Ludzie na całym świecie dyskutują na temat mleka i jego dobrych i
złych walorów. Szczególnie w ostatnich latach świat podzielił się
na dwie różne opinie: jedni twierdzą, że mleko jest dobre dla
człowieka, a inni wskazują jego szkodliwe właściwości.
Naukowa debata ciągle trwa, nie tylko co do mleka, jak wiemy tym
sposobem wykasowano nam dobrą opinię o ziołach i innych produktach
odżywczych, które zawsze służyły człowiekowi w jego życiu.
Toteż dzisiaj trudno wielu ludziom, szczególnie młodym, wychowanym
na internetowych szkołach znaleźć prawdę.
I jak to
naprawdę jest z tym mlekiem?
Zacznę od starych i wypróbowanych receptur ayurvedy, którą za
wszelką cenę chce zniszczyć obecny system.
Czym było i jest mleko według
starożytnych nauk?
Według Ayurvedy, mleko jest nektarem dla ludzkiego organizmu,
dlatego jest najbardziej naturalnym pokarmem dla człowieka. Można
przejść cały świat i na całym świecie znajdziemy mleko w pożywieniu
człowieka, jak również inne produkty wytworzone z mleka.
W Indiach od tysiącleci ludzie piją dużo mleka i spożywają Ghee -
forma masła z krowiego mleka.
Ghee uważane jest przez
Hindusów za najlepszy składnik odżywczy dla ludzi, szczególnie
chorych na serce i tych, którzy cierpią na nadmiar cholesterolu we
krwi. Jego regularne spożycie zwiększa fizyczną i psychiczną siłę,
utrzymuje organizm w zdrowiu i zwiększa potencję ciała. Działa nie
tylko odżywczo, ale również pomaga oczyszczać cały organizm, co daje
poprawę kondycji mięśni, ścięgien, wzmacnia kości.
Ghee krowie ma wielką moc nie tylko w odżywianiu się, jest stosowane
w religijnych ceremoniach - Yagna (LINK!). Nie jest tajemnicą, że pomaga usuwać promieniowanie atomowe z
komórek ludzkich i z atmosfery. Toteż Hindusi palą w swoich
świątyniach lampki z krowiego Ghee, które dostarczają wielkie ilości
tlenu w atmosferze.
Ghee krowie ma dobry cholesterol, więc zaleca się go osobom z
wysokim poziomem cholesterolu, to naprawdę jest dobry oczyszczający
tonik. Używa się go także jako krople do nosa, aby zrównoważyć
Tridosha (LINK!) - powietrze, ogień, woda.
Jeśli ktoś cierpi na łuszczycę lub inne choroby skóry, zamiast
używania drogich maści, wprzódy te osoby powinny spróbować smarować
skórę Ghee. Ta terapia może okazać się cudem, ponieważ Ghee ma
wielki wpływ na detoksykację systemu.
W Indiach Ghee i krowie mleko stosowane są jako lek w następujących
schorzeniach: zakwaszenie organizmu, niedokrwistość, astma,
odtruwanie z trucizn, czyraki na języku i podniebieniu, nieczystość
krwi, krwawe biegunki, pieczenie oczu, uporczywy przewlekły kaszel,
przewlekła gorączka, czarne piegi na twarzy, cukrzyca, rzeżączka,
dna moczanowa, ogólne osłabienie, krwawienia z nosa, jest naturalnym
tonikiem pomagającym w zasypianiu i na inne gastryczne
dolegliwości.
Ghee jest bardzo cenione ponieważ zwiększa Agni (ogień, enzym) bez
jednoczesnego tankowania Pitta, jest doskonałą równowagą dla Pitta.
Ghee używane jest zamiast oleju, np. do warzyw.
Ayurveda - nauka o długiej
żywotności, jest to system tradycyjnej medycyny, formy medycyny
alternatywnej, receptur zebranych z różnych starożytnych źródeł w
celu leczenia różnych dolegliwości ciała i duszy, i zabiegów
chirurgicznych.
Hinduizm (Ayurveda) i Buddyzm (Madjamaka) leczą za pomocą równowagi
pięciu elementów. Duży nacisk kładą na umiejętność spożywania
żywności, na sen i współżycie seksualne.
