Ogórek pochodzi ze starożytnego Iranu i znany jest od około 7000
lat, do Polski przybył przez Bizancjum i Rosję. I tutaj właśnie, w
naszym kraju doczekał się uznania, jakie mu się należało.
Wielu znanych ludzi darzyło ogórki wielkim szacunkiem. Juliusz Cezar
twierdził, że nie ma nic bardziej orzeźwiającego jak ogórki, sok z
ogórków darzył zaś szczególnym uznaniem, wierząc, że ma on istotny
wpływ na inteligencję i temperament. Arystoteles polecał ich
stosowanie w kuchni żonom, które miały mało namiętnych mężów, by ich
mężowie byli silni, żwawi i jurni. W Polsce, za panowania Zygmunta
Starego, najgorętszym orędownikiem tego warzywa był Sebastian
Freitag z klasztoru cystersów, który leczył ogórkami "zarazę
morową". W średniowieczu zaś był to najlepszy środek na gorączkę.
Wierzono, że wystarczy włożyć ogórek do łóżka gorączkującego
dziecka, a warzywo gorączkę wypije.
Same w sobie ogórki nie posiadają jakichś niezwykle istotnych ilości
witamin, w większości składają się z wody. Oczywiście znajdziemy w
nich niewielki ilości witaminy C, A, B, E, kwasy organiczne, sole
mineralne i cukry. Jednak jest pewna wada, ogórek zawiera również
enzym askorbinowy, który niestety neutralizuje witaminę C, z tego
też powodu nie powinno się np. mieszać ze sobą ogórka z pomidorem,
bo pomidor traci znacznie w tym "związku". No i jeszcze jedna wada,
ogórek jest ogólnie ciężkostrawny dla osób o wrażliwym żołądku, co
uniemożliwia jego spożywanie w dużych ilościach. Takim osobom zaleca
się przed spożyciem ogórek osolić i odczekać, aż zmięknie. Łatwiej
strawne są ogórki kiszone czy małosolne niż surowe.
Niezastąpione możliwości i właściwości ogórka odkryto w ramach
produkcji kosmetyków wszelkiego rodzaju - maseczek, mleczek,
toników, kremów, żeli itp. A to z uwagi na kojąco - chłodzące
właściwości ogórka. Był on stosowany na cerę już od dawien dawna.
Maseczki z plasterków ogórka, tonik z soku z ogórka, czy balsam z
miąższu ogórkowego to tylko niektóre z naturalnych form zastosowania
ogórka dla poprawienia stanu skóry. Wyciąg z ogórka działa lekko
ściągająco i oczyszczająco, dlatego często jest składnikiem kremów
dla osób z cerą tłustą lub mieszaną.
Jeśli chodzi o kwestie leczenia, to lekarze na dziś dzień na pewno
potwierdzają, że picie soku z kiszonych ogórków leczy wrzody, bo
właśnie w wodzie po kiszonych ogórkach znajdują się bakterie, które
wywierają dobry wpływ na florę bakteryjną jelit stąd zalecany np.
przy robaczycy jelit, jak również przy nadkwasocie.
Ogórki cenione są nie tylko ze względu na smak, ale i zawartość
wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na
trawienie i odkwasza organizm. Zwłaszcza osoby na diecie
odchudzającej powinny włączyć go do codziennego menu. Oprócz tego,
że odchudzają, ogórki przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn
z organizmu, działają moczopędnie, oczyszczając organizm. Ogórki i
wyciśnięty z nich sok łagodzą uporczywy kaszel, uspokajają system
nerwowy i działają przeciwzapalnie. Odwar z nasion ogórka służy jako
środek obniżający gorączkę. Sok ze świeżych ogórków ułatwia usuwanie
z organizmu kwasu moczowego, łagodzi bóle stawowe, jest pomocny w
stanach zapalnych zębów i dziąseł. Posmarowanie sokiem opryszczki i
miejsc po ukąszeniu owadów łagodzi ból. Sok wyciśnięty ze świeżego
ogórka leczy, doskonale oczyszcza, wzmacnia i wybiela skórę, jest
odpowiedni dla cery bardzo wrażliwej ze skłonnością do wyprysków.
