet ok. 74 proc.). Dwa lata temu
brytyjscy naukowcy odkryli, że pod wpływem czekolady o prawie 20
proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy
we krwi. Przeciwutleniacze są związkami, które potrafią wyłapywać i
neutralizować
wolne rodniki tlenowe w organizmie. W ten sposób chronią komórki
przed
uszkodzeniem, a nawet śmiercią w wyniku szoku tlenowego.
Grupa naukowców pod kierunkiem dr Roberto Corti ze Szpitala
Uniwersyteckiego w Zurichu w Szwajcarii dowodzi, że gorzka czekolada
zmniejsza ryzyko miażdżycy i poprawia funkcjonowanie komórek
śródbłonka naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy.
U palaczy komórki śródbłonka naczyń i płytki krwi (komórki
odpowiedzialne
za krzepnięcie krwi) są stale drażnione, przyczyniając się do
zwężania
ścian naczyń krwionośnych i w konsekwencji miażdżycy.
Badania prowadzone były na grupie 20 palaczy. Osoby badane przez
24 godziny przed rozpoczęciem badania miały unikać spożywania
produktów zawierających naturalne przeciwutleniacze, czyli m.in.
cebuli, jabłek, kapusty czy kakao. Następnie podawano im 40 g
gorzkiej czekolady (niecałe pół tabliczki) i za pomocą USG
oceniano przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Okazało się, że po dwóch godzinach od zjedzenia czekolady poprawiał
się przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co świadczy o lepszej
pracy
komórek śródbłonka naczyń, a efekt ten utrzymywał się nawet przez 8
godzin.
Co więcej, czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek
krwi,
nie dopuszczając do tworzenia się skrzepów. Poziom przeciwutleniaczy
we krwi wrastał gwałtownie po dwóch godzinach od spożycia czekolady.
Biała czekolada nie miała żadnego wpływu ani na komórki
śródbłonka ani na płytki krwi ani na poziom przeciwutleniaczy.
Wydaje się zatem, że kilka cząstek gorzkiej czekolady dziennie może
mieć
zbawienny wpływ nie tylko na nasz nastrój (czekolada
zwiera dużo magnezu,
potrzebnego dla dobrej pracy mózgu i jest smaczna), ale także
na nasz układ krążenia.
Źródło:
LINK1,
LINK2,
LINK3,
LINK4!,
LINK5!
|