NATURALNE LECZENIE

GREJPFRUTY

Citrus paradisi - rajski owoc cytrusowy:

Grejpfrut pochodzi z karaibskiej wyspy Barbados. Naukowcy sądzą, że to naturalna krzyżówka owocu pomelo (który wyglądem bardzo przypomina grejpfruta) oraz słodkiej pomarańczy. W 1823 r. po raz pierwszy owoce te zasadzono na amerykańskiej Florydzie, gdzie ich uprawa kwitnie po dziś dzień. Stamtąd też wywodzą się różowe grejpfruty, które powstały na skutek naturalnej mutacji na początku XX wieku.

Miąższ grejpfruta w ok. 90 proc. składa się z wody. Są w nim jednak też cukier, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, wit. C, E i P oraz karoteny, czyli barwniki roślinne, takie jak likopen odpowiadający za czerwonawe zabarwienie, flawonoidy, pektyny i błonnik. W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.
 

Pomoc w walce z rakiem:

Dwaj amerykańscy profesorowie Ezra Cohen oraz Mark Ratain z University of Chicago od lat zajmują się obecnymi w grejpfrutach furanokumarynami. Substancje te mają wpływ na wydzielanie enzymów wątroby (głównie enzymu CYP3A4), które biorą z kolei udział w rozkładaniu wielu leków. Ujmując to prościej - furanokumaryny zaburzają wchłanianie dziesiątek medykamentów. Dlatego kiedy bierzemy na przykład popularny antybiotyk erytromycynę lub niektóre syropy na kaszel, nie wolno ich popijać sokiem grejpfrutowym, bo nie będą działać.

Jednak te same substancje mogą mieć działanie wręcz odwrotne. Cohen oraz Ratain odkryli, że mogą one wzmacniać działanie przeciwnowotworowego specyfiku - rapamycyny. Lek ten zazwyczaj źle się wchłania, zwykle do krwiobiegu przechodzi tylko 14 proc. substancji zawartej w pigułce. Tymczasem Amerykanie ustalili, że połączenie go z sokiem grejpfrutowym podnosi poziom leku we krwi nawet czterokrotnie. Do testów używa się standaryzowanego koncentratu soku grejpfrutowego z Ośrodka Badań nad Cytrusami na Florydzie, który selekcjonuje partie owoców pod kątem wysokiej zawartości furanokumaryn.

Ale to tylko jedno z wielu medycznych zastosowań grejpfrutów. W zeszłym roku badania uczonych z Izraela wykazały na przykład, że ich regularne spożywanie może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu to jeden z czynników ryzyka zawału serca. Eksperyment został przeprowadzony przez dr Shelę Gorinstein z udziałem ochotników, którzy przeszli niedawno operację wszczepienia by-passów i wciąż mieli podwyższony cholesterol, mimo, że przyjmowali statyny - leki, które powinny obniżyć jego poziom. Okazało się, że pacjenci, którzy codziennie jedli zaledwie jednego grejpfruta, po pewnym czasie mogli się pochwalić znacznie lepszymi wynikami badań. Według dr Sheli Gorinstein najlepsze efekty przynosiło jedzenie czerwonych grejpfrutów. Swoje dobroczynne działanie owoce zawdzięczają przeciwutleniaczom (gł. fawonoidom czy witaminom), których większa ilość znajduje się w owocach o czerwonym miąższu, albo też jakiejś innej, niezidentyfikowanej na razie substancji.


Sok dobry na kości:

Natomiast badania grupy amerykańskich uczonych z Texas A&M University wykazały, że sok z cytrusów - grejpfrutów i pomarańczy - może nawet wzmacniać kości. Tak przynajmniej wynika z eksperymentów na szczurach. Gryzonie, które wypijały sok cytrusowy na śniadanie (by je do tego przekonać, dodawano do napoju substancję neutralizującą jego kwasowość), miały mocniejsze kości od zwierząt w grupie kontrolnej, które go nie dostawały. Dr Bhimu Patil, który prowadził te badania, uważa, że również ten efekt można przypisać zawartym w owocach przeciwutleniaczom.

Niektóre eksperymenty miały też na celu sprawdzenie przeciwnowotworowych właściwości grejpfrutów. Koleżanka dr. Patila z jego macierzystej uczelni, dr Nancy Turner ustaliła, że miąższ grejpfrutów oraz niektóre wyizolowane z niego składniki, np. limonina, nobiletina, naryngenina i naryngina, mogą spowolnić namnażanie się komórek raka jelita u chorych szczurów.

Z kolei czerwone grejpfruty zawierają dużo likopenu - karminowego barwnika. Od kilku lat robi on zawrotną karierę we współczesnej medycynie. Badania uczonych z Niemiec i Holandii wykazały, że w odpowiedniej dawce hamuje on mnożenie się komórek nowotworowych u myszy chorujących na raka prostaty. Najlepsze efekty przynosił w połączeniu z wit. E, czyli w kombinacji występującej naturalnie w owocach grejpfruta.

Poza tym:

• wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy
• wyciąg z grejpfruta stosowany jest również na problemy skórne
• stosowany w leczeniu grzybic
• poprawia odporność
• przez dentystów polecany jest jako środek zwalczający płytkę nazębną oraz leczący zakażenia dziąseł
• korzystnie wpływa na pracę jelit
• przeciwdziała żylakom i sklerozie
• pobudza też apetyt
• wspomaga leczeni zapalenia opon mózgowych, poronień i martwych porodów często powodowanych przez bakterię Listeria monocytogenes
• pomaga w leczeniu róży, ostrej choroby zakaźnej skóry itkanki podskórnej wywołana przez paciorkowce, zapobiega jej rozprzestrzenianiu się drogą naczyń limfatycznych i nawracania (często w tym samym miejscu).