Ayurveda wykorzystuje wszystkie pięć zmysłów, leczy ciało fizyczne i
psychiczne. Podkreśla wykorzystanie roślinnych leków i żywności, w
tym przypraw, np.: kardamonu, cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu,
tumeriku (kurkumy), curry i wielu innych, ponadto niektórych produktów
zwierzęcych, np. mleka. Wykorzystują także minerały: siarkę, arsen,
szczawian miedzi, złoto, srebro w zależności od schorzenia.
Ayurveda dba o właściwą funkcję kanałów energetycznych, przepływu
energii z jednego punktu do drugiego, ponieważ brak prawidłowej
energetycznej komunikacji w ciele jest przyczyną chorób, w tym
reumatyzmu, padaczki, autyzmu, paraliżu, drgawek, a nawet chorób
psychicznych.
Jedną ze starych metod jest doprowadzanie ciała do potów, jako
zabiegu prowadzącego do otwarcia kanałów, które kiedy są zablokowane
doprowadzają do chorób.
Ayurveda ma własne pojęcia i poglądy, które są zupełnie inne, niż to
wyrażają współcześni badacze naszego zdrowia. Przede wszystkim leczą
ciała ludzkie dopasowując odpowiednią formę żywienia i uleczania dla
każdego typu ciała.
Walory mleka według Ayurvedy
-ma słodki smak
-zwiększa ojas, co uważane jest za istotę wszystkich Dhatsus
(tkanek). Ojas - wigor, energia ciała, sok z własnej energii
życiowej, jeśli występuje jej niedobór powoduje osłabienie,
zmęczenie, chorobę. Ojas odżywia siedem Dhatsus
-mleko zmniejsza Vatta i Pitta, ale zwiększa Kappa.
-jest dobrym afrodyzjakiem, co oznacza, że wzmacnia Shukra dhatu
(tkankę reprodukcyjną)
-mleko zawiera kappa i bywa ciężkie do strawienia, dlatego należy
unikać picia go na zimno. Przed spożyciem zawsze powinno być
ugotowane albo podgrzane
-mleko chłodzi naturę (Shista virya), co oznacza, że ma efekt
chłodniczy ciała. Wśród ośmiu rodzajów mleka wymienionych w
Ayurvedzie, krowie mleko jest uważane za najlepsze
-krowie mleko odmładza (Rosayana)
-wzmacnia różne tkanki, poprawia pamięć, zwiększa odporność, jest
łatwo trawione i wchłaniane w organizmie. Jest szczególnie dobre dla
matek karmiących piersią.
Jogurt
-jest kwaśny w smaku
-ma wiążące jakości, z ich powodu jest często używany jako lek na
biegunkę i czerwonkę
-jogurt jest ciężki do strawienia
-zmniejsza Vatta, zwiększa Kappa i Pitta
-zwiększa krew i reprodukcję płynów w organizmie
-jogurt zrobiony z odtłuszczonego mleka jest dobry dla jelit, na
niestrawność i wzdęcia
-dobrze jest spożywać jogurt z miodem, z soczewicą
-nie jest wskazane jeść ciepły jogurt
-należy unikać jedzenia dużej ilości jogurtu wiosną i zimą
-nie powinien być spożywany w nocy lub na kolację.
Ayurveda nie zaleca również aby jeść jogurty codziennie, to może
zablokować kanały krążenia.
Masło
Ayurveda twierdzi, że świeże masło, domowej roboty jest najlepsze.
Świeże smakuje słodko, ale jest trochę kwaśne i gorzkie. Pomaga w
zaburzeniach spowodowanych Pitta i Vatta. Jest dobre w leczeniu
chorób skóry i chorób spowodowanych zanieczyszczeniem krwi. Jednak
nie powinniśmy spożywać zbyt dużo masła, ponieważ powoduje
zablokowania układu krążenia. Masło na pewno poprawia pamięć,
odporność i wzmacnia płyny w organizmie, dobrze wpływa na
inteligencję. Stymulując ogień trawienny, tym samym poprawia
trawienie. Odżywia tkanki ciała i zwiększa życiodajny płyn ojas.
Ayurveda, nauka znana od 5000 lat ma swoje własne tradycje i poglądy
i mleko deklaruje jako słodycz służącą człowiekowi do poprawy
kondycji, ale należy pamiętać - NIE ZALECA JEGO PRZEDAWKOWANIA.
