NATURALNE LECZENIE

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

Ludzie na całym świecie dyskutują na temat mleka i jego dobrych i złych walorów. Szczególnie w ostatnich latach świat podzielił się na dwie różne opinie: jedni twierdzą, że mleko jest dobre dla człowieka, a inni wskazują jego szkodliwe właściwości.

Naukowa debata ciągle trwa, nie tylko co do mleka, jak wiemy tym sposobem wykasowano nam dobrą opinię o ziołach i innych produktach odżywczych, które zawsze służyły człowiekowi w jego życiu.

Toteż dzisiaj trudno wielu ludziom, szczególnie młodym, wychowanym na internetowych szkołach znaleźć prawdę.

I jak to naprawdę jest z tym mlekiem?

Zacznę od starych i wypróbowanych receptur ayurvedy, którą za wszelką cenę chce zniszczyć obecny system.

Czym było i jest mleko według starożytnych nauk?

Według Ayurvedy, mleko jest nektarem dla ludzkiego organizmu, dlatego jest najbardziej naturalnym pokarmem dla człowieka. Można przejść cały świat i na całym świecie znajdziemy mleko w pożywieniu człowieka, jak również inne produkty wytworzone z mleka.

W Indiach od tysiącleci ludzie piją dużo mleka i spożywają Ghee – forma masła z krowiego mleka.

Ghee uważane jest przez Hindusów za najlepszy składnik odżywczy dla ludzi, szczególnie chorych na serce i tych, którzy cierpią na nadmiar cholesterolu we krwi. Jego regularne spożycie zwiększa fizyczną i psychiczną siłę, utrzymuje organizm w zdrowiu i zwiększa potencję ciała. Działa nie tylko odżywczo, ale również pomaga oczyszczać cały organizm, co daje poprawę kondycji mięśni, ścięgien, wzmacnia kości.

Ghee krowie ma wielką moc nie tylko w odżywianiu się, jest stosowane w religijnych ceremoniach – Yagna (LINK!). Nie jest tajemnicą, że pomaga usuwać promieniowanie atomowe z komórek ludzkich i z atmosfery. Toteż Hindusi palą w swoich świątyniach lampki z krowiego Ghee, które dostarczają wielkie ilości tlenu w atmosferze.

Ghee krowie ma dobry cholesterol, więc zaleca się go osobom z wysokim poziomem cholesterolu, to naprawdę jest dobry oczyszczający tonik. Używa się go także jako krople do nosa, aby zrównoważyć Tridosha (LINK!) - powietrze, ogień, woda.

Jeśli ktoś cierpi na łuszczycę lub inne choroby skóry, zamiast używania drogich maści, wprzódy te osoby powinny spróbować smarować skórę Ghee. Ta terapia może okazać się cudem, ponieważ Ghee ma wielki wpływ na detoksykację systemu.

W Indiach Ghee i krowie mleko stosowane są jako lek w następujących schorzeniach: zakwaszenie organizmu, niedokrwistość, astma, odtruwanie z trucizn, czyraki na języku i podniebieniu, nieczystość krwi, krwawe biegunki, pieczenie oczu, uporczywy przewlekły kaszel, przewlekła gorączka, czarne piegi na twarzy, cukrzyca, rzeżączka, dna moczanowa, ogólne osłabienie, krwawienia z nosa, jest naturalnym tonikiem pomagającym w zasypianiu i na inne gastryczne dolegliwości.

Ghee jest bardzo cenione ponieważ zwiększa Agni (ogień, enzym) bez jednoczesnego tankowania Pitta, jest doskonałą równowagą dla Pitta. Ghee używane jest zamiast oleju, np. do warzyw.

Ayurveda – nauka o długiej żywotności, jest to system tradycyjnej medycyny, formy medycyny alternatywnej, receptur zebranych z różnych starożytnych źródeł w celu leczenia różnych dolegliwości ciała i duszy, i zabiegów chirurgicznych.

Hinduizm (Ayurveda) i Buddyzm (Madjamaka) leczą za pomocą równowagi pięciu elementów. Duży nacisk kładą na umiejętność spożywania żywności, na sen i współżycie seksualne.

