Różne przepisy lecznicze z czosnku:
Leczenie nalewką czosnkową
Składniki:
1 litr spirytusu 95%
1 kg czosnku
Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak
przygotowany czosnek zalać w słoju kilkakrotnie potrząsamy
słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja
filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew
również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek.
Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Nalewka z czosnku może być pomocna w walce z największym
zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia.
Zalecana jest przede wszystkim osobom w starszym wieku,
bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku przeciwdziałają
nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają
antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają
organizm z różnych substancji toksycznych i przeciwdziałają
w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych jednak
nie może być za alternatywny lek na choroby.
Dawkowanie 20 kropli na łyżce mleka podawane podczas
jedzenia. Zewnętrznie nalewkę po rozcieńczeniu w stosunku
1:10 czy też 1:20 można stosować do przemywania ran, przy
trądziku, tłustym łojotoku itp.
Sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody 80 g
cukru. Stosuje się go przy infekcyjnych chorobach dróg
oddechowych i grypie.
Nalewka czosnkowa na nadciśnienie
1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5 szklanki
przegotowanej wody. Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w
ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Stosować codziennie 1 łyżkę
stołową wieczorem przed snem, po kolacji.
Tybetańska nalewka z
czosnku
300 g czosnku
200 ml spirytusu
Czosnek oczyścić, umyć, posiekać i zgnieść w drewnianym moździerzu.
Przełożyć do butelki, zalać spirytusem, zakorkować i
odstawić na 10 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Po 10
dniach dokładnie przecedzić przez podwójną gazę lub bardzo gęste
sitko. Przechowywać w lodówce. Nalewkę spożywamy w postaci kropli, 3
razy dziennie w 50 ml mleka lub kefiru, przed posiłkiem.
Przeprowadzając kurację najpierw przyzwyczajamy organizm do czosnku,
zaczynając od 1 kropli i stopniowo zwiększając do 17, czyli:
1szy dzień - przed śniadaniem 1 kropla, przed obiadem 2 krople,
przed kolacją 3 krople
2gi dzień - przed śniadaniem 4 krople, przed obiadem 5 kropli, przed
kolacją 6 kropli itd. aż do 17 kropli (6. dzień). Potem dawkę
zmniejszamy, zaczynając od 17 kropli aż do 1 kropli w 12tym dniu
kuracji.
Po takim przyzwyczajeniu organizmu możemy stosować już pełną dawkę
25 kropli 3 razy dziennie, nadal przed posiłkami w 50 ml mleka lub
kefiru. Kontynuujemy kurację aż do zużycia przygotowanej porcji.
Kurację można powtórzyć po 5 latach.
Stosuje się ją w stanie przedzawałowym, przeciwko miażdżycy,
stenokardii, udarowi mózgu i nowotworom. Ponadto likwiduje w
organizmie złogi tłuszczu i zwapnienia, ułatwia przemianę materii,
uelastycznia naczynia krwionośne, eliminuje szum w głowie, działa na
poprawę wzroku, i ogólnie odmładzająco na organizm.
Czosnek przeciw miażdżycy
1 filiżanka mleka, 2 ząbki czosnku. Czosnek posiekać,
zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut. Pić po 1 filiżance
dziennie.
Olej czosnkowy przy
miażdżycy
Czosnek na podwyższone ciśnienie
- 1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny - Gotować czosnek z
wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do
butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na
czczo.
- Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką przegotowanej
zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.
Zupa z czosnku przy
podwyższonym ciśnieniu
5-6 ząbków czosnku,
trochę oliwy z oliwek,
1,5 l mleka,
2 żółtka,
sól, pieprz. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i mieszając dodać żółtka.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać z grzankami z chleba.
Czosnek na podwyższone
ciśnienie
1 główka czosnku 1/2 l wody,
3 cytryny.
Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić.
Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po
kieliszku na czczo.
Wyciąg z czosnku bezwonny
30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno lub utrzeć
na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody,
dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z
przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pic po 1 łyżeczce lub 1 łyżce
stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy
dłuższym stosowaniu kontrolować ciśnienie krwi - dotyczy to
zwłaszcza osób z niskim ciśnieniem. Wyciąg ma wszystkie działania
czosnku.
Czosnek w plasterkach
Pokroić 1-2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając w ustach
połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Zapewnia
to bezwonny oddech, natomiast nie zmniejsza skuteczności działania.
Jeśli jednak czosnek ma działać w jamie ustnej, wówczas najlepiej
jest plasterki lub miazgę położyć na cienki chleb posmarowany masłem
i powoli żuć. Nie uniknie się przykrego zapachu, ale zwiększa to
skuteczność, zwłaszcza w stanach ropnych.
Ocet z czosnku
50g czosnku,
100g octu.
Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko biegunce i
innym chorobom wymienionym wyżej.
Przeciwko biegunce
Czosnek rozgnieść albo posiekać, wymieszać z natką pietruszki i
masłem i używać do chleba. Można także posiekać 5-6 ząbków czosnku,
razy dziennie po 1 szklance. Taki sam ekstrakt stosuje się do
przepłukiwania dziąseł przy paradentozie.
Przeciwko przeziębieniu
pęcherza moczowego
Kilka ząbków czosnku ugotować w 100-200 ml wody,
przecedzić i
codziennie rano pić przez kilka dni.
Przeciwko zapaleniu
pęcherza moczowego
3 główki czosnku,
400 ml białego wina.
15 minut i przecedzić. Pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego
wina przez 3 tygodnie. Oprócz tego należy pić napar z jęczmienia lub
owsa.
