NATURALNE LECZENIE

DIETA DR BUDWIG
(CZĘŚĆ 2)
LINK! DO CZĘŚCI 2

Witamina F występuje przede wszystkim w olejach roślinnych (kwas linolowy i linolenowy). Naturalnym źródłem jest więc olej ogórecznikowy, dyniowy, z pestek czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, tran, olej migdałowy, makowy, korkoszowy, lniany, arachidowy, słonecznikowy, orzechy, kiełki pszenicy, tran, ryby morskie, pełne mleko, oliwa z oliwek soja, pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały i owoce avocado.

Jak ważną sprawą jest odpowiedni poziom NNKT (witaminy F) w pożywieniu najbardziej spektakularnie przekonała się o tym profesor Joanna Budwig, niemiecka biochemiczka, która w swojej barwnej praktyce terapii właściwą dietą leczniczą uzyskiwała do 90% wyleczeń z nowotworów złośliwych, gdy udało jej się na czas uzupełnić NNKT u swoich chorych.

Dieta dr Budwig została opracowana przez wybitnego niemieckiego doktora Johanna Budwig. Owa dieta jest pomocna w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, miażdżyca, nowotwory, alergia,depresja, dermatozy. Dieta w szczególności dostarcza organizmowi tłuszcze omega-3, błonnik, węglowodany złożone i antyoksydanty. Leczenie tą dietą jest skuteczne i ma niebywałe efekty.

Podstawowym źródłem energetycznym i równocześnie spalającym zbędną tkankę tłuszczową jest olej lniany. Dieta Dr Budwig kategorycznie zabrania spożywania innych tłuszczów takich jak oleje, margaryny, majonezy. Należy zrezygnować ze smażonych produktów, tłustego nabiału, mięsa.

Olej lniany należy spożywać w postaci tzw Pasty

Przepis na pastę:

-5-6 łyżek oleju lnianego (2 łyżki w profilaktyce, 2-4 przy lekkich schorzeniach, 6 łyżek w ciężkich przypadkach)
-12,5 dkg chudego twarożku

Olej z twarogiem miksować przez 5 minut (lub dłużej do uzyskania jednolitej konsystencji). Po przyrządzeniu trzeba ją przechowywać w lodówce, ewentualnie można ją doprawić ziołami, czosnkiem, papryką, pieprzem. Zalecane jest jeść pastę rano w połączeniu z muesli, płatkami zbożowymi, utartym jabłkiem i łyżką zmielonego siemienia lnianego.

Spożywane produkty muszą być świeże, bez żadnych dodatków chemicznych, konserwujących.

Produkty wskazane w tej diecie:

-morskie ryby typu makrela, tuńczyk, dorsz, śledź) nie przekraczać dawki 200 g dziennie
-owoce (2-3 porcje na dzień) - nie można ich mieszać
-warzywa (brukselka, kapusta, marchew, brokuły) - można mieszać.
-mleczne przetwory (kefiry, maślanki, mleko acidofilne)
-soki owocowe. Pomiędzy wypiciem soku a zjedzeniem pasty powinno upłynąć nie mniej niż 2 godziny.
-zboża - pieczywo pełnoziarniste, płatki nie oczyszczone
-woda tylko źródlana nie mniej niż 2 litry dziennie. Wszelkie napoje należy pić przed posiłkami.
-zielona herbata (jest szczególnie polecana dzięki swojemu działaniu antynowotworowemu)

Zastosowanie diety Dr Budwig

Przez 10 lat Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując ją w leczeniu szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na podstawie tej długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:

-nowotwory łagodne i złośliwe,
-arterioskleroza,
-wszelkie problemy dermatologiczne,
-arytmia,
-otłuszczenie wątroby,
-wady wzroku i słuchu,
-schorzenia woreczka żółciowego,
-astma oskrzelowa,
-problemy trawienne,
-wrzody żołądka,
-schorzenia prostaty,
-atak i zawał serca,
-artretyzm,
-stwardnienie rozsiane,
-reakcje autoimmunologiczne,
-cukrzyca,
-jako odzywka dla niemowląt i dzieci
-schorzenia wieku starczego,
-problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),