Ayurveda wykorzystuje wszystkie pięć zmysłów, leczy ciało fizyczne i psychiczne. Podkreśla wykorzystanie roślinnych leków i żywności, w tym przypraw, np.: kardamonu, cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu, tumeriku (kurkumy), curry i wielu innych, ponadto niektórych produktów zwierzęcych, np. mleka. Wykorzystują także minerały: siarkę, arsen, szczawian miedzi, złoto, srebro w zależności od schorzenia.

Ayurveda dba o właściwą funkcję kanałów energetycznych, przepływu energii z jednego punktu do drugiego, ponieważ brak prawidłowej energetycznej komunikacji w ciele jest przyczyną chorób, w tym reumatyzmu, padaczki, autyzmu, paraliżu, drgawek, a nawet chorób psychicznych.

Jedną ze starych metod jest doprowadzanie ciała do potów, jako zabiegu prowadzącego do otwarcia kanałów, które kiedy są zablokowane doprowadzają do chorób.

Ayurveda ma własne pojęcia i poglądy, które są zupełnie inne, niż to wyrażają współcześni badacze naszego zdrowia. Przede wszystkim leczą ciała ludzkie dopasowując odpowiednią formę żywienia i uleczania dla każdego typu ciała.

Walory mleka według Ayurvedy

-ma słodki smak

-zwiększa ojas, co uważane jest za istotę wszystkich Dhatsus (tkanek). Ojas – wigor, energia ciała, sok z własnej energii życiowej, jeśli występuje jej niedobór powoduje osłabienie, zmęczenie, chorobę. Ojas odżywia siedem Dhatsus

-mleko zmniejsza Vatta i Pitta, ale zwiększa Kappa.

-jest dobrym afrodyzjakiem, co oznacza, że wzmacnia Shukra dhatu (tkankę reprodukcyjną)

-mleko zawiera kappa i bywa ciężkie do strawienia, dlatego należy unikać picia go na zimno. Przed spożyciem zawsze powinno być ugotowane albo podgrzane

-mleko chłodzi naturę (Shista virya), co oznacza, że ma efekt chłodniczy ciała. Wśród ośmiu rodzajów mleka wymienionych w Ayurvedzie, krowie mleko jest uważane za najlepsze

-krowie mleko odmładza (Rosayana)

-wzmacnia różne tkanki, poprawia pamięć, zwiększa odporność, jest łatwo trawione i wchłaniane w organizmie. Jest szczególnie dobre dla matek karmiących piersią.

Jogurt

-jest kwaśny w smaku

-ma wiążące jakości, z ich powodu jest często używany jako lek na biegunkę i czerwonkę

-jogurt jest ciężki do strawienia

-zmniejsza Vatta, zwiększa Kappa i Pitta

-zwiększa krew i reprodukcję płynów w organizmie

-jogurt zrobiony z odtłuszczonego mleka jest dobry dla jelit, na niestrawność i wzdęcia

-dobrze jest spożywać jogurt z miodem, z soczewicą

-nie jest wskazane jeść ciepły jogurt

-należy unikać jedzenia dużej ilości jogurtu wiosną i zimą

-nie powinien być spożywany w nocy lub na kolację.

Ayurveda nie zaleca również aby jeść jogurty codziennie, to może zablokować kanały krążenia.

Masło

Ayurveda twierdzi, że świeże masło, domowej roboty jest najlepsze. Świeże smakuje słodko, ale jest trochę kwaśne i gorzkie. Pomaga w zaburzeniach spowodowanych Pitta i Vatta. Jest dobre w leczeniu chorób skóry i chorób spowodowanych zanieczyszczeniem krwi. Jednak nie powinniśmy spożywać zbyt dużo masła, ponieważ powoduje zablokowania układu krążenia. Masło na pewno poprawia pamięć, odporność i wzmacnia płyny w organizmie, dobrze wpływa na inteligencję. Stymulując ogień trawienny, tym samym poprawia trawienie. Odżywia tkanki ciała i zwiększa życiodajny płyn ojas.

Ayurveda, nauka znana od 5000 lat ma swoje własne tradycje i poglądy i mleko deklaruje jako słodycz służącą człowiekowi do poprawy kondycji, ale należy pamiętać – NIE ZALECA JEGO PRZEDAWKOWANIA. Jednym z większych sekretów jest picie surowego mleka – NIEPASTERYZOWANEGO lub HOMOGENIZOWANEGO. Dla poprawy jego wartości Hindusi dodają cynamonu, kardamonu, imbiru lub pieprzu.