Ekstrakt z nasion grejpfruta przydaje się do wspomagania leczenia groźnej i opornej na leki choroby posocznicy, zwanej też sepsą, której przyczyną bywa zakażenie ogólne ze stałą obecnością bakterii gronkowiec i paciorkowiec, ale też w zakażeniach pneumokokami, meningokokami, czy pałeczkami okrężnicy.


Odchudzające właściwości grejpfruta:

Grejpfrut jest owocem, o którym uważa się, że jest idealnym posiłkiem podczas odchudzania. I jest to jak najbardziej prawdziwe stwierdzenie. Grejpfrut pomaga usuwać tłuszcz nagromadzony w ciele, który znajduje się w miejscach takich, jak pośladki, czy biodra. Sprawia również, że następna dawka tłuszczu, która przyjmowana jest do organizmu nie wnika.

Zaletą umieszczania w diecie grejpfrutów jest nie tylko pozytywny wpływ, jaki mają jego komponenty na obniżanie poziomu cholesterolu i obniżanie ciśnienia krwi, ale również wpływ na utratę masy ciała. Badania wykazały, że spożywanie połowy tego owocu do każdego posiłku spowodowało obniżenie masy ciała o 7 kg w ciągu 12 tygodni, osoby, które nie umieściły w swojej diecie grejpfruta schudły tylko 1 kg w tym samym czasie. Na uwagę zasługuje również fakt, że u osób spożywających ten owoc nastąpiło zwiększenie poziomu produkowanej insuliny a co za tym idzie zmniejszył się poziom glukozy we krwi. Tego rodzaju dieta jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

Od dziesięcioleci grejpfruty są niemal obowiązkowym składnikiem diet odchudzających. W latach 30. XX wieku w Hollywood popularność zdobyła dieta grejpfrutowa, która przeżyła swój renesans w latach 70. Lekarze krytykowali ją jednak jako zbyt ubogą w składniki odżywcze.

W dalszych badaniach uczeni ustalili, że u osób z grup grejpfrutowych, które cierpiały na tzw. syndrom metaboliczny, poprawiły się wyniki badań związanych z tempem przemiany materii. Badacze sugerują, że jakiś nieznany dotąd związek zawarty w owocach obniża poziom insuliny, wpływając w ten sposób na poziom cukru we krwi. Dlatego grejpfruty są zalecane w dietach bazujących na tzw. indeksie glikemicznym. Owoc ten ma bowiem niski, a więc korzystny indeks glikemiczny. To znaczy, że po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie, a potem powoli opada, gdyż jest wolno wchłaniany przez organizm. Dzięki temu dłużej ma się uczucie sytości i można uniknąć napadów głodu. Dlatego warto jeść grejpfruty.

Przede wszystkim grejpfruty wspomagają naszą dietę, a tym samym sprawiają, że zmniejsza nam się cholesterol we krwi, ale również cukier. Poza tym generalnie spożywanie cytrusów wspomaga naszą odporność a tym samym sprawia, że jesteśmy w lepszej kondycji fizycznej i psychicznej.


Odmiany:


Czerwony - gorzki, kwaśny, soczysty


Żółty - kwaśny, soczysty


Zielony - słodki, średnio soczysty

100 gramów owocu grejpfruta dostarcza: Woda: 89,0 g, 40 kalorii, 0,6 grama białka, 5,3 grama, 0,2g tłuszcze, 9,8 g węglowodanów, 0,6 grama błonnika, 230 miligramów potasu, 17 miligramów wapnia, 16 miligramów fosforu, 10 miligramów magnezu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,02 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,03 miligrama witaminy B6, 80 miligramów witaminy C, 0,3 miligrama witaminy E, 12 miligramów kwasu foliowego. Jod: 0,001, Karoten: 0,003 mg.


Przepisy z grejfrutem:

Królewski grejpfrut:

Składniki na 6 porcji:
- 3 grejpfruty
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki porto albo słodkiej cherry
- 75 g sera pleśniowego, pokruszonego

Sposób przygotowania: Przekrajamy grejpfruty na pół, a następnie dzielimy na cząstki tępą stroną noża, wybierając przy tym pestki. Nakładamy owoce do 6 żaroodpornych naczyń. Posypujemy cukrem, skrapiamy porto albo cherry. Na koniec każdą porcję posypujemy odrobiną sera. Wstawiamy naczynia do gorącego piekarnika na około 4 minuty, żeby ser się rozpuścił i zrumienił.

Sałatka z makaronem, kukurydzą i grejpfrutem:

Składniki na 1 porcję:
- 1/2 grejpfruta różowego
- garść sałaty rucoli, roszponki; ja użyłam
mieszanki sałat: frisee, escarola, roszponka, radicchio
- 1/3 cebuli czerwonej
- kilka oliwek zielonych lub czarnych
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Obrać grejpfruta, usunąć białe włókna, pokroić na cząsteczki. Umyć i osuszyć sałatę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski grejpfruty, sałatę, cebulę i oliwki. W innej miseczce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem i zalać sałatkę. Dobrze wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 15 minut do przegryzienia się smaków.

Smacznego :)