NATURALNE LECZENIE

NATURALNY DETOKS PO CHEMIOTERAPII

Chemioterapia jest jednym z najbardziej toksycznych zabiegów przeprowadzanych przy leczeniu raka metodą kliniczną. To „leczenie” nie odróżnia zdrowych komórek od chorych, zabija wszystkie a trucizna użyta do chemioterapii jeszcze długo krąży w organizmie. Kiedy pacjent chory na raka decyduje się na chemioterapię, w chwili kiedy kończy swoje zabiegi chemią, wcale to nie oznacza, że jest to koniec jego terapii. Jego ciało ciągle ciężko pracuje aby pozbyć się chemicznych substancji, ciężkich metali i innych wstrętnych toksyn ciągle wirujących w jego systemie, które były użyte do walki z rakiem.

Toksyny najczęściej zbierają się w wątrobie i nerkach, toteż te dwa organy bywają najszybciej uszkadzane.

Detoksykacja w trakcie chemioterapii i bezpośrednio po niej jest niezwykle ważna, należy szybko przywracać rewitalizację organizmu, ponieważ to skutki chemioterapii zbyt często zabierają chorym życie.

Nasze zdrowe ciała są niezwykłym urządzeniem, same oczyszczają się z codziennych toksyn. Chemioterapia - ciężkie metale i toksyny we krwi najszybciej gromadzą się w wątrobie, która przetwarza je aby mogły być wydalone przez nerki i pracę jelit. Niestety po chemioterapii cały system jest zbyt osłabiony i należy mu pomóc wydalić wszystkie toksyny na zewnątrz.

Kiedy nie zrobimy tego w porę, wiele organów zostanie uszkodzonych, toksyny przenikną głębiej, szczególnie w mięśnie, kości i mogą tam tkwić długimi latami powodując różne dolegliwości w ciele.

Najprostszym sposobem aby po chemioterapii pomóc wątrobie i nerkom jest picie dużych ilości czystej wody, gdyż to ona jest  kluczowym elementem każdego naturalnego oczyszczania wątroby i całego ciała

Drugim doskonałym oczyszczaczem, który działa niczym miotła jest fiber (włókno). Po chemioterapii włókno jest ważniejsze dla organizmu niż kiedykolwiek wcześniej, ponieważ wiąże w sobie toksyny wydalane przez wątrobę i „wywozi” je ze swojego systemu poprzez układ trawienny.

Każda naturalna dieta oczyszczająca wątrobę powinna zawierać zdrową żywność składającą się z roślin strączkowych, owoców, warzyw.

Po chemioterapii zalecane jest spożywanie nasion babki jajowatej (Psyllium), są doskonałym źródłem błonnika, zaczynając od małych dawek i stopniowo je zwiększając.

Aby pomoc wątrobie dojść do normalnego stanu po chemioterapii należy bezwzględnie unikać przetworów, rafinowanego cukru, mięsa, zwierzęcych tłuszczów i innych żywieniowych śmieci; wszystkie barwniki, złe tłuszcze, sól i inne... nie są one potrzebne organizmowi, szczególnie po chemioterapii. Należy szczególnie zwrócić uwagę na spożycie soli, potasu i magnezu.
Dla równowagi komórkowej dorośli potrzebują około 6 mg soli dziennie, dziecko 3 mg. Przeciętny Amerykanin zjada 16 mg dziennie, więc nic dziwnego, że obciążona jest jego praca serca i pojawia się w jego ciele wiele chorób.

Należy spożywać potas na poziomie 5x większym niż sód, ponieważ wewnątrz każdej komórki w organizmie są elektrownie, które napędza potas. Komórki są w stanie użyć sodu zamiast potasu do produkcji energii lecz końcowy efekt nie jest ten sam. Odpady sodu są bardziej kwaśne. W rezultacie komórka działa mniej skutecznie. Kiedy w „elektrownie” wkrada się więcej kwasu produkują mniej energii co na dłuższą metę powoduje uszkodzenia genetyczne. Gaśnie w komórkach światło i pojawia się rak. Toteż uważajmy w swojej diecie na sód i potas.

