NATURALNE LECZENIE

ZIELONA HERBATA MATCHA

Zielona herbata Matcha, która stała się ważną częścią japońskiej kultury coraz mocniej przenika i nasze zachodnie obszary. I bardzo dobrze, ponieważ jest niezwykle owocna dla naszego zdrowia. Buddyjscy mnisi praktykujący zen pili ją, aby zachować spokój i czujność podczas medytacji.

Jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha ma tyle antyoksydantów co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.
Posiada poziom przeciwutleniaczy:
-6,2x większy od jagód goji
-7x więcej niż w gorzkiej czekoladzie
-17x więcej niż w dzikich jagodach
-60x więcej niż w szpinaku.

Całe jej liście rozpuszczają się w wodzie, nic nie wyrzucamy, wchłaniamy wszystko co w tej herbacie jest cenne dla naszego zdrowia.

Herbata Matcha redukuje stres, wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia metabolizm, obniża poziom cholesterolu… i dużo więcej.

Herbata Matcha zawiera dużo chlorofilu, ponieważ krzewy herbaciane tak są hodowane, że w pewnym okresie ich wzrostu są zacieniane, następnie liście herbaty zbierane są ręcznie i mielone na drobny zielony proszek. Zielona herbata Matcha znana jest z tego, że zawiera silne przeciwutleniacze zwane katechinami, które bardzo silnie oczyszczają wolne rodniki. Najsilniejsze katechiny jakie występują w Matchy to galusan epigallokatechiny (EGCG), uważane za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy antyrakowych. Jedna filiżanka zielonej herbaty Matchy ma 137x więcej antyoksydantów EGSC niż tradycyjna filiżanka zielonej herbaty.

Nic też dziwnego, że Matcha zyskuje szybką popularność na świecie, szczególnie, kiedy dużo ludzi cierpi na raka.

Poza tym Matcha jest bogata w witaminę A, B, C, E i K.

Zawiera żelazo, potas, białko, wapń i znaczną ilość błonnika i praktycznie nie zawiera kalorii.

Matcha słynie nie tylko z silnego zwalczania komórek nowotworowych, przypisuje się jej długie życie, z czego słyną Japończycy z regionu Okinawa w Japonii, którzy piją regularnie zieloną Matche.

Matcha sprzyja w utlenianiu tłuszczów co pomaga w utracie nadwagi. Stwierdzono, że zwiększa termogenezę (tempo spalania kalorii w organizmie) z 8-10% do 35-43% dziennego zużycia energii. Również spala więcej podczas ćwiczeń fizycznych (nawet o 25%).

Jest silnym odtruwaczem organizmu, oczyszcza ciało z toksyn, metali ciężkich, dioksyn i substancji zaburzających hormony, ponieważ jest bogata w chlorofil, który mocno wpływa na odtruwanie organizmu.

Wywołuje aktywność fal alfa w mózgu co łagodzi znacznie stres, a nawet obniża ciśnienie krwi. Stres wywołuje aktywność fal beta w mózgu, toteż jedna filiżanka Matchy poprawia koncentrację i przejrzystość umysłu nie wytwarzając takiej energii, która tworzy się po wypiciu kawy i która może wpływać na nas ujemnie.

Liście zielonej herbaty Matcha zawierają wysoki poziom łatwo przyswajalnego błonnika, co stabilizuje poziom cukru we krwi i łagodzi zaparcia.

Zielona herbata w proszku wywodzi się z Chin, powstała za dynastii Song, następnie przedostała się do Japonii (1214 rok) i przekształciła się w Matchę. Mielona jest na drobny proszek za pomocą kamiennego młyna. Inne materiały powodują zbyt duże tarcie, które wpływa negatywnie na jej smak, poza tym musi zachować zdrowotne korzyści.

Matchę można dodać do wypieków: do ciasteczek, babeczek czy innych ciast, deserów (uzyskamy ich ładny zielony kolor). Również dobra jest do koktajli, lodów, można ją blendować z owocami, warzywami… a również dobrze można ją dodać do sporządzenia makaronu, aby uzyskał nie tylko bardziej interesujący kolor, ale również zwiększył swoje odżywcze walory (nie dosypujemy zbyt dużo proszku Matchy, około ½ łyżeczki do herbaty, ponieważ duże ilości spowodują gorzki smak).

Istnieją dwa rodzaje Matchy, które wyraźnie różnią się w kolorze:
1). Jasno zielona - usucha, która daje “cienką” herbatę
2). Ciemno zielona - koicha, która wytwarza “grubą” herbatę. Zależy to od liści herbacianych (zawartego w nich chlorofilu).

Jak się tradycyjnie parzy herbatę, a jest to już cały rytuał… zobaczycie już sami na załączonych filmikach…

Traditional Matcha Tea Preparation | THE SIMPLE GREEN

How to make the perfect MATCHA LATTE at home

how to drink matcha green tea - 3 ways | teapigs

抹茶ラテアート【ラテアート.com 】

tu jeszcze dodam, że Matchę można pić tylko z gorącą wodą jako herbatę, woda musi być przestudzona do 80-70C, ponieważ jeśli zalejemy proszek zbyt gorącą wodą da nam trawiasty smak herbaty.

Jak już wspomniałam, w Japonii to już cały rytuał parzenia zielonej herbaty Matcha i trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt…

How to make Matcha (Traditional Japanese Green Tea)

ale to wszystko da się zorganizować w naszych warunkach (dlatego wstawiliśmy kilka filmików, aby podpatrzeć jak można przyrządzić Matchę).

Herbatę również dobrze można pić z mlekiem migdałowym, kokosowym, zwykłym i jak wcześniej wspominałam dodawać do koktajli, soków owocowych, warzywnych i innych mieszanych bezalkoholowych drinków. Na pewno pomoże się zrelaksować, kiedy czujemy zmęczenie, brak koncentracji, niepokój, to zasługa aminokwasu L-teaniny.

Aminokwas ten wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy. Matcha zadziała nie tylko relaksująco na nasz organizm, również zwiększy jego odporność i pomoże zwalczyć choroby.

Smacznego :)

Vancouver
30 June 2018

WIESŁAWA