Tak jak kapusta, która ma imponującą listę w leczeniu
różnych chorób podobnie jest z kiełkami, które poprawiają
proces trawienia, zwiększają metabolizm, zapobiegają anemii,
pomagają w utracie wagi, obniżają cholesterol, ciśnienie
krwi, chronią przed rakiem, wpływają zdrowo na skórę,
poprawiają wzrok, wspierają układ immunologiczny i nerwowy.
Są niezwykłym źródłem energetycznym dla naszego organizmu i
zawsze zalecam je tam, gdzie ludzie są wyczerpani ciężkimi
chorobami.
Kiełki mogą pochodzić z różnych roślin: pszenicy, lucerny,
soi, fasoli, brokułów itd... i tak jak kapusta jest źródłem
leczniczym nie tylko na nasze choroby, również jest częścią
naszej żywności... podobnie jest z kiełkami, można je
przyrządzać na różne sposoby jako potrawy i dodatki do
potraw, są źródłem substancji odżywczych i poprawiają nasze
zdrowie.
Wartości odżywcze i lecznicze kiełków znane są z ich witamin
i minerałów oraz innych związków organicznych. Zawierają
znaczną ilość białka, włókna, witaminy K, kwas pantotenowy,
kwas foliowy, niacynę, tiaminę, witaminę C, witaminę A,
ryboflawiny. Z minerałów: mangan, miedź, cynk, żelazo,
magnez, wapń. Są bogatym źródłem enzymów, które są niezbędne
dla naszego zdrowia.
Korzyści zdrowotne kiełków
Jedną z największych ich zalet jest to, że zawierają
niezwykle wysoką liczbę enzymów, co zwiększa różne procesy
metaboliczne i reakcje chemiczne w organizmie, szczególnie,
kiedy chodzi o trawienie. Enzymy są ważną częścią w procesie
trawienia i przyczyniają się do rozbijania żywności w
przewodzie pokarmowym zwiększając wchłanianie składników
odżywczych. Błonnik w kiełkach pobudza soki żołądkowe, toteż
kiełki są ważnym bodźcem dla funkcji trawiennych, ułatwiają
luźne stolce, więc są doskonałym lekarstwem na zaparcia, co
zapobiega rakowi jelita grubego. Ale również można śmiało
podawać kiełki w biegunkach, wyregulują układ pokarmowy.
Osobiście najczęściej zalecam kiełki z pszenicy i z brokułów
w leczeniu raka ze względu na bogactwo w nich enzymów,
zwiększanie metabolizmu, dostarczają do organizmu bardzo
potrzebne nam białko, które jest niezbędne prawie do
wszystkich procesów fizjologicznych, szczególnie w tworzeniu
i utrzymaniu komórek, narządów naprawy, regeneracji skóry,
wzrostu kości, rozwoju mięśni, są bardzo ważne w
regenerowaniu ciał zniszczonych chemioterapią, radiacją i
innymi wyniszczającymi chorobami.
Trawę pszeniczną jest łatwo wyhodować samemu i robić z niej
soki (LINK!).
Kiełki z brokułów można dodawać do kanapek, sałatek... poza
tym leczą anemię i regulują układ krążenia, leczą
niedokrwistość, niedobór żelaza, gdzie spada bardzo
gwałtownie poziom czerwonych krwinek (chemioterapia,
radioterapia). Żelazo jest niezbędnym elementem w produkcji
czerwonych krwinek.
Anemia doprowadza do zmęczenia, braku koncentracji, mdłości,
zawrotów głowy, zaburzeń żołądkowych. Poprzez spożywanie
kiełków utrzymujemy odpowiednią ilość żelaza i miedzi co
poprawia krążenie krwi zwiększając dotlenienie komórek
narządów.
Ze względu na duże ilości substancji odżywczych pomogą
zrzucić wagę, hamują uwalnianie greliny, która jest hormonem
głodu. Spożywając kiełki nie mamy tendencji do przejadania
się... więc osoby otyłe, które chcą schudnąć powinny je
wprowadzić do swojej kuchni.
Kiełki to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych Omega 3,
które nie tylko wpływają na zmniejszenie szkodliwego
cholesterolu, również mają przeciwzapalny charakter, dzięki
czemu zmniejsza się naprężenie na układ sercowo-naczyniowy.
Zawartość w kiełkach potasu przyczynia się do rozszerzania
naczyń krwionośnych, zwiększa to krążenie i utlenianie,
zmniejsza krzepnięcie krwi i obniża ryzyko miażdżycy, zawału
serca i udaru mózgu.
Kiełki silnie wspomagają układ immunologiczny. Ich zawartość
witaminy C sprawia, że są silnym stymulantem dla białych
krwinek w organizmie co odpiera infekcje i choroby. I tu
należy wspomnieć o witaminie A w kiełkach, która ma
właściwości antyoksydacyjne. Wspólnie razem z witaminą C są
świetną zaporą antyrakową, wpływają na zawartość wolnych
rodników w organizmie. Wolne rodniki są dla nas szkodliwe,
prowadzą do przeobrażania się (mutacji) zdrowych komórek w
komórki nowotworowe. Są również odpowiedzialne za niektóre
choroby serca, przedwczesne starzenie się, zaburzenia
funkcji poznawczych i inne problemy zdrowotne. Nasze zdrowe
oczy to witamina A, działa jako przeciwutleniacz ochrony
komórek oczu od wolnych rodników... toteż kiełki zapobiegają
zaćmie, jaskrze, zwyrodnieniu plamki żółtej. Kiełki regulują
również nasz układ nerwowy, ponieważ posiadają w sobie
niacynę, tiaminę, szczególnie są zalecane u dzieci z
nadwrażliwością nerwową.
Mając te wiadomości powinniśmy wprowadzić kiełki do swojej
kuchni... możemy je hodować sami, świeże dodawać do sałatek,
kanapek, z trawy pszenicznej robić soki. Kiedy je kupujemy
musimy uważać gdzie je nabywamy, sprawdzać czy są świeże,
przed użyciem należy je dobrze umyć, aby nie nabawić się
zatruć bakterią E. coli czy innymi bakteriami.
Vancouver
16 Jan. 2016
WIESŁAWA
|