Wiecznie zielone drzewo cynamonowe (Cinnamomum
ceylanicum -
cynamonowiec cejloński) osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie
na suchych
tropikalnych obszarach leśnych. W hodowli w celu pozyskania kory
cynamonowej (Cinnamomi cortex -
kora cynamonowca) ścina się rózgi długości laski. Ściąga
się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu.
Największymi producentami cynamonu są: Sri Lanka, Indie, Brazylia,
Indonezja, kraje Karaibskie
i kraje leżące na Oceanie Indyjskim. Najwyższą jakość ma cynamon ze
Sri Lanki.
Zdarta kora suszona jest na matach, a następnie dzielona na klasy
jakości. Drugą
odmianą tej przyprawy, posiadającą równie ciekawą historię, jest
cynamon cejloński, który otrzymuje się z mniejszych i bardziej
krzewiastych drzew cynamonowca cejlońskiego.
Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta
pochodzi
z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w
chińskiej księdze o ziołach. Egipcjanie importowali cynamon z Chin
2000 lat p.n.e. Z liści i gałęzi cynamonowca
destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy,
stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest
stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia,
bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach
skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych.
Ekstrakt z cynamonu - sposób
wspomagania
postępowania dietetycznego w cukrzycy typu 2.
Zimne dłonie i stopy są często następstwem słabego krążenia krwi.
Można je poprawić, przyprawiając przygotowane potrawy cynamonem (poranną
owsiankę czy ryż z jabłkami).
Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. Najbardziej
aromatyczny jest otrzymywany z najstarszej części drzewa, z pnia do
wysokości 2 metrów. Kora z wyższych partii drzewa i gałęzi zawiera
mniejszą ilość olejków aromatycznych Stosowany jest w produkcji
słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi, kompotów,
zwłaszcza
z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast
orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty,
ponczu, wina grzanego, piwa grzanego.
|