Tofu (Doufu) - twarożek
sojowy otrzymywany w procesie koagulacji
mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana.
W Chinach twarożek nazywany jest doufu, na Zachodzie jego nazwa jest
jednak znana w fonetyce japońskiej, bo Japonia była pierwszym
dalekowschodnim państwem, w którym zachodni kupcy (Holendrzy) mogli
otworzyć swoje faktorie.
W Japonii tofu zaczęto przyrządzać dopiero w drugim tysiącleciu n.e.
Chiński
tofu jest delikatniejszy i chudszy od japońskiego ze względu na inną
tradycję
przygotowywania mleka sojowego. Jada się go także w Korei,
Wietnamie, Tajlandii i innych państwach regionu.
Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych
tłuszczów
nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest
niskokaloryczny
i nie zawiera cholesterolu. Częsty składnik oryginalnych potraw
orientalnych
i kuchni europejskiej, dań mięsnych i wegetariańskich.
Tofu występuje w kilku
postaciach:
1. Tofu jedwabiste - ma konsystencję gęstej śmietany
i jest najdelikatniejsze. Można nim zastąpić w potrawach
mleko, śmietanę, jogurt, twaróg. Można go użyć zamiast
żółtego sera w pizzy bądź lasagne, usmażyć z niego na
patelni omlet (bez jajek), a bez przetwarzania spożywać jako
deser, na przykład z owocami.
2. Tofu twarde - wyglądem przypomina tradycyjny,
biały ser, lecz jego smak i zastosowania są inne. Nadaje się
do smażenia (w panierce lub nie), gotowania, duszenia,
pokrojone w kostkę może być dodawane do zupy, gulaszu,
sałatek, pokruszonym można posypywać różne dania.
3. Tofu smakowe - wędzone lub z dodatkiem np.
bazylii, kiełków, wodorostów
Wartości
odżywcze
W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne
przyswajalne
przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w
wołowinie
i drobiu. Ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to
tłuszcze
nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, które zapobiegają
odkładaniu
się w naczyniach krwionośnych złogów cholesterolowych.
Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i
witamin:
soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i
witaminy E, tj.
• białko 11,0 g
• tłuszcz 5,0 g
• węglowodany 0,4 g
• cholesterol 0,0 g
• wapń 146,0 mg
• fosfor 105,0 mg
• żelazo 1,7 mg
• witaminy z grupy B 0,09 mg
• wartość energetyczna 80-100 kcal.
Tofu w kuchni
Tofu jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno
mięsnych,
jak i wegetariańskich. Daje się ono łatwo i szybko przyrządzać na
różne sposoby.
Chińska kuchnia zna ich mnóstwo, np. tofu pokrojony w kostki i
gotowany na ostro
z mielonym mięsem to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. W Pekinie
jada
się go na zimno z czosnkiem, albo w formie długich, twardych
paseczków.
Na początku trudno jest się
pogodzić ze smakiem tofu, trzeba się do niego przyzwyczaić,
choć pewnie są i tacy, którym zasmakuje od razu, jednak
kubki smakowe przyzwyczajone do innych potraw mogą
zaklasyfikować smak tofu jako ciężki do polubienia.
Zwłaszcza przez osoby stosujące dietę mięsną bądź używające
dużo słono - pikantnych smaków. Jest to też kwestia wyboru
określonego rodzaju tofu. Niezbyt udanym produktem jest tofu
z polskiej firmy, dostępne w wielu sklepach. Nie dość, że
nie ma atestu zapewniającego nie używania soi modyfikowanej
genetycznie, to jest po prostu niesmaczne, przypomina raczej
plastik? Próbowałam (Bogusława Maria) się do niego
przekonywać wielokrotnie i nie udało mi się. Dużo lepszym
produktem jest czeskie tofu. Czesi mają nawiasem mówiąc
bardzo dobre produkty atestowane ekologicznie. Najlepsze
jakie udaje mi się dostać w Polsce to niemieckie tofu z
firmy "Taifun", które ma naturalny smak i atesty.
Aby polubić tofu, można je marynować w poniższych zalewach
(dotyczy to tofu naturalnego, białego).