Jednym z większych sekretów jest picie surowego mleka - NIEPASTERYZOWANEGO lub HOMOGENIZOWANEGO. Dla poprawy jego wartości
Hindusi dodają cynamonu, kardamonu, imbiru lub pieprzu.
Ayurveda utrzymuje, że przez proces pasteryzacji mleka, co ma ma na
celu oczyszczenie mleka z bakterii czyni go bardziej szkodliwym.
Pasteryzacja powoduje częściowe rozbicie białek mleka, czyniąc je
niemal niemożliwym do strawienia przez ludzki organizm. W zasadzie
homogenizacja nic nie robi aby poprawić zdrowie, jedynie może mieć
wpływ na powstawanie zakrzepów miażdżycowych, co doprowadza do
poważnych chorób serca.
Pasteryzacja służy jedynie sprzedaży detalicznej, dzięki niej można
dłużej przechowywać mleko. Tak więc nasze zdrowe mleko za pomocą
narzędzi handlu zostało zmienione w zupełnie inny produkt.
Ale nie wolno naruszać starych dobrych nauk o mleku, raczej należy
robić wszystko, aby przywrócić zdrowe mleko do użytku ludzi. Wiadomo,
że mleko nie powinno być długo przechowywane. Prawdą jest, że w
wielu krajach nie mamy już w ogóle zdrowego krowiego mleka i
produktów z niego wykonywanych.
Nie mamy także zdrowych krów, może tylko nieliczne ekologiczne
gospodarstwa. Współczesne krowy są karmione genetyczną paszą i
poddawane zastrzykom z antybiotyków i hormonów, dlatego takie mleko
już nie ma właściwości określonych przez Ayurvedę.
Jedynie jeszcze organiczne mleko z ekologicznych gospodarstw spełnia
jako tako rolę głoszoną przez starożytnych wieszczów i mędrców
zdrowego życia.
Nawet jak mleko będzie w miarę nieskażone wlewa się je w
opakowania, które są niezwykle szkodliwe, są to plastikowe pojemniki
i papierowe kartony powlekane plastikową folią.
Mleko organiczne
Czy naprawdę jest zdrowsze niż zwykłe?
Jest między nimi duża różnica. Niby oba dostarczają białka, wapnia,
magnezu, ryboflawiny, wit. A, B12, D, cynku, oba można nabyć w
formie tłustej i odtłuszczonej, w detalicznej sprzedaży oba są
pasteryzowane, bynajmniej w Kanadzie.
Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka do temp. 72 stopni przez 16
sekund, a następnie jest gwałtownie schłodzone. Wysoka temperatura
niszczy mikroorganizmy wywołujące choroby, np. Salmonellę, co może
jest ważnym krokiem w profilaktyce chorób. Bez homogenizacji mleko
rozdziela się na warstwy, grubsza warstwa tłuszczu wypływa na
wierzch, podczas homogenizacji tłuszcz jest rozbijany na drobniejsze
cząsteczki i już mleko nie da się rozdzielić. Niestety rozbija
również białka.
Organiczne mleko uzyskuje się od krów, które są karmione paszą z
upraw ekologicznych, bez pestycydów. Są to całe ekologiczne
gospodarstwa, gdzie nawet nie leczy się zwierząt antybiotykami.
Takie zwierzę jest natychmiast oddzielane od reszty zdrowego stada.
I tak mleko oznaczone „Organic” musi pochodzić od krów, które nie
zostały poddane działaniu antybiotyków i bydlęcego hormonu wzrostu (BGH),
aby zwiększyć produkcję mleka, który niestety zwiększa ryzyko
powstawania nowotworów związanych z tym hormonem lub prowadzi do
wyższego poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGH -1), który
jest związany z zachorowaniem na raka piersi.
Insulinopodobny czynnik wzrostu IGF -1 stymuluje wzrost w ciele
dziecka, z biegiem czasu zmniejsza się. Niestety IGF-1 nie tylko
zachęca do rozwoju normalnych komórek, ale także pobudza komórki
raka piersi. W 1 litrze mleka krowiego znajduje się około 30
miligram IGF-1. IGF-1 jest normalnym składnikiem mleka matki,
występuje również w mleku krowim, ale kiedy krowom podaje się BGH
następuje tendencja do zwiększenia stężenia IGF-1, który jest już w
zasadzie niepotrzebny w póżniejszych fazach życia, kumuluje się w
organizmie co powoduje ryzyko zachorowania na raka piersi. Interesy
finansowe przytłoczyły zarówno naukę jak i zdrowy rozsądek i tak BGH
zostało w wielu krajach zatwierdzone. Wiadomo BGH jest produktem
Monsanto.