Przeziębienie -
zapobiegawczo
- 24 duże ząbki czosnku i 3 całe dobrze umyte cytryny (przeciąć na 4
części i usunąć pestki) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Wszystko zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody i
zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Przecedzamy i zlewamy do butelek z ciemnego szkła. Pijemy 1-2
kieliszki dziennie.
- Ugotować na parze 4-6 ząbków czosnku bez zdejmowania błoniastej
osłonki, którą usuwamy po ugotowaniu. Zjadać codziennie przed snem
całą porcję dokładnie przeżuwając. Kurację przeprowadzać 2 razy w
roku przez 2 tygodnie.
Przeziębienie
- Obrane ząbki czosnku (dorośli 50-60 g, dzieci 1-5 lat - 25 g, 5-15
lat - 40 g) zalać 250 ml wrzącej wody i moczyć przez 12 godzin.
Dzieciom do 12 lat podawać po 1 łyżeczce a starszym i dorosłym po 1
łyżce stołowej
- 2-4 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Zalać szklanką gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Pić
codziennie przed snem.
Nalewki na czosnku
- 200 g czosnku, 1 l alkoholu 60 proc. - Obrany ze skórki i
na 10 dni. Przecedzić. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie
przeciwko nicieniom i innym chorobom wymienionym wyżej.
- 50g zmiażdżonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym
naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy
dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku,
dodając nieco przegotowanego mleka. Nalewka ma zastosowanie przy
nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym cholesterolu.
Czosnek na bezsenność
25 kropli nalewki czosnkowej rozpuścić w szklance letniej wody,
dodać pół łyżeczki miodu i wypić przed snem.
Wywar z czosnku na
problemy z trawieniem
25 g czosnku,
1 l wody lub mleka.
Czosnek gotować z wodą lub mlekiem przez 15 minut, przecedzić. Pić 2
szklanki dziennie na lepsze trawienie, przeciwko biegunce,
podwyższonemu ciśnieniu i gazom.
Czosnek na pasożyty
jelitowe
- Codziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem należy wypić
filiżankę mleka zagotowanego z kilkoma drobno pokrajanymi ząbkami
czosnku. Kuracja trwa 14 dni.
- Dorośli 15-20 kropli nalewki na alkoholu rozcieńczonej wodą 3 razy
dziennie.
- 3-4 ząbki czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub mleka. Pić 2
razy dziennie po szklance przez 3-4 dni. Po miesiącu powtórzyć
kurację.
- 3-4 ząbki czosnku zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Moczyć
przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.
- Owsiki I - Rozetrzeć 5-8
ząbków czosnku, zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,
wstrząsnąć i przecedzić. Używać do lewatyw.
- Owsiki II - 1 główkę
czosnku oczyścić i posiekać, zaparzyć 1 l wody lub mleka i po
ostudzeniu (najlepiej letni) wykorzystać do lewatywy. Zaleca się
również jadanie dużej ilości czosnku.
Wyciąg olejowy z czosnku
na zapalenia skóry i hemoroidy
Do 50 g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków dodać 200 ml
oliwy lub
innego oleju roślinnego i pozostawić w zamkniętym słoiku na 2
tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od
światła. Następnie dodać zawartość
5 kapsułek Wit. E i wymieszać. Stosować zewnętrznie do smarowania i
okładów
w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W przypadku hemoroidów
przykładać
na noc wacik nasycony wyciągiem - regularnie przez tydzień.
Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy dziennie.
Czosnek na trudno gojące
się rany
Sok z czosnku, mieszaninę soku z czosnku i miodu albo nalewkę z
czosnku wykorzystuje się przy leczeniu trudno gojących się ran i
ropiejących wrzodów. Okłady należy zmieniać kilka razy dziennie.
Wyciąg glicerynowy przy
infekcji pochwy
Do 100 ml gliceryny dodać miazgę z 50 g czosnku, zmiksować i
pozostawić na tydzień w zamkniętym słoiku. Przecedzić, uzyskanym
płynem nasączać tampony z waty i umieszczać w pochwie 1-2 razy
dziennie przy zakażeniu rzęsistkiem, drożdżami lub grzybami.
Czosnek na bóle
reumatyczne
Obolałe miejsca masować mieszaniną rozgniecionego czosnku i oliwy z
oliwek.
Chorym na reumatyzm zaleca się regularne jadanie świeżego lub
gotowanego czosnku.
Bóle reumatyczne łagodzi też nacieranie octem czosnkowym. Na
pogryzienia przez insekty
Stosuje się sok albo nalewkę czosnkową, którą należy zwilżyć miejsce
ugryzienia.
Czosnek na odciski
- Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na odcisk.
\powtarzać czynność codziennie przez 15 dni. W tym samym celu można
także wykorzystać ząbek czosnku przypieczony w piekarniku.
Najprościej jednak jest natrzeć kilka razy dziennie odcisk
przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Do ciepłej osolonej wody wrzucić drobno pokrojony czosnek i moczyć
w niej nogę, na której znajduje się odcisk. Odcisk powoli złuszczy
się a czop także zginie.
Pasta czosnkowa
1/4 sera twarogowego chudego, 2 łyżki kefiru lub śmietany 12%, 3
ząbki czosnku, łyżka zarodków pszennych, przyprawy do smaku, natka
pietruszki lub szczypiorek.
Ząbki czosnku dokładnie rozetrzeć i połączyć z twarogiem. Całość
utrzeć, dodać kefir, zarodki i przyprawy. Posypać drobno posiekaną
natką pietruszki.