NATURALNE LECZENIE

KORZYŚCI ZDROWOTNE
WYNIKAJĄCE Z KURK
UMINY

Kurkuma okazuje się być najzdrowszą przyprawą na Ziemi. Od 4000 lat stosowana jest przez chińskich lekarzy i przez indyjską Ayurvedę i znana jest jako bardzo dobry uzdrowiciel... kurkuma króluje w indyjskiej kuchni.

Dzisiejsze badania wskazują, że jest silnym antyoksydantem i ma właściwości przeciwzapalne.

Pomaga w takich chorobach jak: choroba Alzheimera, zaburzenia poznawcze, zaćma, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna, choroby układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, metabolizm, jest skuteczna w leczeniu nowotworów, cukrzycy i wielu innych chorób.

Kurkuma jest uważana za jeden z najlepszych naturalnych środków w walce z astmą i egzemą i każdego rodzaju alergii. Ayurvedyjscy uzdrowiciele używają zarówno świeżego korzenia kurkumy jak i mielonego.

Szczególnie oddziaływuje silnie na organizm, kiedy spożywamy ją w połączeniu z czarnym pieprzem (może być to pieprz kajeński). Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa skuteczność kurkumy. Również zaleca się stosowanie kurkumy z olejem z oliwek, imbirem, które znacznie zwiększają poziom absorpcji przez jelita.

Kurkuma uchodzi za długowieczną przyprawę, może wydłużyć życie około 12 procent, zatrzymuje mechanizmy starzenia się.

Skutecznie leczy choroby stawów: reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zwyrodnieniowe stawów.

Skutecznie leczy choroby skóry, w tym trądzik i łuszczycę (maseczki / okłady - w tym przypadku należy zmieszać kurkumę z wodą lub organicznym olejem kokosowym lub oliwkowym i nakładać na skórę gdzie występuje problem - należy wiedzieć, że kurkuma zmienia kolor twarzy na żółty na 2-3 dni).

Kurkuma zwalcza raka. Identyfikuje komórki nowotworowe i w procesie epoptozy doprowadza je do samozniszczenia.

Kurkuma to bardzo dobry uzdrowiciel serca i układu naczyniowego, może nawet odwrócić przerost serca (nieprawidłowe powiększenie serca). Przerost serca zwiększa ryzyko ataku serca i zwiększa ciśnienie tętnicze.

Z ostatnich badań wynika, że kurkuma zabija helikobakter pylori (H. pylori), bakterię, która jest odpowiedzialna za owrzodzenie żołądka a nawet raka żołądka... w tym przypadku należy spożywać kurkuminę razem z kminkiem i imbirem i odrobiną sproszkowanego chili. Należy pić herbatkę sporządzoną z tych przypraw.

Kurkuma skutecznie zapobiega chorobie wrzodziejącego jelita grubego, jest bardzo skuteczna w chorobie Crohna, likwiduje bóle brzucha, pomaga w przypadku dużego spadku wagi.

Kurkuma leczy nasze oczy, szczególnie u osób starszych, kiedy ich oczy niszczone są przez cukrzycę i nadciśnienie tętnicze, które przyspieszają zaćmę.

Kurkuma to wspaniały środek na chorobę Alzheimera i inne dolegliwości natury poznawczej, demencji, krótkiej pamięci... zmniejszając stres oksydacyjny kurkuma hamuje powstawanie płytek beta-amyloidu.

Kurkuma skutecznie odtruwa wątrobę i reguluje metabolizm - naturalnie kontroluje wagę. Reguluje ciśnienie krwi.

Kilka rad jak spożywać kurkumę - przede wszystkim należałoby ją wprowadzić do kuchni. Jest bardzo dużo smacznych potraw, które są sporządzane z kurkumą.

Znane są też różne napoje z kurkumą, jednym z bardziej znanych jest szklanka ciepłego mleka z dodatkiem 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy.

Następny znany napój z kurkumy: 250 ml mleka migdałowego + 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy + 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru, wszystko należy zmieszać i troszkę podgrzać.

Złote mleko: 1/4 filiżanki sproszkowanej kurkumy + 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu + 1/2 filiżanki destylowanej wody. Należy zmieszać razem wszystkie składniki i podgrzewać w rondlu na wolnym ogniu aby wszystko przekształciło się w jednolitą pastę. Kiedy pasta przestygnie należy przełożyć ją do szklanego słoika i przechowywać ją w lodówce. Następnie należy ją spożywać 1-2 łyżeczki każdego dnia, w zależności od potrzeby. Można mieszać ją z mlekiem migdałowym lub kokosowym.