Przez cały rok mamy dostęp do ogórków szklarniowych, jednak te
najlepiej nadają się jedynie na kanapkę lub mizerię. Nieporównywalne
jednak pod względem walorów smakowych są ogórki gruntowe na które
czekamy cały rok. Nadają się do wszystkiego, ze wszystkim smakują,
można je nawet zagryzać same, obrane i ewentualnie lekko osolone.
PRZEPISY NA ŚWIEŻO:
1. Mizeria
4 duże ogórki
mały jogurt naturalny
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Ogórki myjemy, obieramy kroimy w cieniutkie plasterki (można zetrzeć
na tarce w plasterki), lekko solimy i zakrywamy talerzem, kładąc na
talerz butelkę wody lub coś innego ciężkiego, żeby sok z ogórków
łatwiej puścił. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, mieszamy, po czym
dodajemy pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy. Jak ogórki
puszczą już widocznie sok odciskamy je i zalewamy jogurtem - dobrze
mieszamy. I gotowe. W sam raz do wszelkich dań i mięsnych i
bezmięsnych. Osobiście uwielbiam mizerię tak, że wcinam ją samą.
Jeden ogórek ścieramy na grubej tarce, drugi kroimy w cienkie
plasterki, rzodkiewkę również kroimy w cienkie plasterki (można na
zetrzeć na tarce), szczypiorek drobno siekamy, koperek również
drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy zimnym kefirem
i doprawiamy do smaku wedle uznania. Idealny do spożycia w upalne
dni.
3. Ogórki duszone w śmietanie
1 kg świeżych ogórków gruntowych
2 łyżki posiekanego koperku
1 żółtko
200 ml śmietany
100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy całą środkową część z
nasionami. Kroimy w dużą kostkę, lekko solimy i odstawiamy na ½
godziny. Po tym czasie odciskamy ogórki ze zbędnego płynu. W
rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego ogórki i wlewamy
bulion. Dusimy je około 10 minut na małym ogniu.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i powoli wlewamy do ogórków. Dusimy
kolejne 10 minut. Zestawiamy z ognia i dopiero wtedy dodajemy sól i
pieprz do smaku oraz koperek. Mieszamy. Dobrze smakują np. z młodymi
ziemniaczkami.
PRZETWORY:
1. Ogórki kiszone
Ogórki
koper (kwiatostany i łodygi)
ząbki czosnku
korzeń i liście chrzanu
liście czarnej porzeczki, wiśni i dębu
na 1 litr wody 3,5 dag soli i 1 płaska łyżeczka cukru
Przykładowe proporcje na 12-14 słoików 1 litrowych:
ok 7 kg ogórków gruntowych
5 l wody
17-18 dag soli
2 łyżki stołowe cukru - zagotować, wrzącym
zalewać, zamykać.
Do słoików na dno dać umyte i osuszone koper, ząbek czosnek, kawałek
liścia i korzenia chrzanu, po 1-2 liściu wiśni, dębu i czarnej
porzeczki (oczywiście w miarę możliwości dostępu do nich).Układamy
ciasno umyte ogórki przeznaczone do kiszenia. Na wierzch druga
warstwa podanych wcześniej przypraw. Zalewamy zagotowana gorącą
zalewą, zakręcamy pokrywkami twist-off i wynosimy do piwnicy.
Podstawą aby ogórki były smaczne i kruche jest to jakie ogórki
zakupimy do kiszenia, chodzi o to aby były jędrne i "czyste
ekologicznie".
1 kg ogórków gruntowych
1,5 szkl wody
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
gorczyca
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Odstawiamy w
misce na 24 h. Wodę zagotowaną z octem, cukrem i przyprawami (bez
gorczycy) również odstawiamy na 24 h. Po upływie wskazanego czasu
ogórki dobrze odsączamy, na dno słoika wsypujemy szczyptę gorczycy,
układamy ogórki. Po przygotowaniu słoików z ogórkami zalewę octową
mieszamy z sokiem z ogórków i gotujemy. Po zagotowaniu zalewamy
słoiki i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
opracowała GODAN
ze znaczącą pomocą informacji Internetowej