Te popularne owoce nie tylko ze względu na właściwości kulinarne, ale
i zdrowotne były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom. Bardzo
cenili właściwości cytryn i uważali je za symbol zdrowia.
Cytryna zwyczajna - gatunek roślin z rodziny rutowatych. Pochodzi z
południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w
stanie dzikim, ani nie jest tam hodowana. Prawdopodobnie powstała w
wyniku skrzyżowania limy z cytronem. Choć częsty jest pogląd, że do
Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
cytrynowych odkryto w Pompejach.
Uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne,
limonen (aż do 70%),
alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny,
bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 -
50 mg na 100 g owocu), kleje roślinne. Kolejna warta uwagi witamina
w cytrynie to P (rutyna).
Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim
utlenianiem, tak więc jest współodpowiedzialna za oddalanie
symptomów szkorbutu. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest skórka
warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej
sparzeniu.
Cytryna to również kwas cytrynowy, woda (90g),
tłuszcze (0,6g), białka (0,7g),
węglowodany (7,1g) oraz
minerały : głównie potas (aż 150mg
na 100 g cytryny), ale również sód, magnez, wapń, fosfor,
żelazo i jod.
Rola witaminy C w naszym organizmie:
- chroni organizm przed różnego rodzaju wirusami;
- chroni przed przeziębieniem;
- przyspiesza procesy gojenia się ran.
Natomiast niedobór witaminy C
powoduje:
- osłabienie organizmu;
- bóle głowy;
- bladość skóry;
- pękanie naczyń krwionośnych.
Owoc ten jest ważny zarówno dla zdrowia jak i urody.
Cytryna i jej rola jaką spełnia dla
urody:
- dba o włosy, wzmacnia je, nadaje im połysk
i sprawia, że
błyszczą i dobrze się układają;
- doskonale pielęgnuje tłustą cerę;
- doskonale pielęgnuje skórę dłoni i stóp.
Cytryny mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach:
Wewnętrznie:
Przy gorączkach, wymiotach:
sok z 1 cytryny wlany do połowy szklanki przestudzonej wody.
Jest to najlepszy napój dla chorych.
Infekcje epidemiczne, bóle
reumatyczne:
Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni, zaczynając
od połowy
cytryny i stopniowo zwiększając dawkę (nawet
do 10 cytryn dziennie),
po czym przejść na spożycie soku 1-2 cytryn dziennie.
Pasożyty jelitowe:
Utrzeć w całości 1 cytrynę (skórkę,
miąższ i pestki)
bardzo dokładnie z miodem. Pić na noc.
Oczyszczenie wątroby:
wieczorem zalać wrzącą wodą 3 rozkrojone cytryny, odstawić
na noc pod przykryciem. Wypić następnego dnia rano na czczo.
Zapalenie jamy ustnej:
sok z cytryny zmieszać z miodem i wodą - roztworem płukać
usta.
Przeciw otyłości:
Napar (całonocny) z
1 łyżki rumianku zalać 1 szklanką wrzątku
i dodać pokrajaną 1 cytrynę. Rano przecedzić i pić na czczo.
Zewnętrznie:
Katar, zatoki szczękowe:
Kilka razy dziennie wpuścić do nosa po kilka kropel świeżego
soku cytryny.
Krwawienie z nosa:
Włożyć do nosa tampon nasączony sokiem z cytryny.
Afty w jamie ustnej:
Stosować przy płukaniu przetrzymywanie w jamie
ustnej soku z cytryny z dodatkiem wody i miodu.
Angina:
Płukanie sokiem z 1 cytryny z dodatkiem 1 szklanki wody.
Migrena:
Kompresy z soku cytryny,
albo przykładanie świeżych plasterków cytryny na skronie.
Odmrożenia:
Wcierać świeży sok z cytryny.
Łamliwość paznokci:
Zwilżać paznokcie sokiem z cytryny rano i wieczorem.
Sucha skóra twarzy:
pielęgnacja - rano i wieczorem zmywać tampo-nem twarz sokiem
z cytryny. Po
zabiegu zmywać twarz dopiero po 20 minutach. Następuje przy
tym wybielenie cery.
Pielęgnacja rąk:
Stosować nacieranie roztworem soku cytryny,
gliceryny i wody kolońskiej w równych częściach.
Energia na rozpoczęcie dnia:
Aby zacząć nowy dzień z dobrym samopoczuciem należy na czczo wypić
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny z połową szklanki letniej,
przegotowanej wody. Taki napój pity codziennie rano pozwoli nie
tylko zaopatrzyć organizm w sporą dawkę witaminy C, ale również
znacznie poprawi pracę wątroby pomagając oczyścić ją z toksyn.
Efekty powinny być zauważalne już po dwóch tygodniach stosowania tej
metody.
Leczenie chorób bez lekarstw:
Przy zwykłych infekcjach, lekkich przeziębieniach pomoże nam
mądrość
ludowa, z której korzystały już nasze babcie i prababcie.