Mleko z etykietką „Organic” musi pochodzić od krów, które nie
zostały poddane żadnym szkodliwym czynnikom: antybiotykom, hormonom
wzrostu (BGH), pestycydom. Kanadyjski Instytut Żywności - rządowy
reżim śledzi dokładnie produkty „Organic - Canada” i biada temu,
kto nie spełnia ich wymogów. Kontrolują każdy ruch tych farm, które
dostarczają zdrową żywność. Zbiorniki mleka są rutynowo badane w
celu dostarczenia właściwego produktu na rynek.
Kanada w przeciwieństwie do USA i innych krajów surowo zabrania
wprowadzania hormonu wzrostu bydła do farm kanadyjskich, co jest
dobrą wiadomością. Uważa się je za nielegalne, w dodatku noszą miano
nieetycznych nie tylko dla ludzi, a nawet dla bydła. Organiczne mleko
ma krótsze terminy gwarancji, różni się znacznie w smaku od zwykłego
mleka. Niestety, organiczne produkty są 2 x droższe niż zwykłe, ale
myślę warto przepłacić, ponieważ mleka nie należy pić w dużych
ilościach, a jak już je pijemy, pijmy wartościowy produkt. Nie jest
wskazane picie mleka całymi galonami, nie wpłynie to dobrze na nasze
zdrowie, tak jak i spożycie w nadmiarze innych produktów.
Mleko organiczne jest w sprzedaży we wszystkich opakowaniach,
również w szklanych butelkach.
Oprócz krowiego mleka, mamy jeszcze:
1. Mleko kozie, ma bardziej
korzystne właściwości dla człowieka niż mleko krowie. Zapobiega
niedokrwistości, demineralizacji kości (zmiękczenie kości) ze
względu na wyższy poziom żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu,
aminokwasu tryptofanu, wit. B12, wit. B2, która jest ważna do
produkcji energii i ma działanie ochronne. Jest bardzo dobrym
źródłem białka wysokiej jakości. Utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi
i pracę serca. Zawiera krótszy łańcuch kwasów tłuszczowych, toteż
jest bardziej przyswajalne przez układ pokarmowy.
Kozie mleko chroni komórki jelita grubego, zapobiega migrenom, jest
pomocne w reumaitodalnym zapaleniu stawów, zmniejsza objawy napięcia
miesiączkowego, odmładza ciało, (używane jest do produkcji mydeł i
innych kosmetyków). Powszechnie uważane jest za mleko lecznicze.
2. Mleko owcze, jest bardziej
pożywne niż krowie, bogate w witaminy: A, B, E, wapń, fosfor, potas,
magnez. Zawiera większą ilość krótkich i średnich łańcuchów kwasów
tłuszczowych, które są korzystniejsze dla zdrowia osób, które go
piją. Czynią mleko łatwiejszym do strawienia. Mleko owcze zawiera
więcej sprężonego kwasu linolowego niż mleko krowie i innego bydła.
Kwas linolowy pomaga zwalczać raka, poza tym zmniejsza tkankę
tłuszczową. Mleko owcze produkuje w ciele więcej żółci, jest
wskazane dla chorych na kamicę i cukrzycę.
W sprzedaży znajdziemy również
mleko
z roślin:
soi, migdałów, ryżu i z
orzecha kokosowego
1. Mleko sojowe ma tą zaletę,
że posiada białko roślinne i nie powoduje nadmiernego wydzielania
wapnia przez nerki. Nie zawiera laktozy, co jest ważne dla ludzi nie
tolerujących laktozy (75% ludzi na świecie). Jako dodatkowe korzyści
mleko sojowe zawiera prebiotyk cukrów: sachiozę i rafinozę.
Prebiotyczne cukry zwiększają odporność i pomagają zmniejszyć
substancje toksyczne w organizmie. Mleko sojowe obniża poziom
cholesterolu, może znacząco zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Nie
posiada żadnych syntetycznych hormonów, nie powoduje cukrzycy
insulinozależnej, jest bogate w izoflawony (głównie genistheina i
daidzteina), które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre
nowotwory, w tym raka prostaty i piersi. Przypadki tych raków są
niskie w krajach o dużym spożyciu soi. Izoflawony są
antyoksydantami, które chronią nasze komórki i DNA przed
utlenieniem.
