NATURALNE LECZENIE

CHOROBY UKŁ. TRAWIENNEGO - R. BREUSS
(CZĘŚĆ 2)
LINK! DO CZĘŚCI 1
LINK! DO CZĘŚCI 3

BRAK APETYTU

Przy braku apetytu ciało przez dłuższy czas potrzebuje niewielkiej ilości pożywienia i to szczególnie często zdarza się dzieciom. Zmuszanie do jedzenia budzi obrzydzenie i daje odwrotny do zamierzonego skutek. Apetyt przychodzi zwykle sam. Jeżeli jednak przez 8 dni dziecku, czy dorosłemu, nie wróci apetyt, to podanie 1-3 filiżanek herbaty z Meum - mutellina dziennie, rozwiąże na długo problem braku apetytu. - Ksiądz Kneipp mówił: "Jesteś głodny - to jedz, masz pragnienie - to pij". Więc, gdy się nie ma apetytu, to się po prostu nic nie je! Są ludzie, którzy mają tak dobrą przemianę materii, że organizm trawi pokarm w sposób bezresztkowy i dlatego jedzą oni bardzo mało. - U chorych umysłowo np. jest zaburzone krążenie żylne i dlatego mają oni nadmierny apetyt. Krążenie żylne ma za zadanie dostarczyć pożywienie z żołądka i jelit całemu organizmowi. Krążenie żylne można by porównać do naczyń włosowatych korzeni drzew. - Brak apetytu jest najczęściej reakcją organizmu na przejadanie się lub na nieracjonalne odżywianie się człowieka.

ANEMIA

Przy anemii pije się 3 filiżanki herbaty z pokrzywy dziennie.

1-3 szczypty zalewa się wrzątkiem i pozostawia pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. Pije się małymi łykami ciepłą, bądź zimną. Wskazane jest jedzenie pokrzywy a'la szpinak, gdyż zawiera znacznie więcej żelaza niż szpinak ogrodowy. - Gdy chory nie ma kłopotu z cukrzycą, to może raz dziennie jedną płaską łyżeczkę miodu pszczelego rozpuścić w letnim mleku, kawie lub herbacie i wypić.

- Poza tym trzeba wypić codziennie 1/8 litra soku z czerwonego buraka. Jest jeszcze lepiej, gdy wypija się około 1/4 litra mieszanki sokowej (patrz: Totalna kuracja antyrakowa - R.Breussa LINK!). Kto chce może jej pić więcej, ale zawsze tylko po kilka łyżek i to przed jedzeniem! - Do tego należy jeszcze wykonywać gimnastykę oddechową, jak przy zbyt wysokim ciśnieniu (patrz: Choroby układu krążenia - LINK!). - Przy długim wydechu płuca się dokładnie opróżniają, a głęboko wdychane świeże powietrze, bogate w tlen dochodzi do wszystkich zakamarków płuc, a pamiętajmy o tym, że jest on nośnikiem cząsteczek krwi.

RECEPTA NA ODNOWIENIE KRWI

Bierze się 81 gruszek, zalewa się taką ilością lekkiego czerwonego wina, aby gruszki były przykryte i zostawia się je na 10 dni w ciepłym miejscu, (jeżeli to możliwe, to najlepiej na słońcu).

Następnie rozpoczyna się kurację:
1.
Pierwszego dnia je się jedną gruszkę na czczo,
2. drugiego dnia rano i w południe po jednej gruszce,
3. trzeciego dnia rano, w południe i wieczorem po jednej gruszce,
4. czwartego dnia rano dwie, a w południe i wieczorem po jednej,
5. piątego dnia rano i w południe po dwie, a wieczorem jedną,
6. szóstego dnia rano, w południe i wieczorem po dwie.
7. siódmego dnia rano trzy, w południe i wieczorem po lwic,
8. ósmego dnia rano i w południe po trzy, wieczorem dwie,
9. dziewiątego dnia rano, w południe i wieczorem po trzy.
10. Dziesiątego dnia o jedną mniej (jak w pkt.8.),
11. jedenastego dnia o dwie mniej (jak w pkt.7.), 12. jak w pkt.6.,
13. jak w pkt.5.,
14. jak w pkt.4.,
15. jak w pkt.3.,
16. j a k w pkt.2.,
17. j a k pierwszego dnia jedną gruszkę rano.

