Witamina F występuje przede
wszystkim w olejach roślinnych (kwas linolowy i linolenowy).
Naturalnym źródłem jest więc olej ogórecznikowy, dyniowy, z pestek
czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, tran, olej migdałowy, makowy,
korkoszowy, lniany, arachidowy, słonecznikowy, orzechy, kiełki
pszenicy, tran, ryby morskie, pełne mleko, oliwa z oliwek soja,
pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały i owoce avocado.
Jak ważną sprawą jest odpowiedni poziom NNKT (witaminy F) w
pożywieniu najbardziej spektakularnie przekonała się o tym profesor
Joanna Budwig, niemiecka biochemiczka, która w swojej barwnej
praktyce terapii właściwą dietą leczniczą uzyskiwała do 90% wyleczeń
z nowotworów złośliwych, gdy udało jej się na czas uzupełnić NNKT u
swoich chorych.
Dieta dr Budwig została opracowana przez wybitnego niemieckiego
doktora Johanna Budwig. Owa dieta jest pomocna w leczeniu takich
chorób jak: choroba Alzheimera, miażdżyca, nowotwory,
alergia,depresja, dermatozy. Dieta w szczególności dostarcza
organizmowi tłuszcze omega-3, błonnik, węglowodany złożone i
antyoksydanty. Leczenie tą dietą jest skuteczne i ma niebywałe
efekty.
Podstawowym źródłem energetycznym i równocześnie spalającym zbędną
tkankę tłuszczową jest olej lniany. Dieta Dr Budwig kategorycznie
zabrania spożywania innych tłuszczów takich jak oleje, margaryny,
majonezy. Należy zrezygnować ze smażonych produktów, tłustego
nabiału, mięsa.
Olej lniany należy spożywać w postaci tzw Pasty
Przepis na pastę:
-5-6 łyżek oleju lnianego (2
łyżki w profilaktyce, 2-4 przy lekkich schorzeniach, 6 łyżek
w ciężkich przypadkach)
-12,5 dkg chudego twarożku
Olej z twarogiem miksować
przez 5 minut (lub dłużej do uzyskania jednolitej
konsystencji). Po przyrządzeniu trzeba ją przechowywać w
lodówce, ewentualnie można ją doprawić ziołami, czosnkiem,
papryką, pieprzem. Zalecane jest jeść pastę rano w
połączeniu z muesli, płatkami zbożowymi, utartym jabłkiem i
łyżką zmielonego siemienia lnianego.
Spożywane produkty muszą być świeże, bez żadnych dodatków
chemicznych, konserwujących.
Produkty
wskazane w tej diecie:
-morskie ryby typu makrela,
tuńczyk, dorsz, śledź) nie przekraczać dawki 200 g dziennie
-owoce (2-3 porcje na dzień) - nie można ich mieszać
-warzywa (brukselka, kapusta, marchew, brokuły) - można
mieszać.
-mleczne przetwory (kefiry, maślanki, mleko acidofilne)
-soki owocowe. Pomiędzy wypiciem soku a zjedzeniem pasty
powinno upłynąć nie mniej niż 2 godziny.
-zboża - pieczywo pełnoziarniste, płatki nie oczyszczone
-woda tylko źródlana nie mniej niż 2 litry dziennie.
Wszelkie napoje należy pić przed posiłkami.
-zielona herbata (jest szczególnie polecana dzięki swojemu
działaniu antynowotworowemu)
Zastosowanie diety Dr Budwig
Przez 10 lat Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne
opracowanej przez siebie diety stosując ją w leczeniu
szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się,
że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła
pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez
akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na
podstawie tej długoletniej praktyki klinicznej dieta dr
Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących
schorzeń:
-nowotwory łagodne i złośliwe,
-arterioskleroza,
-wszelkie problemy dermatologiczne,
-arytmia,
-otłuszczenie wątroby,
-wady wzroku i słuchu,
-schorzenia woreczka żółciowego,
-astma oskrzelowa,
-problemy trawienne,
-wrzody żołądka,
-schorzenia prostaty,
-atak i zawał serca,
-artretyzm,
-stwardnienie rozsiane,
-reakcje autoimmunologiczne,
-cukrzyca,
-jako odzywka dla niemowląt i dzieci
-schorzenia wieku starczego,
-problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
Produkty dozwolone w diecie
dr Budwig:
-drób, tylko nie przetworzony,
niskotłuszczowy, od zwierząt, którym nie podawano karmy
zawierającej hormony, pestycydy oraz antybiotyki, tylko w
ilościach okazjonalnych (np. raz na 1,5 tygodnia). W
przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu
należy zrezygnować zupełnie,
-miód (tylko organiczny, wystrzegać należy się tanich
podróbek - tzw. miodu sztucznego)
Produkty
zabronione w diecie dr Budwig:
-cukier, sztuczne słodziki,
soki z kartoników i butelek,
-syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
-inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.
