Najwyższe stężenie witaminy B17 można spotkać w:
Pestkach lub nasionach owoców:
Jabłek,
moreli, wiśni, nektarynek, brzoskwiń, gruszek, śliwek.
Fasoli:
Bób (Vicia faba L.),
ciecierzyca, soczewica (skiełkowana),
fasola
półksiężycowata, mung (skiełkowana),
fasola ozdobna (Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:
Gorzkie migdały, macadamia (podobne
do laskowych), nerkowca.
Jagodach:
Niemal wszystkie dzikie jagody, jeżyny, aronia, żurawina
błotna, dziki bez (Sambucus L.), maliny,
truskawki.
Nasionach:
Lnu, sezamu, chia (Salvia hispanica
/ szałwia hiszpańska) -
czyli oleiste.
Trawach:
Akacja (Acacia Mill.),
alfalfa (skiełkowana),
wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum
halepense (L.) Pers.), trojeść amerykańska (Asclepias
syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:
Kasz
owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, chia, lnu,
prosa, żyta, wyki, pszenicy (jagody).
I innych:
Pędy bambusa, roślina fuschia, Sorgo (Sorghum
Moench), dzika hortensja.
Profilaktyka
czyli reguła oparta na doświadczeniu:
dr E. Krebs
Według dr E. Krebs, są zasady aby przyswoić dzienną dawkę "wit. B17"
którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek:
Po pierwsze, zjadaj całą
zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona
włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponad te które
były w całym zjedzonym owocu.
Przykład: Jeżeli zjesz
dziennie 3 jabłka (w całości z pestkami) to nie musisz już
zjadać dodatkowych pestek z jabłek.
Po drugie, jedno jądro pestki
z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa
się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć
dokładna liczba może
się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami
żywieniowymi.
Na przykład: człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli
lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości
"wit. B17".
I dwie ważne uwagi:
Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt
wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych
skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w
racjonalnych ilościach (nie więcej
niż 30 do 35 jąder pestek na dzień). Również wysokie stężenia
"wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów
spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to,
że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit.
B-17".
Na przykład: Żywność
gotowana w temperaturze wystarczającej do
przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości
"wit. B-17".
Źródło:
LINK!
Koniecznie sprawdź co
mówi o witaminie B17
G. Edward Griffin w tabelce "Leczenie
raka"!
|