Leczyły przeziębienie herbatą z dużą ilością:
- soku malinowego,
- cytryny, miodu
- czosnku podgrzewanego z 1/2 szklanki mleka.
Nalewka z czosnku miodu i cytryny:
Składniki:
- sok z 35 ząbków czosnku,
- sok 1/2 kg cytryn,
- 1 l przegotowanej wody, przestudzić
- dodać 1/2 szklanki miodu.
Zmieszać razem wszystkie składniki (woda
z miodem musi być zimna) i zlać w szklaną butelkę, trzymać w
chłodnym miejscu. Pić 3 x dziennie po 30-50 ml. po jedzeniu. Popijać
sokiem pomidorowym.
Od tego można zacząć w początkowej fazie pojawiającej się infekcji
lub stosować w celu uodpornienia organizmu przez 15 - 21 dni.
Odparowana esencja cytryny potrafi zabić bakterię meningokoka w
ciągu 15 minut, pałeczki duru brzusznego w przeciągu godziny,
gronkowca złocistego w ciągu dwóch godzin, natomiast na zabicie
bakterii dwoinki zapalenia płuc rzekomo potrzebuje do trzech godzin.
Zaledwie 0.2% roztworu oleju cytrynowego może wyeliminować bakterię
błonicy w 20 minut oraz całkowicie pozbawić aktywności bakterii
zapalenia płuc.
Organiczny olejek cytrynowy wyciskany jest na zimno ze skóry
cytryny. Z badań naukowych wynika także, że olej cytrynowy posiada
właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy. Badano również
zależność pomiędzy głównym składnikiem oleju cytrynowego, którym
jest limonen, a jego rolą w prewencji zachorowania na raka.
Olej z cytryny może być również używany w leczeniu stanów
nerwicowych, ciśnienia krwi, problemów trawiennych, bólów gardła,
jak również infekcji układu oddechowego. Olej cytrynowy pomaga w
pobudzaniu tworzenia się leukocytów, poprawia pamięć, wzmacnia
paznokcie, poprawia nasze samopoczucie, doskonale czyści skórę. Olej
cytrynowy posiada także właściwości przeciwdepresyjne.
Nie są znane wirusy bądź bakterie, które potrafią żyć w obecności
jakiegokolwiek olejku eterycznego używanego leczniczo. Jeśli chodzi
o antybiotyki, wirusy potrafią się mnożyć w ich obecności i
wytwarzają odporność na nie, co nie ma miejsca w obecności olejków
eterycznych. Olej cytrynowy jest nawet rozpowszechniony w szpitalach
na obszarach Europy. Niedawno naukowcy testowali olejek cytrynowy
pod względem jego potencjalnych właściwości przeciwbakteryjnych i
zadziwiająco okazało się, że w 99.96% zabijał bakterie przenoszone
przez powietrze.
Okazuje się, że olejek z cytryny jest naszym jednym z najlepszych i
skutecznych obron na wiele poważnych chorób, które dotykają
współczesne środowisko. Ponadto cytryna to naturalny i uniwersalny
środek leczniczy pozbawiony szkodliwych skutków ubocznych.
Cytryna dla pięknej skóry:
Cytryna rozjaśnia skórę, możesz zastosować sok z cytryny na całe
ciało. Możesz wetrzeć go w kolana, łokcie, rozjaśnić twarz i
zmiękczyć skórę. Sok z cytryny sprawia również, że znikają piegi i
plamy starcze. Jeśli chcesz się pozbyć przebarwień na skórze
posmaruj je sokiem z cytryny przed pójściem spać. Jeśli masz
wrażliwą skórę stosuj rozcieńczony sok z cytryny, nie używaj go
przed opalaniem się. Sprawia, że skóra źle reaguje na słońce i
możesz się poparzyć.
Zrób nawilżającą maseczkę dla cery suchej. Zmieszaj dwie łyżki
miodu, dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki oliwy z oliwek.
Posmaruj suche miejsca na skórze i pozwól by maseczka pozostała tam
przez 10 minut. Spłucz ciepłą wodą.
Wykorzystaj sok z cytryny jako tonik do skóry tłustej. Zmieszaj dwie
łyżki soku z cytryny, dwie łyżki wódki, jedną łyżkę wody niegazowanej. Użyj tej mieszanki na tłuste fragmenty skóry, potem
opłucz ją wodą. Możesz ją przechowywać w lodówce około tygodnia.
Cytrynę można także wykorzystać, jako delikatny peeling. Odetnij
plasterek cytryny zanurz go w cukrze. Pozwól by kryształki cukru się
do niego przykleiły. Pocieraj plasterkiem twarz.
Potem przemyj ją ciepłą wodą.
Aby zrobić cytrynową maseczkę przeciwzmarszczkową zmieszaj łyżeczką
miodu, kilka kropel soku z cytryny i kroplę słodkiego olejku
migdałowego. Zaaplikuj ją na skórę, niech pozostanie na niej przez
20 minut. Potem zmyj ją letnią wodą.