Podstawowe zasady diety dr Budwig
1). Podstawowym
tłuszczem w diecie jest olej lniany tłoczony na zimno i
nieratyfikowany - nieoczyszczony ( w niektórych sklepach
można trafić.
2). Zabronione jest
używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodorowanych
tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów).
3). Najważniejsze aby
spożywać produkty świeże. Potrawy nie powinny być
przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z
dodatkami chemicznymi (np. z glutaminianem sodu, sobinianem
potasu, polepszaczami w pieczywie np. karmelem i
spulchniaczami itd.).
4). Aby osiągnąć
zadowalające efekty, należy bezwzględnie wyeliminować z
diety wszelkie produkty smażone! tłusty nabiał oraz czerwone
mięsa.
5). Olej lniany zjadać
należy codziennie w postaci pasty. Dla osób chorych wskazane
jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.
Dieta lecznicza dla osób przewlekle chorych
Skuteczność leczniczej diety
dr Budwig w leczeniu chorób przewlekłych zależy od
bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń
dietetycznych dr Budwig.
5 Przykazań dietetycznych:
1). Spożycie cukru w
jakiejkolwiek postaci jest zabronione (w tym biały i brązowy
cukier, ciasta cukiernicze, sztucznie słodzone soki itp.)
2). Spożycie innych
tłuszczów poza olejem lnianym jest zabronione (w tym
tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne, oleje sałatkowe,
sklepowe majonezy, margaryny, masło)
3). Spożycie mięsa jest zabronione (przede wszystkim
ze względu na powszechnie używane w produkcji hormony,
pestycydy, antybiotyki i konserwanty blokujące przemiany
metaboliczne nawet oleju lnianego).
4). Jeść należy
wyłącznie świeże potrawy zrobione na bazie świeżych
składników, najlepiej ze sprawdzonych źródeł (np. sklepy ze
zdrową żywnością). Na pół godziny przed każdym posiłkiem
należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego
soku owocowego.
5). Jak najdłużej w
ciągu dnia należy przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to
możliwe w słońcu.
Dzień
pierwszy kuracji dietą dr Budwig
Pierwszego dnia terapii dietą
dr Budwig pacjent nie powinien przyjmować żadnego
pożywienia, poza wypiciem 250 ml (1/4 l) oleju lnianego
zmieszanego z miodem oraz popijaniem świeżych soków
owocowych (bez dodatku cukru).
Dni
następne
Przed śniadaniem - 7:00
Każdego ranka na czczo zjeść 2 łyżeczki świeżo zmielonego
siemienia lnianego zmieszanego z letnim jogurtem lub
maślanką.
Śniadanie - 8:00
Musli z płatków śniadaniowych (** ale nie tych wysoko
przetworzonych, produkowanych z wykorzystaniem jednego z
najbardziej szkodliwych olejów - palmowego i koniecznie bez
dodatku cukru) z dodatkiem 2 łyżek stołowych oleju lnianego,
miodu i świeżych sezonowych owoców i orzechów (za wyjątkiem
orzeszków ziemnych niebezpiecznych ze względu na zawartość
bardzo szkodliwych toksyn - promotorów guzów nowotworowych).
Do tego dodać 8 łyżek stołowych pasty (można ją zjeść
zmieszaną z muesli, albo oddzielnie). Przed posiłkiem można
wypić herbatę czerwoną, zieloną lub czarną (bez sztucznych
dodatków). Nie pić po jedzeniu przynajmniej przez pół
godziny.
Napój przedpołudniowy - 10:00
Szklanka świeżego soku z marchewki, buraka, selera lub
jabłka (składniki mogą być zmieszane w dowolnych
proporcjach, wskazane jest nie unikanie żadnego z nich).
