NATURALNE LECZENIE

MACA - PERUWIAŃSKIE
STAROŻYTNE SUPER JEDZENIE

Maca to super jedzenie pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły. Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido.

Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze.

Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany, potem można go spożyć.

Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres.

Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.

Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników.

Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów.

Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.

Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia.

Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii.

Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.

Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i pięć razy więcej białka niż ziemniak.

Maca jest potężnym super jedzeniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.

Źródło: LINK!