Mleko sojowe zalecane jest również na gorące uderzenia podczas
menopauzy u kobiet. Pomaga w huśtawce nastrojów. Soja zawiera
naturalne estrogeny. Zawiera dużo białka, mniej witamin i minerałów.
Mleko sojowe często jest wzbogacane w wapń i witaminę D, aby go
trochę upodobnić do krowiego mleka. Ogólnie biorąc jest zdrowe, ale
oczywiście jest jeden warunek, musi być organiczne, wykonane z
organicznej soi, a nie genetycznie modyfikowanej. Zaleca się włączyć
do codziennej diety około 25 gram białka sojowego.
2. Mleko migdałowe, znane
jest od wieków. Jest wykonane przez zmieszanie sproszkowanych
migdałów z wodą. Jest nisko kaloryczne. Ma małą zawartość
węglowodanów. Zawiera więcej minerałów i witamin niż mleko sojowe i
ryżowe.
Migdały są bardzo pożywne, idealne dla osób z nietolerancją laktozy
(nie posiada laktozy). Nie zawiera także soi, kazeiny, białka mleka.
Nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu, ale zawiera
kwasy Omega-3. Migdały zawierają wit. E, magnez, selen, mangan, potas,
cynk, żelazo, fosfor, wapń. Flawonoidy i wit. E występujące w
migdałach zapobiegają nowotworom i spowalniają proces starzenia się.
Ponieważ mleko migdałowe ma mało kalorii i tłuszczów jest dobre dla
osób, które chcą schudnąć.
3. Mleko ryżowe, podobne do
sojowego, migdałowego, szczególnie wskazane dla osób, które nie
tolerują laktozy. Jest o niskiej zawartości tłuszczu, nadaje się do
wypieków.
Mleko ryżowe zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, jest
zdrowe dla serca.
Poza tym nie zawiera wapnia, posiada mało białka. W sprzedaży jest
wzbogacone w wapń, magnez, wit. B12, A, D i żelazo.
4. Mleko kokosowe nie
jest sokiem z wewnątrz kokosa, ale rozcieńczonym kremem
wyciśniętym z grubej białej warstwy dojrzałego kokosa. Jedną
z ważniejszych korzyści płynących z mleka kokosowego jest
jego zdolność do wzmocnienia układu immunologicznego. Stąd
też uważany jest za naturalny środek na zaburzoną czynność
układu immunologicznego. Wiele osób jest nieświadomych o
ilości składników odżywczych zawartych w jednej szklane
kokosowego mleka. Szklanka mleka dostarcza organizmowi ok.
38 mg wapnia, 89 mg magnezu, 63 mg potasu, 240 mg fosforu,
1,6 mg cynku, 0,6 mg miedzi, 2,2 mg manganu, 3,93 mg żelaza,
14,88 mg selenu. Poza tym witaminy: D, C, E i z grupy B (B1,
B3, B5, B9).
Szklanka mleka zawiera tylko
13,3 g węglowodanów, ale mleko kokosowe ma dużą ilość
tłuszczów nasyconych i na pewno nie można go zaliczać do
produktu odchudzającego. W szklance mleka znajduje się 50 g
tłuszczu nasyconego, lecz posiada też zdrowe tłuszcze -
Omega 6 i kwas laurynowy, co pozwala zapobiec blokowaniu
tętnic i utrzymać zdrowe serce. Kwas laurynowy znajduje się
również w mleku matki, przyczynia się do rozwoju mózgu i
zdrowych kości dziecka. Ma również antyrakotwórcze i antypatogenne właściwości.
Ayurveda uważa kokos za
naturalny antystresowy tonik, przywraca emocjonalną
stabilizację w czasie menopauzy u kobiet, uzdrawia rany
(szczególnie blizny), leczy zapalenie wątroby, pomaga w
detoksykacji ciała.
Kokos zawiera białko o najwyższej wartości biologicznej,
wyprzedzając nie tylko inne orzechy, ale także mięso, jaja i
mleko.
Mleko sojowe, migdałowe,
ryżowe i kokosowe popularne są wśród wegetarian i wegan.
2 May 2012
WIESŁAWA
|