Można też przygotować sobie ciepłą kąpiel (nie gorącą!) z dodatkiem
3 cytryn (nie obranych!): 2
kroimy na pół, 1 w plasterki - wszystkie wrzucamy do wody. Taka
kąpiel pozwoli nam poczuć się świeżo a skóra będzie odżywiona i
gładka.
Cytryna w kosmetyce:
Paznokcie:
jeśli mamy słabe, łamiące się i rozdwajające - powinniśmy rano i
wieczorem przykładać do paznokci gazik mocno nasączony sokiem z
cytryny. Stosujemy tą metodę przez tydzień.
Dłonie: jeśli na naszych dłoniach pojawiły się zmiany skórne lub
przebarwienia to najlepszym rozwiązaniem będzie krem cytrynowy.
Kilka kropel cytryny dodajemy do gliceryny i smarujemy obficie
dłonie. Krem działa wybielająco i wygładzająco.
Cytryna na włosy:
Aby zrobić wspaniałą naturalną odżywkę na zniszczone włosy zmieszaj
3/4 filiżanki oliwy z oliwek, pół filiżanki miodu i 3 łyżki
stołowe soku z cytryny. Użyj tej mieszanki wczesując ją w mokre
włosy. Następnie nałóż na włosy plastikowy czepek i owiń je
ręcznikiem, pozostaw odżywkę na pół godziny. Potem umyj włosy
szamponem i pozbądź się jej z włosów.
Możesz także wykorzystać cytrynę by naturalnie rozjaśnić swoje
włosy. Zmieszaj 1/4 kubka soku z cytryny z 3/4 kubka wody.
Wlej tą mieszaninę do butelki ze spryskiwaczem i co jakiś czas,
siedząc na słońcu pryskaj nią włosy. Po 25 minutach siedzenia na
słońcu włosy będą się powoli rozjaśniały.
Warto wiedzieć!
- W sklepach często są
dostępne cytryny owinięte w bibułkę - nie należy ich
kupować. Bibułka jest nasączona dwufenylem - substancją,
której zadaniem jest nie dopuszczenie do pleśnienia
- Aby uzyskać z cytryny więcej soku należy ją parzyć przez 5 minut
we wrzątku
- Dodanie kilku kropel soku do potraw z mięsa ułatwia trawienie
Ważne!
Bardzo istotne jest aby nie spożywać cytryn nie dojrzałych (zielonych).
Takie cytryny wypłukują z organizmu biopierwiastki alkaliczne o
ogromnym znaczeniu dla organizmu. Chodzi tu głównie o wapń a więc
kości i zęby.
Przepisy:
Pieczarki smażone z sokiem z cytryny:
Składniki:
- sól
- 1 cebula
- łyżka masła
- 500 g
pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Cebule i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym
maśle,
wówczas dodać sparzone pokrojone w plasterki grzyby oraz
sok z
cytryny.
Całość wmieszać i doprawić do smaku solą.
Trzymać na
ogniu do miękkość.
Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym koperkiem.
Sałatka z pomidorów i cytryny:
Składniki:
- pieprz
- natka pietruszki
- kilka pomidorów
- cytryna oraz sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Pomidorki oraz cytrynę kroimy w kostkę. Pietruszkę szatkujemy.
Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i pozostawiamy w lodówce na
godzinę. Przed podaniem pieprzymy.
Cytryny faszerowane sardynkami:
Składniki:
- sól
- pieprz
- 8 oliwek
- 4 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 6 sardynek w oleju
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
Do przybrania:
- 4 oliwki bez pestek
- zielenina
Wykonanie:
Cytryny sparzyć wrzątkiem.
Odciąć górną część tak aby, otrzymać nieduże
przykrywki.
Wyciąć z wnętrza miąższ małym, ostrym nożem.
Odciąć spód
każdej cytryny w celu pionowego jej ustawienia.
Sardynki rozgnieść z niedużą
ilością oleju.
Oliwki drobno posiekać.
Wymieszać sardynki, oliwki, musztardę,
majonez i część miąższu
cytryny.
Posolić, popieprzyć do smaku.
Napełnić
cytryny przygotowanym farszem.
Przybrać oliwkami i zieleniną.
Olej z oliwek i sok z cytryny jest doskonałym dodatkiem do zielonych
sałat, pomidorów, ogórków, mieszanych surowych warzyw,
surówek ze świeżej kapusty
(do kapusty należy dodać 1-3 ząbki
zmielonego czosnku),
sporo soku z cytryny + olej z oliwek, odrobinę soli.
Również
olej z oliwek + sok z cytryny można używać jako dodatek do
warzyw parowanych (brokuły, kalafior, brukselka, biała
kapusta, marchew, pory, selery, świeża papryka, słodkie ziemniaki...i
inne ). Dodać na parowane warzywa już na talerzu.
Smacznego!
|