
Bez czarny (Sambucus nigra L.)
- gatunek krzewu z rodziny bzowatych. Inne zwyczajowe nazwy:
bez lekarski, bez apteczny, bez biały, bez pospolity, holunder,
bzowina, hyćka, hyczka. W innych systematykach zaliczany do rodziny
piżmaczkowatych lub przewiertniowatych. Występuje w stanie dzikim w
Europie, północnej Afryce, na Kaukazie
i w Azji Mniejszej. W Polsce spotykany na całym obszarze kraju do
wysokości 1100 m n.p.m.

W medycynie ludowej czarny bez był ceniony "od zawsze". Uważano, że
zastępuje całą aptekę, pomagając aż w 99 chorobach. Do tego
przypisywano mu właściwości magiczne - chronił dom od czarownic więc
sadzono z niego żywopłoty z tyłu domu, żeby się złe nie zakradło. A
że wystarczy wsadzić do ziemi gałązkę, żeby wyrosła z niej wiosną
roślina.
I chociaż dzisiaj stosujemy go w znacznie mniejszej ilości wskazań,
to i tak bardzo jest dla zdrowia zasłużony.
Bez czarny:
Środkiem leczniczym są kwiat bzu oraz owoc bzu czarnego. Kwiat bzu
to surowiec złożony z wysuszonych, pozbawionych łodyżek
Kwiat bzu zawiera flawonoidy (np.
3% rutyny), garbniki, kwasy hydroksyfenylokarboksylowe i ich
estry, steroidy i trójterpeny oraz wiele witamin. W owocach
znajdziemy flawonoidy, antocjany, garbniki, witaminy, cukry, kwasy
organiczne, steroidy.

Zastosowanie:
Kwiat bzu jest stosowany w przeziębieniach, jako środek napotny,
wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny (słabo).
Owoc bzu czarnego jest stosowany jako środek łagodnie
przeczyszczający (w postaci odwaru),
natomiast napar jest środkiem napotnym
i moczopędnym. Przeciwwskazania, działania uboczne, interakcje - nie
są znane.
Dawkowanie:
Dawka dzienna surowca to 10-15 g, przetwory odpowiednio.
Sposób użycia:
Napar z owoców bzu:
1-2 łyżki stołowe zalać szklanką wrzątku, przykryć, odczekać ok. 5
minut, pić po 1/4 szklanki naparu 3-4 razy dziennie. Tu chciałabym
wspomnieć, że w gospodarstwie nie powinno zabraknąć małego termosu
do sporządzania naparów ziołowych. I chciałabym przypomnieć, że po
owych pięciu minutach należy termos otworzyć, płyn zlać, zużyte
zioła wyrzucić, termos umyć i wtedy wlać do niego napar. Odwar ma
zupełnie, ale to zupełnie inne działanie, więc lepiej stosować się
do instrukcji!
Odwar z owoców bzu:
1-2 łyżki suchych owoców bzu zalać dwiema szklankami zimnej wody,
powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem ok. 10 min.
Pić po 1/3 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie.
Z kwiatów bzu również sporządza się odwar (a
więc trzeba ziółka gotować, tylko trochę krócej - wystarczy 5
minut), natomiast postaci fix (w torebkach do zaparzania)
można użyć do zaparzania w termosie, ale wtedy powinny w nim zostać
kwadrans, a może i kapkę
(ale tylko kapkę!) dłużej.

Kosmetyka: Woda z kwiatu bzu służy do wybielania i wygładzania skóry,
szczególnie starzejącej się
i ziemistej. Zmiękcza skórę, wygładza zmarszczki, wybiela piegi,
łagodzi oparzenia słoneczne.

Nalewka z owoców bzu czarnego:
500 g owoców bzu czarnego zalewamy 1 szklanką wódki i
odstawiamy na 7 dni.
Następnie wyciskamy przez płótno. Zażywa się po 40-50 kropli na
szklankę herbaty,
trzy razy dziennie jako środek w chorobach przeziębieniowych (napotny
i wzmacniający).
Syrop z owoców bzu czarnego: 1 kg owoców zasypujemy 0,5 kg cukru oraz dodajemy około 1 szklanki
wody.
Całość gotujemy, aż do uzyskania syropu, nie dopuszczając do zbyt
długiego wrzenia. Rozlewamy do przygotowanych uprzednio naczyń,
przecedzając nasiona i resztki po owocach. Podaje się jako środek
witaminizujący i wzmacniający w dni możliwej choroby, jako środek
lekko napotny przy przeziębieniach po 2 łyżki na szklankę dwa razy
dziennie. Można również stosować jako środek uśmierzający ból lub
migrenę. Działa też jako środek moczopędny. Podawany także na
zapalenie migdałów i grypę.

|