Trzecim niezbędnym minerałem jest magnez, który pomaga słabej komórce, lecz ludzie mają również niedobory magnezu, zatem komórki stają się kwaśne a elektrownie produkują za mało energii.

Ciało musi mieć wszystkie witaminy, minerały i inne wartościowe składniki odżywcze, których naprawdę potrzebuje, toteż należy spożywać zdrowe potrawy, czyli dużą ilość warzyw (szczególnie potrawy kapustne), owoców, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białka. Wiadomo, najlepsza jest organiczna żywność ... niestety, nie każdego na nią stać, toteż kiedy mamy jeszcze lato spróbujmy sami wybrać się na jagody, jeżyny, dzikie maliny, poziomki, odwiedzajmy ekologiczne gospodarstwa, korzystajmy z tych dobrodziejstw.

Spożywajmy świeży sok z pokrzywy, mleczu, trawy pszenicznej. Zbierajmy zioła, hubę brzozową, jemiołę i sami je suszmy na herbatki. Najlepsza jest pokrzywa, krwawnik, skrzyp, szałwia, nagietek i wiele innych. W celu odbudowania zniszczonego organizmu chemioterapią i rakiem wspaniałe są napary z huby brzozowej i sok z brzozy. Zioła należy suszyć w przewiewnym miejscu, w cieniu, suche pokruszyć i przechowywać w specjalnych pojemnikach (najlepiej szklanych). Ziołowe herbatki
(z pokrzywy, krwawnika, owoców goi) pomogą nie tylko usunąć toksyny, również regenerują wiele organów obciążonych chemią, w tym układ krwionośny.

Dobrze jest zasilać organizm ekstraktem z korzenia żen-szenia, który oczyszcza równocześnie 12 meridian.

Innym doskonałym ziołem jest mniszek, stymuluje detoksykację organizmu. Jest to dobrze znany tonik na wątrobę.

Ważne są witaminy: A, B, C, E i wiele innych, zmniejszają skutki uboczne po chemioterapii, są skuteczne w walce z nowotworami.

Witamina A (retinol), witamina E (tokoferol) mają silne działanie przeciwnowotworowe, podnoszą sprawność umysłową, wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej, opóźniają procesy starzenia się.

Ekstrakt z pestek winogron jest około 50 razy skuteczniejszy niż witamina C w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych. Toteż dobrze je zażywać jeszcze długo po chemioterapii w celu zabezpieczenia się przed przerzutami.

Również kurkumina skutecznie niszczy komórki nowotworowe. Na rynku ukazał się produkt 10 razy silniejszy niż standardowa kurkumina, pod nazwą "CuraMed 750mg", który niszczy nowotwory wzmacniając system immunologiczny, usuwa ból i stres.

Ważna jest dieta antyoksydantowa bogata w flawonoidy.

Najsilniejsza żywność bogata w witaminę C to: brokuły, cebula, karczochy, papryka, kalafior, natka pietruszki, porzeczki, jeżyny, borówki, truskawki, owoce cytrusowe.

Dużo witaminy E znajduje się w morskich rybach, mleku, tłuszczach roślinnych, orzechach, nasionach słonecznika.

Lipogen, znajduje się w pomidorach, morelach, różowych grejpfrutach.

Beta-karoten znajduje się w marchwi, pomidorach, czerwonej papryce, morelach, suszonych śliwkach.

Bioflawonoidy można znaleźć w jagodach, białej skórce z cytrusów, morelach, pomidorach.

Luteina znajduje się w szpinaku, sałacie, rabarbarze, kabaczkach, groszku zielonym, brokułach.

Koenzym Q10 znajduje się w morskich tłustych rybach, szpinaku, brokułach.

Cynk znajduje się w kaszach, jajkach, rybach, mleku, pestkach dyni, ciemnym pieczywie.

Selen znajduje się w rybach, żółtkach jajek, brokułach, kapuście, selerze.