Obiad - 12:00 (ważne jest spożycie potraw w podanej
kolejności, najlepiej z zachowaniem 10-minutowych przerw
między nimi)
Sałatka - surówka: zielona sałata, kapusta biała lub
pekińska z dodatkami w zależności od sezonu (marchewka,
kalarepka, rzepa, rzodkiewka, kalafior, brokuły...) w sosie
na bazie pasty (można dodać do pasty musztardy, octu
jabłkowego, miodu, czosnku, szczypiorku, pietruszki czy
chrzanu). Gorący posiłek - warzywa i ziemniaki gotowane na
parze albo ziarna (brązowy ryż, kasza gryczana albo jaglana)
również z dodatkiem pasty lub zrobionego na jej bazie sosu,
np. majonezowego (ale bez dodatku majonezu sklepowego).
Bardzo korzystne jest doprawić potrawę ziołami, szczególnie
kminkiem, szczypiorkiem czy pietruszką.
Deser - świeże owoce (inne niż spożyte przy śniadaniu) z
dodatkiem pasty, tym razem przyrządzonej jako sos owocowy
bez miodu z sokiem z cytryny, wanilią i jagodami.
Napój popołudniowy - 16:00
Mała lampka wina (bez konserwantów) lub lepiej szampana albo
szklanka świeżego soku owocowego wzbogaconego 1-2 łyżeczkami
zmielonego siemienia lnianego i miodu.
Kolacja - 18:00
Ciepły posiłek na bazie kaszy lub płatków gryczanych,
owsianych albo sojowych najlepiej w zupie jarzynowej albo w
postaci placka z sosem ziołowym, oczywiście na bazie pasty.
Musli na śniadanie:
Składniki:
1 łyżeczka miodu
100 g serka chudego lub jogurtu
3 łyżki mleka
2 łyżki mielonego lnu
3 łyżki oleju lnianego
świeże owoce + sok (dowolnie)
orzechy
Przygotowanie:
Do miski włóż siemię, a następnie owoce (zimą mus jabłkowy
lub zastępczo rodzynki, czy też owoce z domowego kompotu. Na
owoce nałóż pastę z serka zmiksowanego z olejem lnianym,
miodem i mlekiem (ewentualnie z dodatkiem świeżego soku).
Posyp zmielonymi orzechami. Podawaj na zimno.
Pasta
serowo-jajeczna
Zmieszać
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki mleka lub jogurtu,
3 łyżki chudego twarożku.
Miksować 5 minut.
Sos pomidorowy:
Składniki:
13 dag Kokolenu
3 łyżki mąki sojowej
sól z przyprawami
łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki mleka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
20 dag pomidorów lub puszka pasty pomidorowej; opcjonalnie:
1 puszka papryki konserwowej lub przecieru z papryki
Przygotowanie:
Przygotuj sos z mąką sojową (patrz: sos chrzanowy), topiąc
kokolen dodaj jednak drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty
czosnek, a zamiast wywaru z warzyw dodaj pomidory i mleko.
Dopraw solą, sosem sojowym i miodem. Ewentualnie można dodać
paprykę.
Sałatka
z ogórka:
Składniki:
Pasta serowo-olejowa
1 długi ogórek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka octu winnego jabłkowego
2 ząbki czosnku
1 papryka
Przygotowanie:
Nie obrany ogórek pokrój w plasterki, dodaj sól, przygotuj
sos z pasty i octu jabłkowego z rozgniecionym czosnkiem i
posiekaną paprykę. Polej sosem ogórki lub wymieszaj.
Kapuśniak rosyjski
Składniki:
25 dag kiszonej kapusty
0,5 l wody
1 łyżeczka kminku
25 dag kaszy gryczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
12,5 dag kokolen
Przygotowanie:
Ugotuj wodę, dołóż kapustę. Obok, na patelni stop Kokolen
(nie dłużej niż 1 minuta), dołóż do niego paprykę, sól,
kminek i kaszę gryczaną. Smaż przez kilka sekund i wlej
miksturę do gotującej się kapusty. Zupa musi być podana, gdy
kasza jest wciąż cała, ale miękka. Uzupełnij odparowana
wodę. Zupa polecana dla chorych, łatwo strawna.
Źródło:
LINK!