Ayurveda utrzymuje, że przez proces pasteryzacji mleka, co ma ma na celu oczyszczenie mleka z bakterii czyni go bardziej szkodliwym. Pasteryzacja powoduje częściowe rozbicie białek mleka, czyniąc je niemal niemożliwym do strawienia przez ludzki organizm. W zasadzie homogenizacja nic nie robi aby poprawić zdrowie, jedynie może mieć wpływ na powstawanie zakrzepów miażdżycowych, co doprowadza do poważnych chorób serca.

Pasteryzacja służy jedynie sprzedaży detalicznej, dzięki niej można dłużej przechowywać mleko. Tak więc nasze zdrowe mleko za pomocą narzędzi handlu zostało zmienione w zupełnie inny produkt.

Ale nie wolno naruszać starych dobrych nauk o mleku, raczej należy robić wszystko, aby przywrócić zdrowe mleko do użytku ludzi. Wiadomo, że mleko nie powinno być długo przechowywane. Prawdą jest, że w wielu krajach nie mamy już w ogóle zdrowego krowiego mleka i produktów z niego wykonywanych.

Nie mamy także zdrowych krów, może tylko nieliczne ekologiczne gospodarstwa. Współczesne krowy są karmione genetyczną paszą i poddawane zastrzykom z antybiotyków i hormonów, dlatego takie mleko już nie ma właściwości określonych przez Ayurvedę.

Jedynie jeszcze organiczne mleko z ekologicznych gospodarstw spełnia jako tako rolę głoszoną przez starożytnych wieszczów i mędrców zdrowego życia.

Nawet jak mleko będzie w miarę nieskażone wlewa się je w opakowania, które są niezwykle szkodliwe, są to plastikowe pojemniki i papierowe kartony powlekane plastikową folią.

Mleko organiczne

Czy naprawdę jest zdrowsze niż zwykłe?

Jest między nimi duża różnica. Niby oba dostarczają białka, wapnia, magnezu, ryboflawiny, wit. A, B12, D, cynku, oba można nabyć w formie tłustej i odtłuszczonej, w detalicznej sprzedaży oba są pasteryzowane, bynajmniej w Kanadzie.

Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka do temp. 72 stopni przez 16 sekund, a następnie jest gwałtownie schłodzone. Wysoka temperatura niszczy mikroorganizmy wywołujące choroby, np. Salmonellę, co może jest ważnym krokiem w profilaktyce chorób. Bez homogenizacji mleko rozdziela się na warstwy, grubsza warstwa tłuszczu wypływa na wierzch, podczas homogenizacji tłuszcz jest rozbijany na drobniejsze cząsteczki i już mleko nie da się rozdzielić. Niestety rozbija również białka.

Organiczne mleko uzyskuje się od krów, które są karmione paszą z upraw ekologicznych, bez pestycydów. Są to całe ekologiczne gospodarstwa, gdzie nawet nie leczy się zwierząt antybiotykami. Takie zwierzę jest natychmiast oddzielane od reszty zdrowego stada.
I tak mleko oznaczone „Organic” musi pochodzić od krów, które nie zostały poddane działaniu antybiotyków i bydlęcego hormonu wzrostu (BGH), aby zwiększyć produkcję mleka, który niestety zwiększa ryzyko powstawania nowotworów związanych z tym hormonem lub prowadzi do wyższego poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGH -1), który jest związany z zachorowaniem na raka piersi.

Insulinopodobny czynnik wzrostu IGF -1 stymuluje wzrost w ciele dziecka, z biegiem czasu zmniejsza się. Niestety IGF-1 nie tylko zachęca do rozwoju normalnych komórek, ale także pobudza komórki raka piersi. W 1 litrze mleka krowiego znajduje się około 30 miligram IGF-1. IGF-1 jest normalnym składnikiem mleka matki, występuje również w mleku krowim, ale kiedy krowom podaje się BGH następuje tendencja do zwiększenia stężenia IGF-1, który jest już w zasadzie niepotrzebny w póżniejszych fazach życia, kumuluje się w organizmie co powoduje ryzyko zachorowania na raka piersi. Interesy finansowe przytłoczyły zarówno naukę jak i zdrowy rozsądek i tak BGH zostało w wielu krajach zatwierdzone. Wiadomo BGH jest produktem Monsanto.