Miedź znajduje się w warzywach strączkowych, orzechach, miodzie, jabłkach, śliwkach, ziarnach zbóż.

Mangan znajduje się w orzechach, owocach leśnych, otrębach pszennych, kapuście, pomidorach.

Najbardziej znanym antyoksydantowym ziołem, używanym jako przyprawa jest oregano. Poza tym można stosować tumerik, goździki, szafran indyjski, cynamon, bazylię.

Oczyszczając wątrobę nie zapominajmy o cytrynach, jabłkach, żurawinach, czerwonym buraku i marchwi. Najlepiej będzie je spożywać w świeżych sokach, które pomogą wypłukać toksyny.

Świeże soki są budowniczymi i regeneratorami ludzkiego systemu. Dobra jest kombinacja soku z jarmużu, szpinaku, marchwi, ogórka, odrobiny świeżego imbiru i pietruszki (może być cilantro).

Po przebytej chemioterapii wskazane jest abyśmy uzupełnili swoją dietę o wszystkie potrzebne suplementy takie jak: spirulina (LINK!), grzybek reishi (LINK!), maca (LINK!), jagody goji (LINK!), ziołowe herbaty (np z korzenia mniszka, natki pietruszki, imbiru, prawoślazu, ostu itp), które są doskonałym detoksem dla wątroby i całego systemu. Zalecana jest również do picia zielona herbata.

W oczyszczaniu organizmu po chemioterapii nie można pominąć czosnku. Uważa się, że ma silne antyrakowe działanie. Ogranicza dopływ krwi do guzów nowotworowych. Złą wiadomością jest to, że pigułki z czosnku są zupełnie bezużyteczne, do tej terapii niezbędny jest świeżo wyciśnięty sok.

W czosnku znajduje się czynna substancja – Allicyna, jest bardzo silną bronią przeciw infekcjom, zwalcza bakterie, wirusy, drożdże, jelitowe ameby. Świeżo wyciśnięty sok posiada witaminy z grupy B, kwas foliowy, cholinę, inozytol, kluczowy składnik do replikacji DNA i układu immunologicznego.

Allicyna pomaga zapobiegać zakażeniom, wzmacnia siły obronne organizmu, hamuje rozwój wielu raków, w tym sutka, wątroby, jelita grubego, prostaty i wielu innych. Czosnek również chroni organizm nie tylko po chemii ale i radioterapii, znacznie łagodzi skutki uboczne. Po radioterapii dobrze jest smarować całe ciało olejem kokosowym. Czosnek chroni DNA. Zawiera dobry poziom selenu, tryptofanu, który jest potrzebny do produkcji melatoniny w szyszynce.

Czosnek jest doskonałym i bardzo silnym środkiem neutralizującym wolne rodniki. Antyoksydanty zapobiegają zniszczeniom jakie one czynią w każdym organizmie, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, choroby układu krążenia, choroby stawów, zaćmę, sprawiają, że przebieg wielu chorób jest łagodniejszy, ponieważ wzmacniają system immunologiczny.

Chemioterapia niszczy naturalną florę jelit i często jest przyczyną grzybicy jamy ustnej, dlatego należy przyjmować probiotyki. Powinno się spożywać jogurt i kefir w celu odbudowania flory bakteryjnej. Stan naszych jelit ma wpływ na stan naszego układu pokarmowego i całego organizmu dlatego przyjmowanie probiotyków jest niezbędne aby nasz system właściwie funkcjonował.

W czasie chemioterapii i po niej doskonała jest woda kokosowa. Zawiera ona związki organiczne, które pomagają nawilżyć i utrzymać ciało w odpowiedniej temperaturze.

Woda z młodego kokosa dostarcza do organizmu odpowiednich składników odżywczych i tlenu do komórek, wzmacnia układ immunologiczny, oczyszcza przewód pokarmowy, zrównoważa pH i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zwiększa słabe krążenie, pomaga nerkom. Hawajczycy nazywają wodę z kokosa „rosą z nieba” ze względu na jej zdrowe właściwości.

