Zgodnie z
Narodowym Instytutem Zdrowia (USA), choroba Alzheimer’a - która
okrada ludzi ze zdolności myślenia, pamięci i rozumowania - jest
nieodwracalną, postępującą chorobą, która ostatecznie niszczy nawet
zdolność wykonywania najprostszych czynności.
Nie ma żadnego leku i sposobu leczenia, który działałby na długo.
Czy to oznacza, że nie ma żadnej nadziei, aby zapobiec tej chorobie?
Przemysł farmaceutyczny nie oferuje jeszcze nic, co działa, ale
naukowcy pracujący nad naturalnymi sposobami, robią postępy.
Ostatnie takie doniesienia pochodzą od naukowców z Uniwersytetu w
Louisianie. Twierdzą oni, że spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego
tłoczenia pomaga redukować ryzyko Alzheimer’a i uważają, że wiedzą,
dlaczego.
W ich nowym badaniu, niedawno opublikowanym w magazynie Chemical
Neuroscience (American Chemical Society) stwierdzili, że pewien
składnik oliwy z oliwek pomaga usunąć nieprawidłowe białka powiązane
z Alzheimer’em z mózgu. Amal Kaddoumi i jego współpracownicy
wyjaśnili, że powszechne występowanie choroby Alzheimer’a jak od
dawna wiadomo, jest niższe w krajach śródziemnomorskich i, w
przeszłości, przypisywano to wysokiej koncentracji zdrowych
jednonienasyconych tłuszczy zawartych w oliwie z oliwek, która jest
znaczącą częścią diety śródziemnomorskiej. Jednakże nowsze badania
sugerują, że faktycznym czynnikiem ochronnym może być naturalna
substancja zawarta w oliwie z oliwek, znana jako oleokantal, która
chroni nerwy komórek przed pewnymi formami uszkodzeń, które
występują w przypadku choroby Alzheimer’a.
Zespół Kaddoumi postanowił zbadać, czy oleokantal rzeczywiście
pomaga obniżyć gromadzenie się w mózgu białka beta-amyloid, który -
jak się uważa - jest sprawcą stojącym za niszczącymi mózg
właściwościami Alzheimer’a. W swoim badaniu prześledzili wpływ
oleokantalu w mózgu i kulturach komórkowych mózgu myszy
laboratoryjnych (odmianie gryzoni hodowanych dla użycia w
zastępstwie ludzi z chorobą Alzheimer’a).
Wyniki? Oleokantal był wyraźnie skuteczny.
W każdym przypadku wykazano konsekwentny wzorzec działania
zwiększający produkcję dwóch białek i kluczowych enzymów, które
uważa się za kluczowe w pozbywaniu się beta-amyloid z mózgu.
„Pochodzący z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oleokantal,
występujący w diecie śródziemnomorskiej ma potencjał, aby redukować
ryzyko Alzheimer’a lub pokrewnych demencji” - podsumowuje raport.
Jak można przeczytać we wcześniejszych artykułach NaturalNews.com,
naukowcy odkrywają, że oliwa z oliwek zawiera naturalne składniki
chroniące zdrowie, które mogą być skuteczne przeciwko wielu
chorobom.
Przykładowo, naukowcy z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Geronie
i Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania) odkryli, że polifenole
zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia wykazują działanie
bioaktywne przeciwko liniom komórkowym nowotworu piersi. Z kolei w
przeglądzie badań dotyczących oliwy z oliwek, opublikowanym w
magazynie Critical Reviews in Food Science and Nutrition, naukowcy z
Uniwersytetu Deakin w Wiktorii (Australia) stwierdzili, że korzyści
zdrowotne diety śródziemnomorskiej (która odznacza się niższym
występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy, jak
również kilku rodzajów nowotworów) można przypisać spożywaniu oliwy
z oliwek z pierwszego tłoczenia przez populację śródziemnomorską.
Źródło:
LINK!
|