Występowanie:
Pospolity chwast, rośnie na przydrożach, miedzach, pastwiskach i
suchych łąkach.
Wygląd
zewnętrzny:
Jest byliną o łodydze wzniesionej i wyrastającej od 20 do 50 cm
wysokości. Liście wąskie
i podłużne, podwójne pierzastosieczne, dość gęsto osadzone
skrętolegle w nibyokółkach. Kwiaty białe, czasem różowe, w postaci
języczkowych koszyczków zebranych w nibybaldach na szczytach łodyg.
Surowiec:
Same kwiatostany albo też ziele krwawnika zbierane w czasie
kwitnienia, ścinane kilka cm ponad ziemią i suszone w cieniu i
lekkim przewiewie, rozpostarte cienką warstwą bądź zawieszone w
małych pęczkach na sznurze.
Główne
związki, ich właściwości i zastosowanie:
Krwawnik należy do przodujących ziół leczniczych. Ziele ma
przyjemny, aromatyczny zapach i gorzki smak. Najważniejszym
składnikiem tego surowca jest olejek lotny, a w szczególności za
warte w nim substancje aktywne, jak azulen, decydujący o wartościach
leczniczych tego surowca, cholina, wchodząca w skład witaminy grupy
B i obniżająca ciśnienie krwi, związki flawonoidowe, substancje
gorzkie, garbniki oraz sole mineralne,
a zwłaszcza cynk, odgrywający ważną rolę w leczeniu punktów
zapalnych na skórze jak trądzik czy liszaje. Odwar, względnie napar
tego surowca, stosuje się jako okład w leczeniu wymienionych
schorzeń skórnych łagodząc ich zapalenie i przyspieszając ich
leczenie. Można dodać koszyczki rumianku. Odwaru tego używa się
także do płukania jamy ustnej, zwłaszcza przy zapaleniu dziąseł.
Dzięki przeciwzapalnym, bakteriostatycznym i przeciwskurczowym
właściwościom tego surowca, ziele to stosuje się wewnętrznie w
postaci naparu przy owrzodzeniach żołądka, jelit i hemoroidach, a
także przy krwotokach płucnych, nerek, zbyt silnej i bolesnej
menstruacji i krwawieniach wewnętrznych u kobiet.
Przeciwskurczowe działanie krwawnika wykorzystuje się też zażywając
napar przy spazmatycznych i bardzo bolesnych skurczach dróg
moczowych, zwłaszcza pęcherza, nawykowym zaparciu stolca i bólach
jelita grubego. Wynika to z rozkurczającego, specyficznego wpływu
niektórych substancji na mięśnie gładkie niektórych narządów naszego
ciała.
Aktywne substancje krwawnika działają też pobudzająco na wątrobę,
woreczek żółciowy, wydzielanie żółci i soków trawiennych,
usprawniając tym samym działanie całego układu trawienne· go
i przyspieszając przemianę materii. Oczyszczają krew ze szkodliwych
substancji, przeciwdziałając równocześnie kumulowaniu się złogów i
tworzeniu się kamieni w nerkach, w woreczku żółciowym i innych
narządach wewnętrznych.
Napar ziela: jedna łyżka ziela krwawnika na szklankę wrzątku. Po 20
minutach przecedzić
i pić dwa razy dziennie po pół szklanki. W miejsce naparu stosuje
się, z lepszym skutkiem, tzw. macerat, otrzymywany zazwyczaj po
godzin. Pić 2--4 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Surowiec krwawnika wchodzi też w skład wielu mieszanek ziołowych jak
Cholagoga II, Nerwosan, Rektosan, Sklerosan, Degrosan, Nerwogran,
Normogran i inne.
Oczywiście przetwory z samego kwiatu wszystkich ziół zazwyczaj są w
działaniu skuteczniejsze.
Źródło - internet
|