Mleko z etykietką „Organic” musi pochodzić od krów, które nie zostały poddane żadnym szkodliwym czynnikom: antybiotykom, hormonom wzrostu (BGH), pestycydom. Kanadyjski Instytut Żywności – rządowy reżim śledzi dokładnie produkty „Organic – Canada” i biada temu, kto nie spełnia ich wymogów. Kontrolują każdy ruch tych farm, które dostarczają zdrową żywność. Zbiorniki mleka są rutynowo badane w celu dostarczenia właściwego produktu na rynek.

Kanada w przeciwieństwie do USA i innych krajów surowo zabrania wprowadzania hormonu wzrostu bydła do farm kanadyjskich, co jest dobrą wiadomością. Uważa się je za nielegalne, w dodatku noszą miano nieetycznych nie tylko dla ludzi, a nawet dla bydła. Organiczne mleko ma krótsze terminy gwarancji, różni się znacznie w smaku od zwykłego mleka. Niestety, organiczne produkty są 2 x droższe niż zwykłe, ale myślę warto przepłacić, ponieważ mleka nie należy pić w dużych ilościach, a jak już je pijemy, pijmy wartościowy produkt. Nie jest wskazane picie mleka całymi galonami, nie wpłynie to dobrze na nasze zdrowie, tak jak i spożycie w nadmiarze innych produktów.

Mleko organiczne jest w sprzedaży we wszystkich opakowaniach, również w szklanych butelkach.

Oprócz krowiego mleka, mamy jeszcze:

1. Mleko kozie, ma bardziej korzystne właściwości dla człowieka niż mleko krowie. Zapobiega niedokrwistości, demineralizacji kości (zmiękczenie kości) ze względu na wyższy poziom żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, aminokwasu tryptofanu, wit. B12, wit. B2, która jest ważna do produkcji energii i ma działanie ochronne. Jest bardzo dobrym źródłem białka wysokiej jakości. Utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i pracę serca. Zawiera krótszy łańcuch kwasów tłuszczowych, toteż jest bardziej przyswajalne przez układ pokarmowy.

Kozie mleko chroni komórki jelita grubego, zapobiega migrenom, jest pomocne w reumaitodalnym zapaleniu stawów, zmniejsza objawy napięcia miesiączkowego, odmładza ciało, (używane jest do produkcji mydeł i innych kosmetyków). Powszechnie uważane jest za mleko lecznicze.

2. Mleko owcze, jest bardziej pożywne niż krowie, bogate w witaminy: A, B, E, wapń, fosfor, potas, magnez. Zawiera większą ilość krótkich i średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla zdrowia osób, które go piją. Czynią mleko łatwiejszym do strawienia. Mleko owcze zawiera więcej sprężonego kwasu linolowego niż mleko krowie i innego bydła. Kwas linolowy pomaga zwalczać raka, poza tym zmniejsza tkankę tłuszczową. Mleko owcze produkuje w ciele więcej żółci, jest wskazane dla chorych na kamicę i cukrzycę.

W sprzedaży znajdziemy również mleko z roślin:
soi, migdałów, ryżu
i z orzecha kokosowego

1. Mleko sojowe ma tą zaletę, że posiada białko roślinne i nie powoduje nadmiernego wydzielania wapnia przez nerki. Nie zawiera laktozy, co jest ważne dla ludzi nie tolerujących laktozy (75% ludzi na świecie). Jako dodatkowe korzyści mleko sojowe zawiera prebiotyk cukrów: sachiozę i rafinozę. Prebiotyczne cukry zwiększają odporność i pomagają zmniejszyć substancje toksyczne w organizmie. Mleko sojowe obniża poziom cholesterolu, może znacząco zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Nie posiada żadnych syntetycznych hormonów, nie powoduje cukrzycy insulinozależnej, jest bogate w izoflawony (głównie genistheina i daidzteina), które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, w tym raka prostaty i piersi. Przypadki tych raków są niskie w krajach o dużym spożyciu soi. Izoflawony są antyoksydantami, które chronią nasze komórki i DNA przed utlenieniem.