Bogata jest szczególnie w witaminy z grupy B, minerały takie jak: cynk, selen, jod, siarkę, mangan. Jest źródłem elektrolitów i soli naturalnych, zwłaszcza potasu i magnezu co reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza się tworzenie zbędnej płytki krwi.
Działa przeciwzapalnie, zmniejsza obrzęki rąk i stóp, zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi, rozpuszcza kamienie nerkowe, poprawia gojenie się ran, elastyczność skóry, wygładza zmarszczki, usuwa starcze plamy.

Świeża woda kokosowa jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych elektrolitów i może być stosowana w celu zapobiegania odwodnieniu. Woda kokosowa zawiera pięć elektrolitów jakie potrzebuje nasz organizm.

1. Potas - reguluje bicie serca, pracę mięśni.
2. Sód - potrzebny do pracy komórek.
3. Fosfor - potrzebny kościom.
4. Wapń - do wzmocnienia kości.
5. Magnez łącznie z wapniem potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania mięśni.

Woda kokosowa ma podobny skład do osocza krwi, może być podawana dożylnie do krwiobiegu. Zawiera jeszcze jeden bardzo ważny składnik: cytokininy. Komórki leczone cytokininami nie ulegają zwyrodnieniu, zmniejszają ryzyko chorób degeneracyjnych związanych ze starzeniem. Woda kokosowa jest najbogatszym żywieniowym źródłem cytokinin.

Pod wpływem cytokinin normalne komórki trzymają się zdrowo, podczas gdy komórki nowotworowe zaprogramowane są na śmierć, zapobiegają ich wzrostowi i rozprzestrzenianiu się (przerzuty). Przeciwrakowe działanie cytokin zostało dobrze naukowo udokumentowane.

Po chemioterapii należy bezwzględnie unikać alkoholu, kawy i innych ciężkich używek, ponieważ są przetwarzane przez wątrobę.

Obciążona i często uszkodzona wątroba mocno reaguje na alkohol. Początek uszkodzenia wątroby może mieć charakter powolny lub gwałtowny.

Jeśli dochodzi do uszkodzenia komórek wątroby wpływa to na mózg, powoduje zamieszanie, dezorientację, szczególnie kiedy chory spożywa alkohol podczas chemioterapii. Alkohol połączony z chemioterapią może przybrać ciężką postać niewydolności wątroby i nerek a toksyny zbierające się we krwi będą zaburzać funkcje mózgu. Takie połączenie chemioterapii i alkoholu można przypłacić życiem.

Dlaczego o tym wspominam? Często słyszę, że podczas przerw w chemioterapii i radioterapii, nawet kilkudniowych chorzy spożywają alkohol. Osobiście przestrzegam w tym czasie nawet przed wypiciem lampki wina.

Gorąca woda z dodatkiem soli epsom otwiera wszystkie pory, co pozwala na uwolnienie się toksyn z ciała, następuje również wchłanianie przez skórę składników odżywczych znajdujących się w soli takich jak magnez i siarczan, to one powodują, że toksyny opuszczają ciało. Do wzmocnienia kąpieli można dodać świeżego soku z imbiru w celu wyeliminowania z ciała bólu.

W neutralizowaniu promieniowania pomaga soda oczyszczona, dobrze jest ją dodać do kąpieli lub położyć na naświetlone ciało olej sezamowy lub zwykły organiczny ocet w celu ukojenia stawów i ścięgien.

W czasie oczyszczania wątroby niezbędna jest dobra cyrkulacja krwi. Krążenie krwi walczy ze stresem. Ważne aby dużo spacerować i stosować inne niewyczerpujące ćwiczenia, może to być yoga, lecz należy również dużo wypoczywać, dbać o swój sen.

Kiedy czujesz się po chemioterapii źle, wypróbuj te metody. Warto, poczujesz się lepiej i zregenerujesz swój nadwyrężony system.

9 Aug. 2013

WIESŁAWA