Osteoporoza
to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. I dotyka nie tylko
kobiety w zaawansowanym wieku. Cierpią na nią coraz częściej również
mężczyźni. Pierwsze objawy osteoporozy u mieszkańców dużych miast
Europy występują już w wieku 30 lat. Co więcej, przypadki
osteoporozy coraz częściej wykrywane są u dzieci w wieku 8-11lat!
Osteoporoza oznacza demineralizację kości, głównie ich odwapnienie.
Jeśli z różnych przyczyn wapnia w organizmie zaczyna brakować, wtedy
tkanka kostna ulega rzeszotowieniu i kości wyglądają jak ser z
dużymi dziurami. Zażywanie suplementów z wapniem nie zawsze pomaga,
a często jest wręcz szkodliwe. Pomóc sobie możemy przez zmianę
nawyków tj. zwiększenie aktywności fizycznej, rezygnację ze
„śmieciowego” jedzenia i wprowadzenie do jadłospisu jak najwięcej
warzyw i owoców zawierających maksymalne ilości wapnia, witamin C i
D, fosforu, potasu i magnezu
Skutecznym i prostym remedium przeciw osteoporozie są skorupki z
jaj. Są one idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajalny
przez organizm. Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie
niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan,
molibden, siarka, krzem, cynk i inne. Skład skorupki jajka jest
bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy
uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajek na organizm
człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało
pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach
dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych
katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia
tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.
Terapia skorupkami jaj może więc przynieść nieoceniony pożytek w
leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Nie powoduje przy tym żadnych
skutków ubocznych, jest prosta w stosowaniu i tania. W
skorupkoterapii najlepiej jest oczywiście wykorzystywać skorupki z
jajek ekologicznych.
Terapia jest bardzo prosta. Skorupkę trzeba zanurzyć na 5 minut we
wrzątku, pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy.
Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2
cytryny lub dodawać do gotowych potraw. Dwa razy w roku w styczniu i
listopadzie możemy przeprowadzić 30-dniowe kuracje skorupkami
zażywając po 1-2 g skorupek dziennie.
Źródło:
LINK!
|