NATURALNE LECZENIE

ANANAS

(poniżej znajdują się 3 różne artykuły tworzące pewną całość)

WŁAŚCIWOŚCI ANANASA

Ananas - soczysty, aromatyczny owoc, źródło cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Jest składnikiem wielu sałatek, potraw, stosowany jest także w medycynie i kosmetyce. W Polsce przez długie lata ananasy można było dostać jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj świeże ananasy.

Ananas a zdrowa dieta

Ananas jadalny, nazywany też ananasem właściwym, to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Owoc dojrzewa w okresie letnim. Osiąga masę 1-2 kg, a czasami nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, zaś cenne źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny.

Ananasy są bogate w cukry proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem. Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelinę stosuje się do:

-leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowej i zatok);

-łagodzenia bólu (szczególnie w medycynie sportowej);

-obniżania temperatury ciała podczas gorączki;

-zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź;

-wspomagania leczenia dny moczanowej;

-łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc;

-odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii, zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży;

-wspomagania rozpuszczania zakrzepów krwi;

-wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry.

Ananas w kosmetyce

Ananas to nie tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków.

-Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych, bromelina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry.

-Ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych.

-Dzięki zawartości witaminy C, ananasy wykorzystuje się do produkcji kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry.

-Kremy do cery naczyniowej mogą zawierać wyciąg z ananasa.

-Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki.

Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek. Do miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy, łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Efekt przyniesie regularne stosowanie tej maseczki. Witamina C zlikwiduje przebarwienia, a twoje paznokcie będą zadbane i błyszczące.

Ananas jest cennym źródłem witamin i minerałów, których wymaga zdrowa dieta. Warto o nim pomyśleć także w czasie kuracji odchudzających, gdyż ananas na odchudzanie to niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów.

Źródło: LINK!

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ANANASA I JEGO
KORZYSTNY WPŁYW NA REGENERACJĘ PO TRENINGU

Ananas to potoczna nazwa owocostanu ananasa jadalnego, występującego w stanie naturalnym w Ameryce Południowej. Jego właściwości zdrowotne docenią zwłaszcza sportowcy narażeni na kontuzje, gdyż ananas zawiera enzym bromelinę, która wspomaga gojenie się ran i regenerację tkanek po urazach.

Ananas jest cennym naturalnym źródłem witamin i minerałów, gdyż zawiera takie witaminy jak A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź, żelazo i mangan.

Wyniki badań przeprowadzonych nad ananasem przez naukowców Uniwersytetu Medycznego w Maryland dowiodły, iż owoc ten, oprócz szeregu korzystnych składników odżywczych, zawiera także bardzo ważny enzym bromelinę, który zmniejsza obrzęki, skraca procesy gojenia ran i urazów a także zmniejsza ból towarzyszący urazom czy zabiegom medycznym.

Bromelina łagodzi także procesy zapalne. Nie bez kozery ten enzym właśnie wykorzystywany jest w preparatach medycznych przeznaczonych dla sportowców mających za zadanie łagodzenie obrzęku, zmniejszanie stanu zapalnego stawów czy przyspieszających gojenie się ran, siniaków i stłuczeń. Badania naukowe wykazały także, że już 200mg bromeliny jest równie skuteczne w leczeniu obrzęków co niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Ananas, zawierający duże ilości tego enzymu przyczynia się ponadto do leczenia zaburzeń trawienia, niestrawności, zgagi, zapalenia żył, kataru siennego, zapalenia zatok, kataru i kaszlu oraz wspomaga gojenie ran po zabiegach chirurgicznych.

Co ważne dla osób odchudzających się, enzym bromelina zawarty w ananasie, znacząco wspomaga trawienie białek i szacuje się, że jest on w stanie rozłożyć tysiąckrotnie większą objętość białka niż wynosi jego waga. Dlatego spożywanie ananasa jest zalecane dla wszystkich osób, które są na diecie odchudzającej.

Jaki ananas jest najzdrowszy

Bromelina występuje w największym stężeniu w ananasie świeżym. Dlatego zawsze kupuj ananasy pod tą postacią. Po obraniu ich ze skórki mają doskonały, orzeźwiający smak i zapewniają największą podaż witamin i składników mineralnych.

Unikaj ananasów w puszce, które zanurzone w słodkim syropie nie tylko pozbawione są większości składników odżywczych i bromeliny, ale także zawierają wielokrotnie więcej kalorii niż świeże ananasy i mogą przyczyniać do powstawania otyłości zamiast do jej zwalczania.

Źródło: LINK!

ANANAS POMAGA W ODCHUDZANIU

Ananas to nie tylko doskonałe źródło witamin, ale przede wszystkim doskonały pomocnik w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Ananas, którego oryginalna nazwa brzmi nana pochodzi z Brazylii. Historia tego smacznego owocu jest bardzo długa i trudna. Przez wieki bowiem ananas był niedoceniany i trudny do utrzymania w świeżości co powodowało, że przez długi okres czasu owoc był bardzo drogi i dostępny jedynie dla nielicznych. Sytuacja diametralnie zmieniła się po drugiej wojnie światowej. Dzisiaj ananas jest powszechnie dostępną przekąską, która swoim bardzo egzotycznym wyglądem przypomina nam Hawaje. To właśnie Hawaje zaopatrują obecnie aż 3/4 Europy w żółte ananasy.
Bromelina

Ananas jest powszechnie polecany jako owoc nietuczący dla osób dbających o sylwetkę oraz zdrowy wygląd. I to nie tylko z powodu swojej niskiej kaloryczności. Otóż cała tajemnica odchudzających właściwości ananasa tkwi w jego składzie. Ananas oprócz witamin, kwasów, waniliny zawiera spore ilości błonnika oraz bromeliny. I właśnie ten ostatni składnik o bardzo niecodziennej nazwie ułatwia trawienie białek, skrobi oraz tłuszczy. Co najważniejsze enzym bromeliny w idealny dla kondycji naszego żołądka rozkłada wszelkie białka. Dzięki temu wzbogacenie menu w ananas pomoże w dłuższej perspektywie przyspieszyć procesy trawienia, a tym samym przemianę materii.

Błonnik

W ananasie odnajdziemy także bardzo pożądany dla pięknej sylwetki błonnik. Błonnik wspomoże działanie bromeliny, działając podobnie jak ona. Przede wszystkim reguluje on prace przewodu pokarmowego. Poza tym to właśnie dzięki zawartemu w ananasie błonnikowi często po zjedzeniu owocu z hawajskich wysp szybko odczuwasz sytość w żołądku. Błonnik skutecznie pęcznieje w żołądku dzięki cudownym składnikom pektyny oraz celulozy. Dodatkowo jak żadna inna substancja pozwoli obniżyć stężenie glukozy we krwi.

Woda

W zaleceniach wszelkich diet oraz porad dietetyków jedną z głównych pozycji zajmuje woda. Kiedy się odchudzamy powinniśmy wypijać duże ilości płynów. Świetnym źródłem płynów są owoce, a zwłaszcza ananas zawierający sporą ilość wody, która pomoże usunąć toksyny z organizmu. Na dodatek woda w skuteczny sposób pozwala "oszukać" żołądek, powodując spadek łaknienia. Kawałek ananasa zjedzony na przykład przed kolacją sprawi, że zjesz mniej niż zazwyczaj.

Źródło: LINK!