PRZEPISY:
1. Sos koperkowy
1,5 szkl jogurtu naturalnego
2 żółtka (jajka na twardo)
koperek
sok z cytryny
łyżka musztardy
sól, pieprz, cukier
Jogurt mieszamy dokładnie z rozgniecionymi żółtkami i sokiem z
cytryny, dodajemy drobno posiekany koperek, łyżkę musztardy, sól,
pieprz i szczyptę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos nadaje się
niema do wszystkiego - sałatek, surówek, ryb, mięs, jajek,
ziemniaczków, kasz, ryżu itd. itp. Można podawać na zimno i na
ciepło.
2. Młoda kapusta z koperkiem
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
majeranek, sól, pieprz
(opcjonalnie 2 - 3 pomidorki)
Kapustę kroimy w cienkie paseczki (szatkujemy), na rozpuszczone w
garnku masło wrzucamy kapustę (garnek na małym ogniu), dodajemy
majeranek, mieszamy i dusimy pod przykrywką nie zapominając o
mieszaniu. Można odrobinę podlać wodą jeśli uznamy, że kapustka ma
za sucho. Po ok. 40 minutach duszenia ściągamy z ognia, dodajemy
koperek i sok z cytryny i znów dokładnie mieszamy. Do lekko
ostudzonej (nie wrzącej) kapusty dodajemy mąkę, którą wcześniej
mieszamy z dwoma łyżkami wody (lub wywaru z kapusty). Doprawiamy
solą i pieprzem. Ponownie stawiamy garnek na ogień i dusimy dobrze
mieszając. W między czasie nim kapusta zacznie wrzeć przygotowujemy
lekko osoloną śmietanę (dosłownie szczypta soli) i wlewamy ja do
garnka (wcześniej upewnić się należy, że kapusta nie ma za dużo
wywaru, jeśli tak to część wywaru odlewamy). Wszystko dokładnie
mieszamy. Na koniec doprawiamy już wedle uznania. Można podać z
młodymi ziemniaczkami, albo z chlebem.
No i oczywiście nie zapominajmy jak ważny jest koper przy
przygotowywaniu ogórków marynowanych czy kiszonych.
NATKA PIETRUSZKI
Samo słowo pietruszka wywodzi się od
łacińskiego słowa petra - skała, a to dlatego, że pietruszkę można
było najczęściej znaleźć na skałach wapiennych, gdzie rosła sobie
dziko wśród innych zielonych roślin. Pietruszka pochodzi z wybrzeży
Morza Śródziemnego. Przez starożytnych Greków i Rzymian uważana była
za roślinę świętą. Rzymianie uważali, że daje ona siłę, wzmacnia
refleks i czyni człowieka sprytniejszym.
Szymon Syreński (1541-1611), medyk i botanik, profesor Uniwersytetu
Jagiellońskiego pisał: Pietruszka w
potrawach użyteczna, albowiem szlamowatości flegmiste rozprawuje i
wywodzi z moczem. Kiszki i żywot wszystek posila, tak surowa, jako i
warzona. (...) dychawicznym także i kaszlącym jest ratunkiem,
korzenie pietruszczane, drobno pokrojone, garść wziąwszy, w 4
kwartach wody do połowicy warzyć, a tej polewki 6-8 łyżek z 4
łyżkami z syropu z hyzopu ciepło na czczo i na noc pić.(...) krzyżów
bolenie i pacierza uśmierza sok ze świeżej pietruszki, 7 łyżek go
pijąc naraz. Kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu (...) W
gorączkach ciężkich osobliwym jest ratunkiem, sok z pietruszki z
oliwą zmieszawszy, członki i ciało wszystko namazać. Mózg i pamięć
posila, woniejąc często tego korzenia.
Natka pietruszki jest niezastąpionym ziołowym źródłem pierwiastków
śladowych, zwłaszcza minerałów elektrolitycznych takich jak sód,
potas, wapń oraz magnez. Zawiera duże ilości witaminy A, C oraz
chlorofilin - naturalnych substancji odtruwających organizm. Natka
pietruszki stosowana jest w leczeniu infekcji dróg moczowych,
zatrzymania miesiączkowania, bolesnych menstruacji, niestrawności,
wzdęć, zapalenia oskrzeli, alergii, artretyzmu, astmy, dysurii
(trudności w oddawaniu moczu) oraz zapalenia nerek. Zapobiega
powstawaniu nowotworów, dzięki wysokiej zawartości
przeciwutleniaczy, takich jak monoterpeny, ftalidy, poliacetyleny.
Wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i
neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym. Posiada
silne właściwości moczopędne. Hamuje proces odkładania się płytek
miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni
przed zakrzepicą.
