Jedną z bakterii, która żyje w jamie ustnej jest
Helicobacter pylori
lub H. Pylori. Bakteria jest przenoszona przez całowanie. Wszyscy
mają tą bakterię w jamie ustnej i w żołądku. Jednak gdy bakteria się
zbyt rozmnoży w żołądku i jelicie cienkim może stać się uciążliwa.
Rozmnażaniu bakterii sprzyja fast food, przejadanie się,
nieprawidłowo mieszana żywność i stres; wówczas wydziela się nadmiar
soków żołądkowych, który jej sprzyja. Osłabia to błonę śluzową
żołądka i daje szansę H. pylori do umieszczania się w tych rejonach
ciała.
Jak walczyć z bakterią bez zażywania antybiotyków?
Podobnie jak z korzystania naturalnych środków do łagodzenia wrzodów
żołądka.
Istnieją dwie sprawdzone metody:
1. Mastic Gum

2. Deglycyrrhizinated
lukrecja (DGL)

Oba są produktami naturalnymi.
Mastic Gum

Pistacja lentiscus
(Mastiha/ lany) z rodziny
Pastacia, krzewy które są uprawiane dla ich aromatycznych żywic w
okręgu Morza Śródziemskiego, głównie na greckiej wyspie Chios. Słowo
lany pochodzi od greckiego
mastichia- zgrzytanie zębów/żucie lub od angielskiego
masticate - żucie.
W medycynie żywica Mastic Gum jest stosowana do uspokojenia żołądka.
Osoby żyjące w obębie Morza Śródziemnego używają lany jako środka na
dolegliwości przewodu pokarmowego już przez kilka tysięcy lat.
Pierwsze badania nad tą rośliną przeprowadził grecki lekarz i
botanik Dioscorides (opisał w
traktacie De Materica Medica), kilka wieków póżniej Marcellos
Empecrikos i Pavlos Eginitis również wskazali wpływ lany na układ
trawienny.
Regularne spożywanie lany pomaga wchłonąć cholesterol łagodząc w ten
sposób ciśnienie krwi co zmniejsza ryzyko zawału serca.

Olej z lany również działa antybakteryjnie i antygrzybiczo.
Powszechnie stosowany w produkcji maści na choroby skóry.
Ze starożytnych żródeł żydowskich -
holachit można się dowiedzieć, że lany były stosowane do
żucia w celu usunięcia nieświeżego oddechu. Wiele past do zębów i
płyny do płukania ust jako jeden z głównych składników posiadają
lany.
W ostatnich latach naukowcy uniwersytetów dostarczyli dowody na
lecznicze właściwości lany. Badania przeprowadzone prze Univ.
Tessaloniki i Univ. Meikai odkryły, że lany zmniejszają płytki
bakteryjne w jamie ustnej około 41,5%. Potwierdziły to badania na
Univ, w Atenach i Nottingham w Angli a w Journel of Medicine ukazała
się informacja, że można za jego pomocą wyleczyć wrzody trawienne,
zabijając H. pylori, która je powoduje oraz zapalenie błony śluzowej
żoładka i dwunastnicy.
Deglycyrrhizinated lukrecja (DGL)

DGL jest produktem naturalnym
z korzenia lukrecji.
Badacze odkryli, że DGL jest skuteczne w leczeniu choroby wrzodowej.
DGL stymuluje uwalnianie sekretyny, która chroni błonę śluzową
żołądka i jelit.
W przeszłości leki zobojętniające były używane do samodzielnego
leczenia wrzodów. Ponieważ leki zobojętniające mają nadmiar sodu,
glinu i działania niepożądane takie jak: biegunki, zaparcia i
podniesienie kwasu żołądkowego nie jest najlepiej z nich korzystać.
DGL jest w tabletkach, które należy żuć lub rozpuścić w jamie
ustnej. DGL jest aktywowany przez ślinę do produkcji substancji
chemicznych, które pomagają w regeneracji komórek w obszarach
zapalenia żołądka i jelit.
Stosowanie DGL:
Zażywać 700 do 1500 mg 30 min. przed posiłkiem.
Używać około 7-15 tygodni.
Vancouver
2 Sep. 2010
WIESŁAWA
|