Do tego można upić tylko tyle wina, żeby gruszki zawsze pozostawały przykryte. Wino można pić tylko w południe, nigdy rano!

KRWAWIENIA

Przy krwawieniach żołądkowych, jelitowych, nosowych, dziąsłowych i mózgowych bierze się dwa razy dziennie po 3 krople tinktury z pięciornika kurze ziele (wprost na język, nie rozcieńczać!) lub pije się jedną filiżankę herbaty z tego ziela dziennie. Herbatę pije się o temperaturze pokojowej przez cały dzień po łyku. Przy krwawiących dziąsłach trzeba po każdym posiłku, w szczególności po słodkich potrawach, najpierw wyczyścić zęby, potem wypłukać herbatą z pięciornika kurze ziele i trochę jej wypić. Po 14 dniach można zamiast herbaty używać tych kropli. Przy wylewie krwi do mózgu pije się poza powyższą herbatą jeszcze jedną filiżankę "Meisterwurztee" (Horstrinze) - niestety Breuss nie podaje tu łacińskiej nazwy - najlepiej brać mały łyk tej herbaty co godzinę. Jedną łyżeczkę tych ziół zalać 1/4 litra wrzącej wody i gotować 3 minuty. Zamiast w wodzie można je też gotować w 1 /4 litra wina i pić też łyk co godzinę. - Pierwszego dnia po wylewie krwi do mózgu jest to najlepsze, co można zrobić dla chorego.

ODÓR Z UST

Zły zapach z ust najczęściej bierze się stąd, że żołądek jest w złym stanie. Należałoby wtedy przez 3-5 tygodni pić łykami jedną filiżankę dziennie zimnej herbaty z piołunu - (jedną filiżanką wrzątku zalać jedną szczyptę piołunu tylko na 3 sekundy i zaraz odcedzić). Zły zapach z ust może też pochodzić z ropiejących, ułamanych lub zepsutych zębów i wtedy należy się udać do dentysty. Zęby ropne należy pozwolić sobie usunąć.

NIEŻYT ŻOŁĄDKA I INNE

Przy nieżycie żołądka ma się zwykle silne bóle, które są najdokuczliwsze zwykle przed jedzeniem. Zaleca się wtedy wypicie jednej filiżanki ciepłej wody, która była sześć razy gotowana (l). - (Zagotować, pozostawić do wystygnięcia, znowu zagotować, ostudzić itd. sześć razy.) - Zaraz po wypiciu tej wody pacjentowi musi się kilka razy "odbić". Po każdym odbiciu będzie mu znacznie lżej, a po 5-ciu minutach będzie się czuł j u ż zupełnie dobrze i niekiedy pozbywa się na zawsze tych kłopotów. Kiedyś, gdy nie gotowano jeszcze na piecach gazowych i elektrycznych, w kuchniach węglowych były wmontowane zbiorniki na wodę i domownicy często pili tę ciepłą wodę. Tę metodę zaproponowała cierpiącemu młodemu Breussowi niejaka p. Angelina Nicolussi i w ciągu pięciu minut pozbywał się tego bólu - (kłopoty ze swoim żołądkiem Breuss opisuje w rozdziale: "Chorzy z urojenia"). Oczywiście jest dużo chorób żołądka i nie można ich traktować tak samo, ale często pomaga picie codziennie jednej filiżanki herbaty z piołunu. - Bierze się jedną małą szczyptę piołunu na sitko do herbaty i ugniata się go przez 3 sekundy w filiżance gorącej wody i herbata jest gotowa. Taka herbata smakiem nie wiele różni się od wody a jest bardzo skuteczna. Przy zatruciu żołądka trzeba piołun gotować 2-3 minuty, albo 10 minut trzymać w gorącej wodzie, ale po 2-3 dniach parzyć tylko przez 3 sekundy i pić taką herbatę jeszcze przez 10 -14 dni.

Przy wielu dolegliwościach żołądkowych, zaskakująco często pomagają zimne punktowe okłady. Najpierw robi się je z zimnej wody z octem, a po 2-3 dniach ze zwykłej zimnej wody. Do takiego punktowego okładu-opatrunku bierze się dużą chustkę do nosa, zwilża się wodą - (ma być tylko wilgotna!), składa się ją kilka razy i kładzie w okolicy żołądka i owija się tułów wełnianymi chustami. Dobrze jest poleżeć z tym opatrunkiem pod przykryciem.

cdn...

opracowała Daniela Gasiecka