Produkty dozwolone w diecie dr Budwig:

-drób, tylko nie przetworzony, niskotłuszczowy, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy oraz antybiotyki, tylko w ilościach okazjonalnych (np. raz na 1,5 tygodnia). W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,
-miód (tylko organiczny, wystrzegać należy się tanich podróbek - tzw. miodu sztucznego)

Produkty zabronione w diecie dr Budwig:

-cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek,
-syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
-inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.

Podstawowe zasady diety dr Budwig

1). Podstawowym tłuszczem w diecie jest olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany - nieoczyszczony ( w niektórych sklepach można trafić.

2). Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodorowanych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów).

3). Najważniejsze aby spożywać produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. z glutaminianem sodu, sobinianem potasu, polepszaczami w pieczywie np. karmelem i spulchniaczami itd.).

4). Aby osiągnąć zadowalające efekty, należy bezwzględnie wyeliminować z diety wszelkie produkty smażone! tłusty nabiał oraz czerwone mięsa.

5). Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci pasty. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Dieta lecznicza dla osób przewlekle chorych

Skuteczność leczniczej diety dr Budwig w leczeniu chorób przewlekłych zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig.

5 Przykazań dietetycznych:

1). Spożycie cukru w jakiejkolwiek postaci jest zabronione (w tym biały i brązowy cukier, ciasta cukiernicze, sztucznie słodzone soki itp.)

2). Spożycie innych tłuszczów poza olejem lnianym jest zabronione (w tym tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne, oleje sałatkowe, sklepowe majonezy, margaryny, masło)

3). Spożycie mięsa jest zabronione (przede wszystkim ze względu na powszechnie używane w produkcji hormony, pestycydy, antybiotyki i konserwanty blokujące przemiany metaboliczne nawet oleju lnianego).

4). Jeść należy wyłącznie świeże potrawy zrobione na bazie świeżych składników, najlepiej ze sprawdzonych źródeł (np. sklepy ze zdrową żywnością). Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku owocowego.

5). Jak najdłużej w ciągu dnia należy przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.

Dzień pierwszy kuracji dietą dr Budwig

Pierwszego dnia terapii dietą dr Budwig pacjent nie powinien przyjmować żadnego pożywienia, poza wypiciem 250 ml (1/4 l) oleju lnianego zmieszanego z miodem oraz popijaniem świeżych soków owocowych (bez dodatku cukru).

Dni następne

Przed śniadaniem - 7:00
Każdego ranka na czczo zjeść 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z letnim jogurtem lub maślanką.

Śniadanie - 8:00

Musli z płatków śniadaniowych (** ale nie tych wysoko przetworzonych, produkowanych z wykorzystaniem jednego z najbardziej szkodliwych olejów - palmowego i koniecznie bez dodatku cukru) z dodatkiem 2 łyżek stołowych oleju lnianego, miodu i świeżych sezonowych owoców i orzechów (za wyjątkiem orzeszków ziemnych niebezpiecznych ze względu na zawartość bardzo szkodliwych toksyn - promotorów guzów nowotworowych).
Do tego dodać 8 łyżek stołowych pasty (można ją zjeść zmieszaną z muesli, albo oddzielnie). Przed posiłkiem można wypić herbatę czerwoną, zieloną lub czarną (bez sztucznych dodatków). Nie pić po jedzeniu przynajmniej przez pół godziny.

Napój przedpołudniowy - 10:00

Szklanka świeżego soku z marchewki, buraka, selera lub jabłka (składniki mogą być zmieszane w dowolnych proporcjach, wskazane jest nie unikanie żadnego z nich).