1. Mieszanka oliwy z oliwek, rozgniecionego czosnku, soli,
pieprzu, posiekanej bazylii
2. Sos sojowy wymieszany z przegotowaną zimną wodą
(proporcja 1: 3 ) z dodatkiem majeranku, tymianku, czosnku
3. Olej z pestek dyni wymieszany z sosem sojowym
4. Sos sojowy z wodą w powyższej proporcji, musztarda,
oliwa, rozmaryn
5. Sos pomidorowy rozcieńczony lekko wodą, ostra papryka w
proszku, czosnek
Pokrojone w plastry bądź kostkę tofu marynować 1- 3 dni w
powyższych marynatach.
(przepis pochodzi z książki "Odnowa na talerzu" Bożeny
Cyran)
***Przepisy***
Zupa z tofu i kasztanami wodnymi
Składniki:
sól
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżka sosu sojowego
2 szklanki rosołu drobiowego
20 kasztanów wodnych z puszki
1 seler pocięty w 1/2 cm plasterki
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
8 grzybów mu-err pokrojonych w paski
1 łyżka ciemnego octu ryżowego (lub winnego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami wody
1/2 kostki wędzonego tofu (ok.150g) pociętego w 1cm kostkę
Sposób
przygotowania:
1. Do garnka wlać olej, lekko rozgrzać, dodać cukier,
przesmażyć mieszając.
Wlać rosół, dodać tofu, kasztany, grzyby mu-err, sos sojowy i ocet
ryżowy.
2. Doprowadzić zupę do wrzenia, dodać pora. Wlać powoli mąkę
ziemniaczaną z wodą. Zagotować, aż zupa się lekko zagęści.
W razie potrzeby doprawić solą. Zupa gotowa.
Grzanki z tofu
Grzanki z tofu
Składniki:
sól
cebulka
2 pieczarki
natka pietruszki
cząber (lub bazylia)
koncentrat pomidorowy
4 kromki razowego chleba
tofu (dowolne - może być twarde, sałatkowe, wędzone)
Sposób przygotowania:
Chleb podzielić na dwie pary komplementarnych kromek. Po wewnętrznej
stronie każdej pary posmarować koncentratem pomidorowym. Na jedną
stronę
położyć plasterki tofu (albo posmarować sałatkowym), posypać cząbrem
lub
bazylią, następnie plasterki pieczarek, krążki cebuli, natkę, sól.
Przykryć drugą
kromką z pary. Można po wierzchu lekko posmarować olejem. Wrzucić do
grzankownika (takiego "składanego", że sprasowuje grzankę), zapiec.
Paella z tofu
Składniki:
sól
1 cebula
1 czerwona papryka
400g pomidorów w puszce
1bazylia, tymianek, oregano
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku zmiażdżone
275g tofu pokrojonego w kostkę
200g ryżu (najlepszy jest ten mieszany z soczewica)
550 ml wywaru z warzyw (z kostki lub własnej roboty)
Sposób przygotowania:
Posiekać wszystko. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę,
paprykę i czosnek.
Dodać pomidory, kurkumę, zioła i razem poddusić. Smażyć ok. 5 min.
Dodać
wywar, ryz. Zagotować. Dusić pod przykryciem ok. 20 min, aż wchłonie
się sos. Dodać tofu i bez przykrycia gotować ok. 10 min.
Kotlety z tofu
Składniki:
sól
olej
jajko
pieprz
ogórek
pietruszka
5 łyżek śmietany
40 dag serka tofu
mały seler (15dag)
łyżka soku z cytryny
odrobina posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzania:
Tofu pokroić, zmiksować. Seler i pietruszkę zetrzeć i wymieszać z
tofu,
jajkiem, szczypiorkiem i solą. Uformować ok. 8 kulek, spłaszczyć,
usmażyć
na oleju. Ogórek pokroić w plasterki. Śmietanę, sok z cytryny, sól,
pieprz i koper
wymieszać, polać pokrojony ogórek. Kotleciki podawać z ziemniakami i
sałatą.
Tofu z bazylią
Składniki
sól,
250g tofu,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii,
200g białej fasolki ( z puszki lub świeżej namoczonej przez noc i
ugotowanej na półmiękko),
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i
krótko podsmażyć,
dodać fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu odsączone z
zalewy i pokrojone
w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i solą.
Dusić
około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.
