Jagody Goji to jedne z
najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców
Goji są znane już od tysięcy lat.
Są bogactwem składników
odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie
naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają
wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z
uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim
smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji
suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.
Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje
cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony
diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że
prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami
chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym
kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.
Kolcowój jest krzewem z rodziny psiankowatych, w Polsce sadzonym
głównie jako roślina ozdobna, a w Chinach cenionym za swoje
właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej znane są dwa gatunki:
szkarłatny i pospolity. Jego owoce to jasnopomarańczowe lub czerwone
jagody zwane Goji o wysokiej zawartości cennych składników
pokarmowych. W kuchni chińskiej również wykorzystywane są liście i
korzenie.
Skład i właściwości
Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji
dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.
W porównaniu z innymi owocami, świeże owoce goji zawierają najwięcej
zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają
także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich
składników mineralnych, jak: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są
bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz
polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.
Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może
wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek
organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez
wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać
prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważne u osób po 65. roku
życia
Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia
jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób
odchudzających się. Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu
odpornościowego, co jest zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu.
Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit
korzystną florą bakteryjną.
Uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu
wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w
pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność. Bardzo dobrym
pomysłem jest zatem wzbogacenie diety w jagody Goji, które są
niezwykle bogate w beta-karoten. Należy jednak zaznaczyć, iż
spożywanie wysokiej dawki beta karotenu przez palaczy nie jest
wskazane. Jest to jedyna grupa osób, u której beta karoten zamiast
chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, może działać odwrotnie
czyli kancerogennie.
Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może
wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój
i pamięć, a także skład krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na
zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie
cukru we krwi.
Jak możemy je jeść
Słodki smak owoców Goji zachęca do spożywania ich prosto z drzewa.
Smakują równie wyśmienicie w postaci suszonej. Mogą być dodatkiem do
napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych.
Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych
herbat. W pełni zachowane właściwości zdrowotne i odżywcze
znajdziemy również w soku z Goji. Zazwyczaj produkuje się go bez
dodatku cukru i konserwantów, w postaci w pełni naturalnej. Czasem
jagody są składnikiem soków wieloowocowych i win.
Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek i batoników
zbożowych oraz musli. Zastosowaliśmy je również w wzbogacone w
naturalny prebiotyk - inulinę, Musli Lo bez dodatku cukru firmy
Sante.
Badania wskazują na korzystny efekt codziennego spożywania 5 - 15 g
suszonych jagód Goji. Są one pozbawione toksyczności, ale zaleca się
ostrożność w ich konsumowaniu u osób przyjmujących różnego rodzaju
leki, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami
aktywnymi.
Źródło:
LINK!
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Wyjątkowo
mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które
zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów
aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z
grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen,
nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między
najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Odkryto,
że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione
poniżej:
-6
podstawowych witamin
-11 podstawowych mikroelementów
-22 dietetyczne pierwiastki śladowe
-18 aminokwasów
-8 polisacharydów
-6 monosacharydów
-5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy
tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol
oraz inne sterole roślinne).
-5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę,
likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
-wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g),
Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g),
Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g),
Witaminę C (148mg/100g).
Jagody
goji zawierają także wiele roślinnych substancji
chemicznych:
-Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
-Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do
77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to
zeaksantyna.
-Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Są
najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym
zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę,
osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na
przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla
szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w
leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony,
płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów,
witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Suszone owoce
propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu
na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100
gramach jagód jest jej aż 2500 mg!
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego
zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia
wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy,
wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również
witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak
wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier
długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na
system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu
immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których
poziom obniża się wraz wiekiem.
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością
oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te
owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz
hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do
powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na
męską płodność i potencję.
Zdaniem
prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą
Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji
stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy
chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach
reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu,
mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu,
zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca
się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu
prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą
pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia,
wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego,
poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną
kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy
starzenia.
Źródło:
LINK!