Mleko sojowe zalecane jest również na gorące uderzenia podczas menopauzy u kobiet. Pomaga w huśtawce nastrojów. Soja zawiera naturalne estrogeny. Zawiera dużo białka, mniej witamin i minerałów. Mleko sojowe często jest wzbogacane w wapń i witaminę D, aby go trochę upodobnić do krowiego mleka. Ogólnie biorąc jest zdrowe, ale oczywiście jest jeden warunek, musi być organiczne, wykonane z organicznej soi, a nie genetycznie modyfikowanej. Zaleca się włączyć do codziennej diety około 25 gram białka sojowego.

2. Mleko migdałowe, znane jest od wieków. Jest wykonane przez zmieszanie sproszkowanych migdałów z wodą. Jest nisko kaloryczne. Ma małą zawartość węglowodanów. Zawiera więcej minerałów i witamin niż mleko sojowe i ryżowe.

Migdały są bardzo pożywne, idealne dla osób z nietolerancją laktozy (nie posiada laktozy). Nie zawiera także soi, kazeiny, białka mleka. Nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu, ale zawiera kwasy Omega-3. Migdały zawierają wit. E, magnez, selen, mangan, potas, cynk, żelazo, fosfor, wapń. Flawonoidy i wit. E występujące w migdałach zapobiegają nowotworom i spowalniają proces starzenia się. Ponieważ mleko migdałowe ma mało kalorii i tłuszczów jest dobre dla osób, które chcą schudnąć.

3. Mleko ryżowe, podobne do sojowego, migdałowego, szczególnie wskazane dla osób, które nie tolerują laktozy. Jest o niskiej zawartości tłuszczu, nadaje się do wypieków.

Mleko ryżowe zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, jest zdrowe dla serca. Poza tym nie zawiera wapnia, posiada mało białka. W sprzedaży jest wzbogacone w wapń, magnez, wit. B12, A, D i żelazo.

4. Mleko kokosowe nie jest sokiem z wewnątrz kokosa, ale rozcieńczonym kremem wyciśniętym z grubej białej warstwy dojrzałego kokosa. Jedną z ważniejszych korzyści płynących z mleka kokosowego jest jego zdolność do wzmocnienia układu immunologicznego. Stąd też uważany jest za naturalny środek na zaburzoną czynność układu immunologicznego. Wiele osób jest nieświadomych o ilości składników odżywczych zawartych w jednej szklane kokosowego mleka. Szklanka mleka dostarcza organizmowi ok. 38 mg wapnia, 89 mg magnezu, 63 mg potasu, 240 mg fosforu, 1,6 mg cynku, 0,6 mg miedzi, 2,2 mg manganu, 3,93 mg żelaza, 14,88 mg selenu. Poza tym witaminy: D, C, E i z grupy B (B1, B3, B5, B9).

Szklanka mleka zawiera tylko 13,3 g węglowodanów, ale mleko kokosowe ma dużą ilość tłuszczów nasyconych i na pewno nie można go zaliczać do produktu odchudzającego. W szklance mleka znajduje się 50 g tłuszczu nasyconego, lecz posiada też zdrowe tłuszcze – Omega 6 i kwas laurynowy, co pozwala zapobiec blokowaniu tętnic i utrzymać zdrowe serce. Kwas laurynowy znajduje się również w mleku matki, przyczynia się do rozwoju mózgu i zdrowych kości dziecka. Ma również antyrakotwórcze i antypatogenne właściwości.

Ayurveda uważa kokos za naturalny antystresowy tonik, przywraca emocjonalną stabilizację w czasie menopauzy u kobiet, uzdrawia rany (szczególnie blizny), leczy zapalenie wątroby, pomaga w detoksykacji ciała.

Kokos zawiera białko o najwyższej wartości biologicznej, wyprzedzając nie tylko inne orzechy, ale także mięso, jaja i mleko.

Mleko sojowe, migdałowe, ryżowe i kokosowe popularne są wśród wegetarian i wegan.

2 May 2012

WIESŁAWA