Durum - tofu z
warzywami
Składniki:
tofu
pieczarki
fasolka szparagowa
papryka żółta i czerwona
Sposób przygotowania:
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić tofu pokrojone w kostkę,
podsmażyć.
Po chwili dodać fasolkę pokrojona w 3-4 cm. kawałki, paprykę pociętą
w paski
oraz pieczarki. Dusić wszystko na małym ogniu w temp. 70 C
Zupa porowo -
selerowa z tofu
Składniki:
sól
pieprz
2 - 3 pory
30 dag tofu
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
pół selera średniej wielkości
półtora litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
2-3 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku, listków
kolendry - do wyboru)
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić. Z porów
odciąć zielone liście, a białe części starannie opłukać i pokroić w talarki. Seler
obrać, pokroić
w cienkie słupki. Włożyć warzywa do wrzącego bulionu, gotować, aż
będą
miękkie. Doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tofu
osączyć,
oprószyć mąką i lekko zrumienić na rozgrzanej na patelni oliwie,
wraz z zieleniną
wrzucić do zupy. Można również dodać trochę ugotowanego makaronu
rosołowego.
Tofu w
warzywach
Składniki:
sól
pieprz
cebula 2 szt
masło 3 łyżki
brokuł 30 dkg
cukinia 50 dkg
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 szt
liść laurowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18% 1/2 szkl
ziemniaki 5 sztuk małych
tofu 2 kostki - w sumie 60 dkg
bulion warzywny - może być z kostki 3 szkl
Sposób przygotowania:
Tofu wkładamy do gorącej wody i gotujemy dwie
minuty, następnie odcedzamy i kroimy na osiem kostek.
Warzywa myjemy i obieramy. Brokuła dzielimy na różyczki. Czosnek
przeciskamy
przez praskę. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i cukinię kroimy w
plasterki.
Przygotowane warzywa smażymy 3 minuty na maśle, oprószamy mąką i
smażymy
jeszcze minutę. Wlewamy bulion i wkładamy liść laurowy, dusimy
warzywa 10 minut.
Dodajemy tofu i dusimy jeszcze 3 minuty. Mieszamy ze śmietanką i
dusimy ponownie
3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Klopsiki z tofu:
Kostka tofu,
posiekane włoskie orzechy, trochę ugotowanej kaszy jaglanej,
trochę mąki kukurydzianej, czosnek, sól, szczypiorek,
oregano, bazylia, tarta bułka lub otręby. Rozdrobnić tofu,
wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować klopsy,
smażyć na patelni lub piec w piekarniku (180° aż nabiorą
złotego koloru).
Pasta do smarowania kanapek:
Rozgnieść
widelcem tofu wędzone, dodać trochę sosu sojowego, słodką
paprykę w proszku (dość dużo, żeby był wyrazisty smak) i
trochę ostrej papryki, wymieszać dokładnie widelcem z masłem
dając go tyle, żeby powstała pasta. Na koniec wymieszać z
pokrojoną cebulą.
Sałatka uniwersalna z dodatkiem tofu:
Ugotowane
jakiekolwiek ziarna lub kasza (jęczmień, owies bezłuskowy,
orkisz, ryż, kasza jaglana itp.), fasola (jakikolwiek rodzaj,
biała, czerwona, ciecierzyca, zielony groszek), pokrojona
czerwona papryka, cebula, ogórek (zielony, kiszony bądź
konserwowy), kilka małych pomidorków, trochę zielonych liści
(np. pietruszka, seler, koper), tofu pokrojone w kostkę,
parę kropli oliwy, przyprawy. Taka sałatka, której smak za
każdym razem jest trochę inny, w zależności od dodatków,
może być zabierana w pudełku do pracy jako drugie śniadanie.
Tofu opiekane:
Kostka tofu
pokrojona w plastry, sos sojowy, utarty świeży imbir,
zielona pietruszka. Piekarnik nastawić na opiekanie.
Zmieszać sos z imbirem i nałożyć na tofu, umieścić je w
żaroodpornym naczyniu. Opiekać aż lekko zbrązowieje po
obydwu stronach (opieka się szybko, trzeba uważać). Posypać
pietruszką.
Tofu smażone:
Pokroić
tofu na płaskie kawałki lub sztabki, można panierować
dowolnie lub nie, obsmażać na złoty kolor. Można stosować do
obiadu i na kanapki.
|