NATURALNE LECZENIE

WITAMINA E (TOKOFEROL)

Występuje ona w tak wielu produktach spożywczych, że raczej nie pojawiają się jej niedobory. Zdarzyć się mogą u niemowląt karmionych sztucznymi odżywkami ubogimi w tę witaminę, karmienie piersią zapobiega temu stanowi. Witamina E jest najłatwiej dostępna ze wszystkich witamin. Zielone części roślin, zboża, orzechy, rośliny strączkowe, różne nasiona, oliwa z oliwek owoce i warzywa są jej doskonałym źródłem. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, gotowanie potraw nie ma wpływu na jej aktywność, jest długo magazynowana w organizmie i w miarę potrzeby stopniowo wykorzystywana. Jej zapasy mogą starczyć nawet na kilka miesięcy. Witamina ta wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami, które są szkodliwymi dla organizmu cząsteczkami. Głównym ich źródłem są tłuszcze nienasycone.

Witamina E działająca jako antyutleniacz zamienia wolne rodniki w mniej aktywne i mniej szkodliwe związki, jednocześnie chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez nie. Produkty uszkadzającego działania utleniania gromadzą się w komórkach jako pigmenty (na przykład lipofuscyna). Witamina E i inne przeciwutleniacze chronią organizm przed gromadzeniem postarzających pigmentów. Duże dawki witaminy E wydłużają czas krzepnięcia krwi. Zapobiega ona miażdżycy, obniża poziom lipidów we krwi, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych przez co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób naczyń krwionośnych, współdziała razem z witaminami A i C zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Zamrażanie produktów żywnościowych i mielenie ziaren na mąkę powoduje duże straty tej witaminy. Także spożycie zjełczałego tłuszczu powoduje, że aby się z nim uporać organizm może zużyć cały swój zapas witaminy E, o ile go w ogóle posiada. Najlepiej systematycznie codziennie stosować oliwę z oliwek, a jeśli ktoś nie toleruje tłuszczu może stosować kiełki z pszenicy, jest to też doskonałe źródło tej witaminy. Oleje tłoczone na zimno są jej dobrym źródłem, szpinak, kapusta, awokado, czosnek, sałata.

Źródło: Agata i Calvin Thrash : "Sposób na zdrowe życie".