Obiad - 12:00
(ważne jest spożycie potraw w podanej kolejności, najlepiej z zachowaniem 10-minutowych przerw między nimi)
Sałatka - surówka: zielona sałata, kapusta biała lub pekińska z dodatkami w zależności od sezonu (marchewka, kalarepka, rzepa, rzodkiewka, kalafior, brokuły...) w sosie na bazie pasty (można dodać do pasty musztardy, octu jabłkowego, miodu, czosnku, szczypiorku, pietruszki czy chrzanu). Gorący posiłek - warzywa i ziemniaki gotowane na parze albo ziarna (brązowy ryż, kasza gryczana albo jaglana) również z dodatkiem pasty lub zrobionego na jej bazie sosu, np. majonezowego (ale bez dodatku majonezu sklepowego). Bardzo korzystne jest doprawić potrawę ziołami, szczególnie kminkiem, szczypiorkiem czy pietruszką.

Deser -
świeże owoce (inne niż spożyte przy śniadaniu) z dodatkiem pasty, tym razem przyrządzonej jako sos owocowy bez miodu z sokiem z cytryny, wanilią i jagodami.

Napój popołudniowy - 16:00

Mała lampka wina (bez konserwantów) lub lepiej szampana albo szklanka świeżego soku owocowego wzbogaconego 1-2 łyżeczkami zmielonego siemienia lnianego i miodu.

Kolacja - 18:00

Ciepły posiłek na bazie kaszy lub płatków gryczanych, owsianych albo sojowych najlepiej w zupie jarzynowej albo w postaci placka z sosem ziołowym, oczywiście na bazie pasty.

Musli na śniadanie:

Składniki:

1 łyżeczka miodu
100 g serka chudego lub jogurtu
3 łyżki mleka
2 łyżki mielonego lnu
3 łyżki oleju lnianego
świeże owoce + sok (dowolnie)
orzechy

Przygotowanie:
Do miski włóż siemię, a następnie owoce (zimą mus jabłkowy lub zastępczo rodzynki, czy też owoce z domowego kompotu. Na owoce nałóż pastę z serka zmiksowanego z olejem lnianym, miodem i mlekiem (ewentualnie z dodatkiem świeżego soku). Posyp zmielonymi orzechami. Podawaj na zimno.

Pasta serowo-jajeczna

Zmieszać
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki mleka lub jogurtu,
3 łyżki chudego twarożku.
Miksować 5 minut.



Sos pomidorowy:

Składniki:
13 dag Kokolenu
3 łyżki mąki sojowej
sól z przyprawami
łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki mleka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
20 dag pomidorów lub puszka pasty pomidorowej; opcjonalnie:
1 puszka papryki konserwowej lub przecieru z papryki

Przygotowanie:
Przygotuj sos z mąką sojową (patrz: sos chrzanowy), topiąc kokolen dodaj jednak drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek, a zamiast wywaru z warzyw dodaj pomidory i mleko. Dopraw solą, sosem sojowym i miodem. Ewentualnie można dodać paprykę.

Sałatka z ogórka:

Składniki:
Pasta serowo-olejowa
1 długi ogórek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka octu winnego jabłkowego
2 ząbki czosnku
1 papryka

Przygotowanie:
Nie obrany ogórek pokrój w plasterki, dodaj sól, przygotuj sos z pasty i octu jabłkowego z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną paprykę. Polej sosem ogórki lub wymieszaj.

Kapuśniak rosyjski

Składniki:
25 dag kiszonej kapusty
0,5 l wody
1 łyżeczka kminku
25 dag kaszy gryczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
12,5 dag kokolen

Przygotowanie:
Ugotuj wodę, dołóż kapustę. Obok, na patelni stop Kokolen (nie dłużej niż 1 minuta), dołóż do niego paprykę, sól, kminek i kaszę gryczaną. Smaż przez kilka sekund i wlej miksturę do gotującej się kapusty. Zupa musi być podana, gdy kasza jest wciąż cała, ale miękka. Uzupełnij odparowana wodę. Zupa polecana dla chorych, łatwo strawna.

Źródło: LINK!