PRZEPISY:
1. Pesto z natki pietruszki
2 pęczki natki pietruszki
6 orzechów włoskich, ziemnych, nerkowca lub piniowych
2 ząbki czosnku (nie chińskiego)
kawałeczek parmezanu
sól, pieprz
4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
Natkę pietruszki drobniutko siekamy, można zmiksować w blenderze,
dodajemy orzechy i ponownie siekamy, to samo z czosnkiem i
parmezanem. Wszystko ma się połączyć w jednolitą masę. Na koniec
dodajemy sól, pieprz i oliwę. Mieszamy dokładnie. Koniec. Dobre na
kanapki i jako dodatek do różnych przysmaków.
2. Sos z natki pietruszki
2 pęczki natki pietruszki
1 cebula
4 łyżki posiekanych, obranych orzechów włoskich
½ szklanki śmietany
½ szklanki wywaru z warzyw
1 łyżka margaryny
sól, pieprz
Cebulę obieramy, drobno kroimy, a następnie lekko dusimy na
margarynie. Pietruszkę dokładnie myjemy, oddzielamy listki, kilka
listków odkładamy, a resztę drobno siekamy. Posiekaną natkę dodajemy
do cebuli i razem dusimy. Do tego wlewamy wywar z gotowania warzyw i
śmietanę, następnie mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min. W między
czasie orzeszki prażymy na patelni bez tłuszczu. Przygotowany z
natki sos miksujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy
warzywa i ozdabiamy listkami i prażonymi orzeszkami.
SZCZYPIOREK
Szczypiorek dodaje smaku jajku, koperek ziemniakom a natka zupie. No
i któż z nas wyobraża sobie rosół bez natki, albo młode ziemniaczki
bez świeżego koperku. Kto nie dodaje na Wielkanoc do jajek
szczypiorku. No właśnie, a to nie koniec rewelacji. Główna zaleta
tych zielonych dodatków polega na tym, że są niezwykle bogate w
niezbędne ludzkiemu organizmowi składniki. Zawierają bowiem witaminę
A, K, E, C, żelazo czy kwas foliowy. Wszystkie niezastąpione, a już
szczególnie przy diecie wegetariańskiej.
Zawiera duże ilości witaminy C, karoten oraz olejki eteryczne
zawierające siarkę. Wartość energetyczna 100 g świeżej masy wynosi
267,9 dżuli. Ten wspaniały dodatek do potraw, surówek i sałatek jest
również niezwykle bogatym źródłem soli mineralnych. Zawierają one
znaczne ilości soli potasu, wapnia, sodu, fosforu i magnezu.
Zalecany do stosowania w diecie w leczeniu grzybicy, podobnie jak
cebula, czosnek, czy por, ze względu na zawartość podobnych
składników odżywczych.
Ogólnie szczypiorek możemy pozyskać również w warunkach domowych,
wystarczy wsadzić kiełkującą cebulę do doniczki i przykryć ją do
wysokości ¾ ziemią.
Jako pierwsi około cztery tysiące lat temu szczypiorek
wykorzystywali do przyprawiania potraw Chińczycy, jednak pochodzi on
z północy, prawdopodobnie z Syberii. W średniowieczu uchodził za
skuteczny lek na dolegliwości żołądkowe, przeziębienie, miał leczyć
słuch, a także chronić przed duchami i czarownicami.
Dziś jest to roślina popularna na całym świecie i wykorzystywana w
kuchniach w niemal każdym zakątku globu.
PRZEPISY:
1. Twaróg ze szczypiorkiem
20 dag twarogu
mała śmietana lub jogurt naturalny
szczypiorek
sól, pieprz, cukier
Twaróg ugniatamy dobrze widelcem do uzyskania dość jednolitej
konsystencji, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i mieszamy i
ugniatamy razem, do śmietany dodajemy sól, pieprz i szczyptę cukru,
zalewamy twaróg i mieszamy. Gotowe do spożycia na świeżo i z
lodówki.
2. Placki z kukurydzą i szczypiorkiem
puszka kukurydzy
szczypiorek
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz,
oliwa do smażenia
Jajka roztrzepać, połączyć z mąką, cukrem, pieprzem ziołowym. Dodać
posiekany szczypiorek i odsączoną kukurydzę. Na koniec dodać
rozpuszczone masło i wszystko wymieszać dokładnie. Smażyć na
rumiano, podawać z keczupem lub dowolny dodatkiem, wedle uznania.
3. Zupa krem z brokułów i
szczypiorku
1 brokuł
½ pęczka szczypiorku
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
pestki dyni lub słonecznika (odrobinka)
odrobina oliwy
Brokuł dzielimy na różyczki, następnie wkładamy do wrzącego wywaru i
gotujemy do miękkości, czyli przez kilka minut. Dodajemy szczypiorek
i miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu zupę
posypujemy pestkami dyni i słonecznika i polewamy kilkoma kroplami
oliwy.
opracowała GODAN
ze znaczącą pomocą informacji Internetowej