Herbatka z kurkumy #1: 1 łyżeczka mielonego cynamonu + odrobina mielonego goździka + odrobina gałki muszkatołowej + 1 łyżeczka świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru) + odrobina czarnego pieprzu + 2-3 łyżeczki kurkumy + 2 filiżanki wody. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Kiedy przestygnie można dosłodzić miodem... zawartość herbatki należy przelać do termosu i popijać w ciągu dnia.

Herbatka z kurkumy #2 (oczyszczająca i wzmacniająca organizm): 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/4 łyżeczki imbiru + 1/2 łyżeczki kurkumy (tumeric) + szczypta pieprzu kajeńskiego lub czarnego. Wszystko należy zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i parzyć około 7-10 minut, następnie wypić. Ta herbatka jest wskazana jako kuracja oczyszczająca i wzmacniająca organizm, można ją stosować przez 1-2 tygodnie i co jakiś czas powtarzać.

Herbata z kurkumy, imbiru i cytryny #3: 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (lub około 3 cm świeżego korzenia) + 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub około 3 cm świeżego korzenia imbiru) + 4 filiżanki wody + sok z jednej cytryny. Korzeń kurkumy i imbiru należy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie dodać sok z jednej cytryny, można do smaku dodać miodu. Tak sporządzoną herbatę należy w ciągu dnia popijać w temperaturze pokojowej.

Świeży sok z kurkumy: 2 obrane cytryny + 5 łodyg naciowego selera + 1 jabłko + 2 małe marchewki + 6 średnich korzeni kurkumy (tumeric) (jeśli nie mamy świeżego korzenia kurkumy zastępujemy go jedną łyżeczką zmielonego) + 3 cm korzenia imbiru (też można zastąpić mielonym, około 1/2 łyżeczki proszku) + 5 gałązek świeżej mięty (może być kolendra). Wszystkie świeże składniki należy przepuścić przez sokowirówkę, w przypadku, kiedy dodajemy proszek kurkumy i imbiru dosypujemy go do gotowego soku i dokładnie mieszamy. I tak sporządzony sok jest już gotowy do picia.

Przy produkcji soku należy uważać na ubranie, kurkuma pozostawia trwałe plamy.

Oprócz świeżej kurkumy można spożywać suplementy sporządzone z kurkumy. Można również spożywać kurkumę i robić soki wg. własnych pomysłów.

Vancouver
14 Apr. 2016

WIESŁAWA

OTO CO SIĘ STANIE, KIEDY ZACZNIESZ
PIĆ WODĘ Z KURKUMĄ KAŻDEGO RANKA

O kurkumie dużo się mówi, ponieważ jest ona jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Kurkuma zawdzięcza swoją sławę zawartości kurkuminy – silnego przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne.

Wymieszanie kurkumy z wodą, miodem i sokiem z cytryny przyniesie wiele korzyści dla zdrowia i urody. Znikną dolegliwości, takie jak bóle głowy, brak energii, spowolniony metabolizm, słaba odporność i wiele, wiele innych. Jakie korzyści przyniesie picie takiego napoju codziennie rano?

1. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kurkumy nie będziesz musiała sięgać po szkodliwe tabletki przeciwbólowe.
2. Kurkuma obniża poziom cholesterolu, co pomoże Ci uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego.
3. Jako przeciwutleniacz, kurkumina spowolni starzenie się skóry i całego organizmu, oraz, co najważniejsze, zmniejszy ryzyko zachorowania na raka.
4. Wpłynie również doskonale na ludzi, którzy mają problemy ze stawami (właściwości przeciwzapalne).
5. Kurkuma stabilizuje również poziom insuliny we krwi, co zapobiega w powstawaniu cukrzycy oraz poprawia kondycję osób już borykających się z tą chorobą.

Napój z kurkumy pij każdego ranka.

Składniki:


1/4 – 1/2 łyżeczki kurkumy

sok z połowy cytryny

pół łyżeczki miodu

szklanka ciepłej wody

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Warto również sięgnąć po suplementy z wyciągami z kurkumy w postaci kapsułek.

Źródło: LINK!